2009. március 13.

Tűz pusztította el a házat

Odaveszett egy élet munkája

A hosszú évek munkája alatt felújított, később leégett ház

Emlékezetes, szerencsétlen nap volt a Romhányi család életében a tavalyi év október 14-e. A hajnalban történt tűz hosszú évek munkáját pusztította el rövid idő alatt. Romhányi Tiborné azonban mégsem panaszkodik, azt mondja, rengeteg segítséget kapott a bajban, ismerős és ismeretlen emberektől egyaránt.

Október 14-én hajnalban az asszony dolgozni indult munkahelyére, a Horváth Mihály Gimnáziumba. Fia otthon aludt szobájában, háromnegyed 6 körül azonban arra ébredt, hogy berobbant az ajtó. Az ablakon menekült ki a Derekegyház melletti tanyából, amelyre a másik helyiséggel szemben szerencsére nem volt szúnyogháló felszerelve. Amint sikerült kijutnia, azonnal édesanyját hívta telefonon. Megijedt, félt, hogy ő bennégett az épületben.

A néhány évvel azelőtt örökölt, addig lakatlan és nemrég felújított házból csak a fiú szobája maradt meg, a romokat el kellett bontani, mert a régi háznak alapja sem volt, így ki van zárva az újjáépítés. A szentesi tűzoltók oltották el a tüzet, sőt még aznap délután is kimentek a helyszínre és a derekegyházi önkormányzat által vásárolt fóliával letakarták a romokat, valamint a tető megmaradt részét. Később ismeretlennek állapították meg a tűz okát, az idegenkezűséget kizárták, de valószínűsíthető, hogy elektromos hiba okozta a mindent elpusztító tüzet, amely után csak néhány kormos, füstszagú személyes tárgya maradt meg a családtagoknak, mindez egy személygépkocsi hátuljában elfér.

Romhányiék néhány hónappal azelőtt fejezték be az épület renoválását, melynek érdekében személyi hitelt is felvettek az ingatlanon lévő jelzáloghitel mellett. A törlesztő részletek java része még hátra van, amelyeket folyamatosan fizetnek havi keresetükből. A Szentesi Hitelszövetkezetnél nagyon emberi módon viszonyultak a tűzeset miatt bekövetkezett problémához, még bankszámlát is nyitottak, melyen a család számára gyűjtenek adományokat (számlaszám: 80600017-10014293).

A ház romjai a tűzeset után, később el kellett bontani az épületmaradványt

Sok másféle segítséget is kaptak ismerősöktől és ismeretlen emberektől egyaránt. Még a szerencsétlenség napján a derekegyházi boltból konzerveket küldtek, de máshonnan is azonnal érkezett élelmiszer és ruhanemű. A gimnázium igazgatónője rögtön felajánlotta, hogy az intézmény lektori lakásba költözhetnek, sokat segített a fiú főnöke is, többen pedig konyhai eszközöket juttattak el hozzájuk. Az erdészet vezetője faanyagot, mások hűtőgépet, mosógépet, cserepet, faanyagot, fürdőszoba-felszerelést, hajópadlót, ágyneműt, hónapokig elegendő tartós élelmiszerekből álló túlélő csomagot ajánlottak fel kozmetikumokkal együtt. Volt, aki bútorokkal segített, melyeket egyelőre a gimnázium szolgálati lakásában tárolnak. Szintén az iskola vállalta magára, hogy átvizsgáltatja a megmaradt elektronikai eszközeiket, sőt 160 ezer forint gyűlt össze a középiskolában rendezett jótékonysági est és tanári gyűjtés kapcsán.

Pénzügyi segítséget is felajánlott a szentesi és a derekegyházi önkormányzat, sőt ha a lektorlakásból költözniük kell, akkor december 31-ig szükséglakásban lakhatnak Szentesen. Derekegyház az új építési engedélyt biztosította, kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe a hivatalnál 200 ezer forintig, de az építkezésben a település várhatóan munkaerővel és az anyagok egy részének szállításával is besegít. Egy építész pedig elkészítette ingyen a tervrajzokat.

- Nagyon jóleső érzés volt számunkra minden segítség, amelyet az elmúlt időszakban kaptunk. Mindent nagyon köszönünk, mindennek örülünk, a legkisebb dolgoknak is. Egy négy éves kisfiú például a zsebpénzéből gyűjtött nekünk, de mindig sok erőt ad számomra látni azt a verset is, amelyet be is kereteztettem, s amelyet a tűzeset után a drámaisoktól kaptam. A gyerekek lehívtak az ideiglenes lakásból, s elénekelték nekem - mesélte Romhányi Tiborné, aki azt mondja, hogy egy addig számára ismeretlen fogalmat, a boldogság szigetét találta meg a néhány hónappal ezelőtt leégett otthonában. Ezért is szeretné újjáépíteni a házat, melyben valóban nagy segítséget jelentett minden eddigi felajánlás. A legnagyobb feladatnak egyelőre az építőanyagok beszerzése ígérkezik számukra, valamint a szakemberek munkája. A kiút egyelőre még nagyon távolinak tűnik a család számára.

Cseh-Lakos