2009. március 13.

Sebezhető helyzetben

Gyorsan kellett volna lépni a válság begyűrűzésekor

A Kurca parti esték rendezvénysorozat keretében tartott előadást Szentesen dr. Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, a Közép Európai Egyetem tanára. Az esti programot megelőzően sajtótájékoztatón beszélt a világgazdasági válság hatásairól.

Halmai László, a Fidesz MPSz választókerületi elnöke elöljáróban elmondta, hogy dr. Szapáry Györgyöt azért hívták meg Szentesre, hogy a válság előzményeit, következményeit, illetve a kiút lehetőségét megvilágítsa. Hogy a válsággal egy hozzáértő ember foglalkozzon, s információkat kapjanak azok, akik a válságot elvont fogalomként kezelik és szoronganak tőle. Hogy az egyszerű emberek ne szorongjanak, hanem pontosan tudják, hogy milyen kockázatok, veszélyek, lehetőségek, alternatívák állnak most rendelkezésre és reményük legyen arra, hogy lesz válság nélküli Magyarország is.

- A miniszterelnök azt mondta, hogy a válság külföldről jött, mint az influenza. Ez csak részben igaz, valóban van egy pénzügyi világválság, amely Amerikából indult ki, de Magyarország nagyon sebezhető helyzetben volt. Az eredendő bűn onnan származik, hogy azok a kormányok, amelyek 2002 óta hatalmon voltak, olyan óriási mértékben megnövelték a költségvetési hiányt, és olyan nagymértékben megnövekedett az államadósság, hogy nagyon sebezhetővé vált az ország, innen menekült ki a tőke először és nagyon nagymértékben, mely a forint leértékelődéséhez vezetett és szükség volt az IMF és az Európai Bizottság gyors segítségére. Ezzel el lehetett kerülni az államcsődöt, de Magyarország továbbra is bizonytalan helyzetben van - jelentette ki dr. Szapáry György, aki szerint a különböző pénzügyi világválságok tapasztalatai alapján azok az országok kerülnek ki egy ilyen válságból a legjobban, amelyek nagyon hamar megteszik a szükséges lépéseket. Magyarország pedig lassú volt ahhoz képest, hogy milyen sebezhető helyzetben volt. Sőt itt még mindig arról beszélnek, hogy mit kellene csinálni.

- Gyorsan kellene cselekedni, de a jelenlegi kormány már nem teszi, sőt nem meri megtenni a lépéseket, mert készül a választásokra. A válság kiútja tehát az, hogy meg kell várni egy új kormány megalakulását, de addig csak egy helyben fog toporogni az ország. Az pedig kiszámíthatatlan, hogy a világgazdaságban mi fog történni. Az államcsődöt az IMF és az Európai Bizottság pénzügyi segítsége elhárította, de ez még nem jelenti azt, hogy jön a fellendülés. Azt sem lehet tudni, hogy a környező országokban mi történik - hangsúlyozta Szapáry. Szerinte például Ukrajna bármikor bejelentheti a fizetésképtelenséget, korlátozásokat vezetnek be a tőkekiáramlásra, s ez megfertőzheti Magyarországot is.

A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke elmondta, hogy lépéseket kell tenni a magyar gazdaság stabilizálása, fellendítése érdekében. A lépések között kiemelt helyen szerepel az adók nagymértékű csökkentése, a kiadások mérséklése és ezen kívül fontos a költségvetési hiány csökkentése is, mert ha ez nem történik meg, akkor az államadósság tovább nő. A lépések könnyebbik része az adócsökkentés, a legnehezebb része pedig az, hogy a költségvetésből le kell faragni, mégis csökkenteni kell a kiadásokat és meg kell keresni és ragadni mindenütt a lehetőségeket.

- Ezeket a lépéseket egy bizonyos fokig mindenki meg fogja sínyleni, mert nem lehet kivételeket tenni. A jómódú emberek is sokat veszítettek már, például azok, akiknek vagyonuk volt a tőzsdén, vagy akiknek kötvényeik voltak, sokan pedig munkanélkülivé váltak. Azért, minél hamarabb meg kell tenni a lépéseket, hogy a szenvedéseket megszüntessük, mert a világgazdaság előbb-utóbb ki fog lábalni ebből a helyzetből és megindul a növekedés. Azonban azok az országok lesznek képesek ezt a növekedést meglovagolni, amelyek léptek és amelyek iránt a bizalom visszaáll - fogalmazott, a krízis okát pedig abban jelölte meg, hogy 2006-ig túl nagy volt a pénzbőség az egész világon, az emberek felelőtlenül kezdtek el költekezni és eladósodni Amerikában és Európában egyaránt.

Cs. I.