2009. március 13.

Thürmer: Eladták az országot

A Magyar Kommunista Munkáspárt programjáról beszélt

Több célja is volt annak, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke március 10-én Szentesre látogatott. Mint ahogyan azt Thürmer Gyula a "csigalépcsőnél" megtartott sajtótájékoztatóján elmondta - itt találkozott az emberekkel is -, járja az országot, a párt készül az Európa Parlamenti választásokra és a soron következő magyar választásokra is. Azért egy ilyen helyszínt választottak a találkozásra, mert úgy gondolják, hogy a politikát nem egy zárt szobában kell kidolgozni, hanem az embereket kell megkérdezni, a valóságot kell tükrözni, és a világban meglévő érdekeket kell visszaadni.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke szerint sok gond, probléma van ma Magyarországon. Alapvető változásokra van szükség, rendet kell teremteni az országban, meg kell egyezni abban, hogy a törvényeket ezentúl mindenki betartja, legyen az a miniszterelnök vagy az egyszerű polgár. Meg kell erősíteni a rendőrséget, a korrupt bírákat el kell zavarni, s ha ez megtörténik, akkor megvan az a biztos pont, amivel a földkerekség kimozdítható a helyéről.

- Azt gondoljuk, hogy a magyar válság egyik legnagyobb előidézője az, hogy eladták az országot a külföldnek. Vissza kell szerezni Magyarországot. Szükség van egy nagy állami tulajdonú bankra, amelynek például kezébe kellene venni az öszszes devizában kiadott kölcsönt. Az államnak és a bankoknak meg kell osztozniuk azon a különbségen, ami a felvett hitelek akkori, illetve jelenlegi árfolyama között van. Így tudnának az embereken a valóságban segíteni. A pénzpiacoknak magyar ellenőrzés alatt kell lenniük, valamint magyar ellenőrzés alá kell venni az alapvető stratégiai ágazatokat is. Tarthatatlan az az állapot, hogy például az áramellátás Magyarországon néhány külföldi cég kezében van. Ezeket vissza kell venni állami kézbe. Ezen kívül korlátozni kell a külföld jelenlétét a kereskedelemben is. Nem jó, hogy minden falu szélén bevásárlóközpontokat építenek, mert pontosan ezzel zsákmányolják ki a magyar kiskereskedőket, kisvállalkozókat, kistermelőket, tehát a lakosságot - jelentette ki Thürmer Gyula.

Az elnök szavainak tanúsága szerint lényegesen változtatnának az emberek szociális ügyein is, a kormány sújtja az embereket az áfa emeléssel, az adópolitikával, ahelyett hogy segítene rajtuk.

A párt állásfoglalása, hogy moratóriumot kellene bevezetni az elbocsátásokra. A válságos időszakokban a vállalatoknak ki kell találniuk valamit, de semmiképp sem szabad elbocsátani az embereket. Akiket elbocsátanak és kölcsönük van a banknál, azok esetében arra az időszakra fizetési moratóriumot kellene bevezetni, s nem lehet megengedni, hogy tönkremenjenek.

- Mi a magyar vállalkozókat támogatnánk intenzíven, amit most a Gyurcsány kormány a fejében forgat, az nagyon kevés. Gyakorlatilag semmit sem ér. Meg kell nézni, hogy milyen adóterhek vannak Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és annál alacsonyabb szintre kell levinni nálunk. Csak így válik a magyar gazdaság velük szemben versenyképessé. Ha ezeket sikerül megvalósítani, akkor a magyar nemzeti útnak egy lehetőségét meg tudják teremteni. Azt gondolom, hogy minden politikai tényezőnek tisztában kellene azzal lennie, hogy az emberek türelme a végéhez közeledik, nincs hova visszamenekülni, elfogytak a tartalékok. Elszakadhat a cérna, azt pedig senkinek sem kívánjuk, hogy Magyarországon ellenőrizhetetlen társadalmi folyamatok induljanak el - hangsúlyozta Thürmer Gyula, aki szerint az elmúlt időszakban sokat változott a világ és az emberek viszonya a Magyar Kommunista Munkáspárthoz. Régen megjegyzésekkel látták el, most szívesen fogadják őket, mert tudják, hogy 20 éve az emberek mellett vannak és nem loptak.

Cseh-Lakos