2009. március 13.

Egy helyről étkeznek

A legmodernebb technológiát alkalmazzák az új konyhán

Hétfőtől már a 360 millió forintból felújított központi gyermekélelmezési konyháról kapják az ebédet az általános- és középiskolások, az óvodások, de ott főznek az időseknek is. A munkák során teljesen újjáalakult a Jövendő utcai épület, a konyha berendezései és a felszerelések, melyeket hivatalosan március 6-án adtak át, noha már ezt megelőzően tartottak rendezvényt az ebédlőben.

A megnyitó ünnepségen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő felelevenítette a rekonstrukciót megelőző történéseket, hangsúlyozva, hogy a munka eredménye igazán néhány hét vagy hónap múlva válik nyilvánvalóvá, amikor a konyháról étkezők minősítik azokat az ételeket, amelyeket kapnak, az ízeket, az adagokat és az új körülményeket. Az előző, 1978-ban megnyílt intézmény 30 évet kiszolgálva bizonyította, hogy az akkori építők is a helyzet magaslatán voltak, mondta Szirbik Imre, majd reményét fejezte ki afelől, hogy a megújult épület is legalább 3 évtizedet ki fog bírni.

- A kivitelező Integrál Zrt. nagy teljesítményt nyújtott, hiszen a 2007-2008-as tanév közétkeztetését még ez az intézmény fejezte be 2008 kora nyarán, és egy bő félév után a gyermekek már birtokba is vehetik az étkezdét - emlékeztetett a polgármester.

Az Integrál Zrt. azonban nemcsak a központi gyermekélelmezési konyha felújítását végezte már Szentesen. A cég építette a sportcsarnokot, közbeszerzési eljárás keretében elnyerték a Nagy Ferenc utca sétáló utcává alakításának feladatát, a Gólyás-ház teljes műemléki felújítását, ők fejezték be a református nagytemplom rekonstrukcióját is, de nevükhöz fűződik a szakorvosi rendelőintézet tetőbeépítése, az alsóréti összekötő út kivitelezése is.

A központi gyermekélelmezési konyha felújítását Bődi János elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint bontással kezdték. Lényegében a teljes épületet a vázszerkezetére kellett lebontani, az építés csak augusztus végén indult. Ennek ellenére határidőre végeztek. Probléma volt az elektromos rendszerrel, a villamos hálózattal, a vízzel és a gázzal is. A teljes bekötő acél gázvezetéket ki kellett cserélni, ami nem szerepelt az eredeti tervekben. A szennyvízhálózat kiépítését is elvégezték.

A munkálatok során felmerült plusz feladatok elvégzése a költségvetésben kalkulált bruttó 360 millió forintos kerethez képest nem jelentett többletkiadást. Az Integrál Zrt. a közbeszerzési eljárás során valamelyest olcsóbb ajánlatot tett, tehát a pótmunkákat sikerült finanszírozni, csak a cég közbeszerzési árajánlatához képest volt kicsit drágább a kivitelezés.

- Elkészítettük az épület teljes alaprajzi rendszerének átalakítását, csak a külső határoló falak és maga a vázszerkezet maradt meg, minden más alaprajzi belső funkciót átalakítottunk. Lecseréltük a nyílászárókat, új a burkolat, az álmennyezet, a tetőszigetelés, a falazatok nagy része. A legjelentősebb modernizációt az épületgépészet, a fűtés, a klimatizá-lás, a szellőzés automatizálása, a légkezelő berendezések, a klíma folyadékhűtő berendezésének a beépítése jelenti. A legkomplikáltabb feladat a konyhatechnológia volt, a berendezések közel 100 millió forintba kerültek. Ezen kívül 32 elemből álló, 20 millió forintos értékű napkollektort is beszereltünk, ami az intézmény nyári melegvízellátást segíti elő - tudtuk meg Bődi Jánostól.

A héten már minden intézmény a központi gyermekélelmezési konyhától kapta az ebédet, amely változást jelent az elmúlt időszakhoz képest. Hónapokig több helyről, a Deák Ferenc Általános Iskolából, a honvédségtől és a kórháztól hordták ki az ételt, de Szűcs Lajos alpolgármester szavai szerint éppen azért épült meg ez a 3600 adagos konyha, hogy a város minden intézményét egy helyről tudják ellátni.

- Az igazi változás pedig abban a minőségi rendszerben rejlik, amit beépítettek az épületbe. A modern eszközök segítségével minőségi változásnak kell bekövetkeznie a közétkeztetésben, hiszen ezekkel a készülékekkel már lehet bővíteni az ételek repertoárját. Nem mondom, hogy eddig egysíkú volt az étkeztetés, de most még több eddig hiányzó ételt lehet elkészíteni. Jelentős lesz a változás az egészséges életmód tekintetében is, nem beszélve arról, hogy vannak olyan gyerekeink, akik valamire érzékenyek, vagy diétás ebédre van szükségük. Az ő igényeiket az új körülmények között jobban ki lehet szolgálni, mint a régiek között. A dolgozók eddig is kreatívak voltak, csak nem voltak meg a szükséges eszközök bizonyos ételek elkészítéséhez, de most a legmodernebb konyhatechnikával dolgoznak majd - mondta az alpolgármester, aki szerint lépcsőzetesen bővül a jövőben az étrend. Ebédáremelés azért nem várható, mert megépítették a konyhát. Nem akarják a költségeket a szülőkre hárítani - hangsúlyozta Szűcs Lajos. Ha mégis lesz változás, akkor az az alapanyag vagy az energiaárak emelkedése miatt történik.

Cseh-Lakos