2009. március 13.

Kis kukta

Böjti halleves

Hozzávalók: 30-40 dkg tőkehalfilé, 1 citrom, 1 csokor újhagyma, 2-3 burgonya, 1 kisebb csokor petrezselyem, kapor, tejföl vagy tejszín, só, fehérbors.

Elkészítése: 30­40 dkg tőkehalfilét vagy füstölt halat meglocsolunk egy citrom levével és állni hagyjuk. Közben leveles tésztából kivágjuk a halformákat, és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Kevés olajat felforrósítunk, egy csokor finomra vágott újhagymát és 2-3 hámozott, szeletelt burgonyát megpirítunk rajta. Majd felöntjük 5-6 dl vízzel, hozzátesszük a halat, ízesítve kevés sóval, fehérborssal, kaporral. 30 perc alatt elkészül, majd az egészet átpasszírozzuk és tejföllel vagy tejszínnel dúsítjuk. Tálaláskor úsztassuk rá a kis tésztából készített halacskákat, és szórjuk meg petrezselyemmel.

Hamis velőpástétom

Hozzávalók: 15 dkg élesztő, 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsír, 2 tojás, só, bors.

Elkészítése: 15 dkg élesztőt 2,5 dl vízzel simára keverünk, és teszünk bele 5 dkg zsemlemorzsát, majd sóval, borssal ízesítjük. Ezt a masszát 5 dkg zsírban 4 percig főzzük. Külön 5 dkg zsírban megpirítunk egy fej vöröshagymát rózsaszínűre és belekeverjük a masszába. Utána teszünk bele 2 egész tojást és újra 4 főzzük percig. Ha kész, kiborítjuk. Pirítóssal, citromkarikával és petrezselyemzölddel tálaljuk.