2009. március 13.

Pap nélkül miséztek

Évfordulónaptár - 2009.

140 éve, 1869. március 7-én a Pesti 48-as Párt központi bizottmányának ajánlására a Szentesi 48-as Párt közgyűlése Kossuth Lajost kiáltotta ki országgyűlési képviselőjelöltjévé.

110 éve, 1899. március 7-től néhány estén át Szentesen vendégszerepelt a Budapesti Első Varieté Társulat.

95 éve, 1914. március 7-én az épülő felsőpárti református templom tornyába fölhúzták a harangokat, amelyek Szlezák László budapesti öntőműhelyében készültek. A 17 mázsás nagyharangot a Zsoldos család, a 7 mázsás középső harangot a Mátéffy és Csúcs családok, a 4,5 mázsás kisharangot özv. Horváth Jánosné Kristó Nagy Eszter adományozta.

20 éve, 1989. március 10. A Damjanich Utcai Ált. Isk. tanulói márciusban részt vettek Budapesten a Műcsarnokban rendezett "Szivárvány" elnevezésű nemzetközi gyermekrajzpályázaton. Tizenhat gyerek kimagasló eredményt ért el. Az aranyéremmel díjazott munkákból kiállítás nyílt a Városi Galériában.

75 éve, 1934. március 12-én az építőipari munkások memorandumot nyújtottak át a polgármesternek, kérve munkaalkalom teremtését. Az emlékiratot 105-en írták alá. (Márc. 20-án a főispánnak is átadták a memorandumot.)

160 éve, 1849. március 14-én a városi közgyűlés elrendelte, hogy a pesti március 15-i nagy nap első évfordulójának emlékére a következő napon 10 órakor minden szentesi templomban tartsanak hálaadó istentiszteletet, s a lelkészek mondjanak imát a magyar szabadságharc diadalmas befejezéséért.

160 éve, 1849. március 15-én valamennyi felekezet lelkésze eleget tett a közgyűlés kérésének, egyedül Leeb Mátyás katolikus plébános nem. A reggeli misét ugyan megtartotta, de ezt követően bezárta a templomot és eltávozott Szentesről. A 10 órára összegyűlt hívek egy ideig türelmesen vártak papjukra, majd felnyitották a templomot, és pap nélkül maguk tartották meg az ünnepi ájtatosságot. A közgyűlés megrótta a plébánost hazafiatlan magatartása miatt, s feljelentette Vukovics Sebő teljhatalmú országos biztosnál.

20 éve, 1989. március 15. Az ünnepi program összeállítói az alábbi szándéknyilatkozatot tették közzé a Szentesi Életben: "Ez évben az ország más formában kívánja megünnepelni március 15-ét, mint az előző években. Szeretnénk, ha Szentesen is nemcsak a középiskolások ünnepe lenne, hanem ténylegesen nemzeti, társadalmi ünnep. A megemlékezésbe be akarjuk vonni a város lakosságának valamennyi rétegét." Az igen változatos programból néhány: autós és motoros rali-verseny; koszorúzás a Kossuth és a Horváth Mihály szobroknál; középiskolások városi vetélkedője. A Horváth Mihály Gimnázium új könyvtárának felavatása. Kerékpárverseny az általános iskolások részére. Emlékülés a levéltárban: Szentesi honvédek az 1848/ 49-es szabadságharcban címen előadást tart dr. Barta László levéltár-igazgató. Amatőr könnyűzenei együttesek koncertje a Kossuth téren. Nemzedéki vetélkedő az Ifjúsági Házban. Nosztalgia diszkó.

Összeállította:
Labádi Lajos