2009. március 13.

Kivívták a megbecsülést

A megye legeredményesebb rendőrkapitánysága

Előző számunkban megírtuk: lapzártánk idején tartotta állománygyűlését a Szentesi Rendőrkapitányság. Az anyagban Balogh-Szabó Imre rendőr alezredes, kapitányságvezető tájékoztatótójából közöltünk részletet. Most folytatjuk a beszámolót.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 87 közlekedési bűncselekményt tudhatnak maguk mögött, ebből 68 esetben ittas vezetés miatt kellett eljárniuk. Az összes ügyek kétharmadát tavaly is a vagyon elleni bűncselekmények tették ki. Lopás, betöréses lopás, lakásbetörés, kerékpárlopás esetekben 15-20 százalékos csökkenés állt be, személygépkocsit az elmúlt évben a kapitányság illetőségi területén nem tulajdonítottak el. Eggyel kevesebb rablás történt, szám szerint 5, felderítésük ebben 80 százalékos.

Mindent összevetve a bűnügyi mutatók alapján a legeredményesebb kapitányságként zárták az évet a megyében, a nyomozás eredményességi és felderítési mutatóik 60 százalék fölé emelkedtek. Ötezer órával többet tartózkodtak a közterületen, ezzel arányban nőtt az intézkedési aktivitás is, a kapitány itt kiemelte a büntető, illetve a szabálysértési feljelentések 20-20 százalékos növekedését.

Ma már valamennyi kistérségi település rendelkezik körzeti megbízotti szolgálattevővel. Balogh-Szabó Imre egy rendkívüli eseményről is szólt, amely rendőr elleni támadásban nyilvánult meg, ma még az ügyészség vizsgálja az ügyet. A rendőrkapitány úgy véli, mindannyian, rendőrök, közlekedésben résztvevők sokat tettünk a közlekedési morál javításáért. Egynegyeddel csökkent a személyi sérüléses balesetek száma, tavaly három halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a térségben. (Azelőtt hétről számolhattak be.) A balesetek egynegyede gyorshajtás miatt következik be. Emellett az elsőbbségi jog, valamint a kanyarodás szabályainak megszegése is vezető helyre sorolható ez ügyben. A zéró tolerancia intézményes bevezetését követően 166 vezetői engedélyt vettek el, ami az előző évhez viszonyítva 48 százalékos növekedést mutat. A leggyakoribb szabálysértés az engedély nélküli vezetés volt, amit e kategóriában bíráltak el, a járművezetéstől eltiltottak aránya 58 százalékot tett ki.

A rendőr alezredes elmondta: végre sikerült az épület homlokzatát felújítani, javultak az elhelyezési körülményeik, öltözőket tudtak felújítani, a folyosókat kifestették és felújí-tották az irattárat. Egyszóval komfortosabbak lettek.

Hagyományteremtő jelleggel útjára indították az "Év szentesi rendőre" programot. Az állománygyűlésen 5 kollégát tüntettek ki a díjjal. Bűnügyi vonalon kiemelkedő munkát végzett Csányi Konrád rendőr főtörzszászlós, közrendvédelmi területen Gergely Zsolt rendőr főtörzszászlós, Szabics Norbert rendőr főtörzsőrmester, az igazgatásrendészeti vonalon a legjobb munkát nyújtotta Konczné Tóth Mária főhadnagy, az "Év közalkalmazottja" Bagyinszkiné Staberecz Edit lett.

Lukács János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elmondta: a megye rendőrsége az elmúlt esztendőben is egy élhető és szélsőségektől mentes közbiztonságot szolgáltatott az itt élőknek. Ennek érdekében sokat tett a szentesi kapitányság állománya. Fontosnak tartotta, hogy a helyi rendőrök programjaikkal, szakmaiságukkal kivívták az emberek megbecsülését.

Lovas József