2009. március 13.

A természet szépségét közvetíti

Nagy sikerrel mutatkozott be alkotásaival Gyöngyösön a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola pedagógusa Kispálné Fejes Erzsébet. A Négy Évszak címet viselő tárlat egész márciusban megtekinthető az Északi-középhegység lábainál.

A művésztanár Szentesen már méltán ismert, közel húszéves alkotói pályafutása során festményei szülőfalujától, Nagymágocstól egészen a Művészetek Völgyéig képviselték, képviselik.

A Mátrához és a Mátra kapujának nevezett Gyöngyöshöz régi, de feledhetetlen emlékként köti az a több, mint tíz évet felölelő időszak, amikor is ikerlányaival - Edit légúti problémái miatt - évente több hetet töltöttek a várostól öt kilométer távolságra található Mátrafüreden. Talán ezért választotta a tanárnő Gabriella lánya a gyöngyösi főiskolát, talán a múlt ily módon határozza meg a jövőt.

Nagy szeretettel fogadták az Alföld és a Tisza, a nagymágocsi nyírfák festőjét a "hegyi emberek". A festőt, kinek középiskolás kora óta a legfőbb célja, hogy a minket körülölelő természet szemérmes szépségét bemutassa.

Az újságíró azon kérdésére, mely szerint: miért a természetábrázolás? Kispálné Erzsike kérdéssel válaszolt.

- A szüleim és felmenőik több generációra visszamenően parasztok voltak, hol a saját földjüket művelték, majd miután azt elvették tőlük a téeszét. Mi mást rajzolhattam volna, mint az életünket? Az öcsém erdész. A föld, az erdő illata és tapinthatósága annyira a sajátja, mint önnön bőre. Feledhetetlen az erdőt ősszel elborító, aranyszínű szőnyegként ragyogó sárga levéltakaró vakító szépsége.

Főiskolai mesterei Kovács László, Klossy Irén, Ventrégel Adolf voltak. Művészi kiteljesedését Berkecz István és Sziklay Sándor festőművészek segítették elő. Két éve pedig a Sziklay művész úr vezetésével működő Paletta Alkotókör alapító tagjaként többed magával rendez csoportos tárlatokat.

Kispálné Fejes Erzsébet példaképének az orosz Siskint tartja, a gyöngyösi bemutatón is tettenérhető a siskini erdő-és természetábrázolás követése. A művészt Nagy Andrea újságíró-iparművész mutatta be.

A tárlat március 28-ig tekinthető meg a gyöngyösi Török Ignác utca 7. szám alatt működő Csépéné Bércesi Ágota vezette Pincegalériában, az Aranyecset Művészetek Támogatásáért Alapítvány rendezésében.

Nagy Andrea