2009. március 13.

Nyolcadikban középfokúzhatnak

Két tannyelvű első osztály a Deákban

A már évek óta bevált, jól működő úszó,- vízilabda tagozat, valamint tagintézményükben az emelt szintű rajztagozat mellett egy újdonság, a két tanítási nyelvű osztály beindítását is tervezik a Deák Ferenc Általános Iskolában.

Az óvodásoknak az iskolába csábítása már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a Deák iskolában, így hétfői látogatásunkkor is éppen zajlott az oviolimpia, melynek keretében hét óvoda "pályaválasztó" csemetéi, nagyjából 100 gyerek, vett részt a játékos sportvetélkedőn, s egyúttal ismerkedhettek a - talán - leendő iskolájukkal. Múlt héten egyébként teadélutánra is várták a gyerekeket és szüleiket. Egy ilyen alkalommal végigvezetik vendégeiket az iskolán, - tudtuk meg Kováts Kornél igazgatóhelyettestől. A 4-esek műsorával fogadták őket, néptáncot adtak elő, annak jeleként, hogy ennek oktatása is folyik az iskolában, szaktanárokkal. Ezt követően sütemény, tea mellett kötetlen beszélgetést indított Varga Sándorné igazgatónő, ekkor kérdezhettek, s kérdeztek is a szülők. Ezen a héten tartották nyílt óráikat a következő tanévtől indítandó osztályokat bemutatva. A Deák iskolában két elsős osztály beindítását tervezik, az egyik a már működő úszó, - vízilabda. Ennek keretében Vidovics Zoltán testnevelő, egyben úszóoktató tart órákat, Füsti Molnár Judit és Puskásné Igaz Éva segítségével. Az önkormányzat képviselő-testülete következő tanévtől szabad utat adott a két tanítási nyelvű osztály indításának. Hankóné Czagány Tünde és Szegi Katalin tanítók irányításával működne a magyar-angol kéttannyelvű képzés. A diákok már elsős koruktól heti öt órában ismerkedhetnek az angollal, első két osztályban még hallás után. A 3-4. évfolyamon már szóbeli és írásbeli szövegalkotással haladnak tovább, készségtárgyakat is ezen a nyelven sajátítanak el, az első négy osztályban rajz, technika, természetismeret tantárgyakban.

Felső tagozaton is biztosított a két nyelven való képzés, angolul tudó szaktanárok vezetésével, informatikából, rajzból és természetismeretből, hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Az oktatás magas szintű nyelvtudás birtokába juttathatja a tanulókat, s képessé teszi őket, hogy 8. osztály végén akár középfokú nyelvvizsgát tegyenek.

A Damjanich János Tagiskolában az emelt szintű rajzoktatásra hívta fel a figyelmet Kováts Kornél. Számos rajzpályázaton eredményesek a tagozat tanulói, alsóban Lantos Balázsné és Nagy Ágnes tanít, felsőben Döme Zoltán művész-tanár kezei alatt fejlődhetnek tovább a gyerekek. A képzésekre elsősorban a körzetükből várják az érdeklődőket, de bárki jelentkezhet az induló osztályokba a március 25-26-27. közötti beiratkozási napokon. Mindemellett a Deákban két uniós projekt, a három éve futó, biológiai témájú pályázatuk májusban Szentesen érkezik záróprogramjához. Az iskolában nagy lelkesedéssel készülnek rá, s a három országból érkező 20 vendégüknek igyekeznek jó házigazdái lenni, mondta Kováts Kornél, a projekt irányítója.

Darók József