XXXIX. évfolyam 38. szám

2007. szeptember 21.

Jótékonyság

A csongrádi Nagyboldogasz-szony templomban jótékonysági hangversenyt tartanak október 1-jén, hétfőn 18 órától a nemrég elhunyt 14 éves kislány családjának, a Túri családnak a megsegítésére. Az esten fellép Helmut Kummer operaénekes és a Horváth Mihály Gimnázium diákjai.

2007. szeptember 21.

A Legrand tizenöt éve

Szentes tiszteletbeli polgárává választották a Legrand elnök-vezérigazgatóját, Gilles Schneppet. Az erről szóló oklevelet Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szeptember 14-én adta át a francia cég magyarországi jelenlétének 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Elhangzott, az elmúlt 15 év alatt a Legrand Magyarországnál az alkalmazott technológia nyugat-európai színvonalúra fejlődött. A cégvezetés együtt ünnepelt a partnerekkel, kereskedőkkel, beszállítókkal, mert, mint hallhattuk, az együttműködés gyümölcsöző, stabil és korrekt.

2007. szeptember 21.

Zökkenőmentes összevonás

A képviselő-testület döntése alapján az Általános Iskolai Kollégium átköltözött a Terney Béla Középiskolai Kollégiumba. Az összevonás már a nyári időszakban munkát adott az intézménynek. A költözés levezénylése mellett a nyári napközis tábort is a Terney Kollégiumban szervezték és bonyolították le. Nyári Józsefné igazgató véleménye szerint sikerrel, a közel 40 fős általános iskolás gyereksereg is jól érezte magát a június 18-tól augusztus 18-ig tartó tábor ideje alatt. Az önkormányzat egy sikeres pályázat útján támogatta a rendezvényt. Szállástevékenység nyáron, szép számmal voltak vendégek. A tervezett bejött.

2007. szeptember 21.

Lakás-fenntartás

Az egyre hűvösödő időjárás miatt egyre többen kérnek támogatást a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán. A rászorulóknak lakásfenntartási támogatást tudnak nyújtani. Ezt azok igényelhetik, akiknek a lakásfenntartással kapcsolatos, és számlákkal igazolt kiadásaik elérik a jövedelmük egyharmadát. A jövedelemhatárhoz kötött támogatást egy éven keresztül folyósítják, és többek között a téli időszakban, amely a megnövekedett fűtési költségek csökkentésére is fordítható.

Forrás: Rádió Szentes

2007. szeptember 21.

Lépések a Kurcáért

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, Baranyi Imre, a városfejlesztési bizottság elnöke, önkormányzati képviselő, Keller Ferenc Együtt a Kurcáért Egyesület tagja, valamint Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész tájékoztatta a megjelenteket a városban beindult két új projektrol szeptember 20-án.

2007. szeptember 21.

A kettős évfordulóra

Hát a dunai árhullám szépen levonult. Magával vitte maradék emlékét is annak, hogy egy éve a mai napon, szeptember 17-én avatták boldoggá azt a magyar szerzetesnőt, akit a nyilas őrület 1944 karácsonyán a Duna jeges hullámaiba lőtt.

Mert, ugyan hányan gondolnak e napon Salkaházi Sárára? S ha gondolnak is, ugyan éreznek-e elegendő hálát az iránt a magyar nő iránt, aki akkor a magyar nép véres pocsolyába süllyedt becsületét is védte a maga önfeláldozó szeretetével. Pedig az Ő tette nagy igazságot testesített meg!

2007. szeptember 21.

A választások megsemmisítése

Szentes a kiegyezés idején (1867) IX.

A régi vármegyeháza Szegváron

A megválasztott új városi képviselő-testület 1867. december 14-én tartotta első közgyűlését. Oroszi Miklós polgármester méltatta a város önkormányzati jogának tényleges helyreállításának jelentőségét, utalva a több éves állhatatos küzdelemre.

2007. szeptember 21.

Titok-kiállítás

A városi könyvtárban szeptember 29-én, szombaton 15 órakor nyitják meg Kulbert György faszobrász Titok című kiállítását. Az alkalmon megnyitóbeszédet mond Blahó Gabriella újságíró. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg október 19-ig.

2007. szeptember 21.

Számháború

A Szentesi 595-ös számú Bethlen Gábor Cserkészcsapat számháborút és kakaópartit rendez szeptember 29-én, szombaton 19 órakor a liget bejáratánál. A rendezvény nyitott, minden érdeklődő fiatalt szeretettel várnak a szervezők.

2007. szeptember 21.

Ünnepi hangversenyt

rendeznek a Tóth József Színházteremben október 1-jén, hétfőn 18 órától Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző, érdemes művész, Szentes Város Díszpolgára tiszteletére. A művész születésének 70. évfordulója alkalmából rendezett hangversenyen ünnepi köszöntőt mond Szűcs Lajos alpolgármester. Közreműködik Miller Lajos Kossuth-díjas énekművész, a Magyar Állami Operház magánénekese, a Bárdos Lajos vegyeskar, Szentes Város Fúvószenekara, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Vonószenekara Szunyogh Gabriella vezetésével, Takács Gybriella (fuvola), Nánási Orsolya (klarinét), pintér Borbála (fagott) és Bucsány György. Vezényel Nagy János és Mihály Béla. A rendezvényen - melyre a belépés díjtalan - Balázs Árpád művei hangzanak el.

2007. szeptember 21.

Lelkészlak épül

Évfordulók - 2007.

115 éve, 1892. szeptember 15-én Szentes város közgyűlése határozatot hozott Kossuth Lajos 90. születésnapjának méltó megünnepléséről. (Lényege: üdvözlő távirat küldése, életnagyságú arcképének megfestetése, 1000 forintos alapítvány a gimnázium javára; a város piactere és főutcája a jövőben Kossuth Lajos nevét viselje.)

220 éve, 1787. szeptember 16-án a Szolnok vármegyei Túrkevén megszületett Boros Sámuel (1787-1866), Szentes későbbi jegyzője, főbírája, első polgármestere, országgyűlési képviselője, az 1836. évi örökváltsági szerződés megalkotója.

110 éve, 1897. szeptember 16-án született dr. vitéz Bonczos Miklós (1897-1971) katonatiszt, ügyvéd, Csongrád vármegye főispánja, Szentes 1939-1944 közötti országgyűlési képviselője, államtitkár, belügyminiszter.

95 éve, 1912. szeptember 16-án a Polgári Leányiskolában 28 tanulóval beindult az egyéves Női Kereskedelmi Szaktanfolyam.

130 éve, 1877. szeptember 17-én született Jószai Bálint (1877-1957) gazdálkodó, városi képviselő, a Szentesi Kisgazda Szövetség elnöke, az Ideiglenes Nemzetgyűlés kisgazda képviselője.

95 éve, 1912. szeptember 17-én Dobovszky József István tervei alapján megkezdődött a felsőpárti református templom és lelkészlak építése. A tartós esőzés miatt a munka lassan haladt. Az év végéig a lelkészlak tető alá került, de a templomnak csak az alapjait sikerült lerakni.

75 éve, 1932. szeptember 17-én megnyílt Szentesen a Csongrád Megyei Gazdasági Egyesület által rendezett Kertészeti Kiállítás.

75 éve, 1932. szeptember 18-án Szentesen tartotta vándorgyűlését az Országos Alföldi Bizottság. (Elnök gróf Klebelsberg Kuno, Szentes díszpolgára.)

115 éve, 1892. szeptember 21-én elhunyt Oroszi Miklós (1822-1892), Szentes volt polgármestere és országgyűlési képviselője. (Sírja Verőcemaroson található.)

110 éve, 1897. szeptember 21-én Marosvásárhelyről 41 székely fiú érkezett Szentesre, akik helyi iparosoktól tanulták a szakmát. (Számuk utóbb 87-re emelkedett.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. szeptember 21.

Mozgás és zene

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját szeptember 28-án, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Nagy Nikoletta gyógytornász tart előadást Baba-mama torna a klubban címmel.

2007. szeptember 21.

Véradás

Szeptember 27-én, csütörtökön 13-18 óráig kamionos véradást szervez a Magyar Vöröskereszt területi szervezete és a Dr. Bugyi István Kórház Vérellátó osztálya a Kossuth téren. A szervező intézmények mindenkit szeretettel várnak, aki betöltötte 18. életévét egészségesnek érzi magát és segíteni szeretne embertársain!

2007. szeptember 21.

Társasjáték - csak autósoknak!

Mire képesek az emberek? Jelentem szenzációs felfedezésre jutottam! Embertársaink 120 forintért fantasztikus teljesítményt produkálnak. A problémamegoldó képességük megsokszorozódik. Majdnem azt írtam, megszázhúszszorozódik. Mindez miért? Mert lehetőség nyílik megtartani egy igen olcsó sör árát.

2007. szeptember 21.

Sajtóközlemény

A szentesi parkolásról

A Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete úgy ítéli meg, hogy Szentes Város Önkormányzati Képviselő-Testülete elhamarkodott döntést hozott, amikor a város egyes frekventált területein bevezette a fizetőparkolást. Bár az elképzeléseknek megfelelően, valóban több lett az üres parkoló, ám a közlekedőknek rengeteg kellemetlenséget okoztak, ennek az újabb helyi adózási formának a bevezetésével.

Az eddigi tapasztalatokra alapozva, szervezetünk álláspontja szerint, ha lehet, töröljék el ezt a rendeletet. Ha pedig már tényleg végképp elengedhetetlen a városi költségvetésből ez a minimális bevétel, akkor határozzák meg a parkolás díját óránkénti 100 forintban úgy, hogy az automaták negyedórás bontásban is képesek legyenek jegyet adni. Ennek megfelelően, illetve legalább ilyen arányban, mérsékeljék a bérletek árát is, ami jelenleg irreálisan magas.

Az MDF helyi szervezete a leghatározottabban tiltakozik az eddig ingyenes parkolók fizetővé alakítása ellen.

Szervezetünk felkéri a képviselő-testület tagjait, hogy álláspontunkat vegyék figyelembe felelősségteljes döntésük meghozatalánál.

Nagy-Mélykúti László
az MDF városi elnöke

2007. szeptember 21.

Veszélyes-hulladék-gyűjtés

A városellátó intézmény veszélyeshulladék-gyűjtési akciót szervez szeptember 29-én, szombaton és 30-án, vasárnap a város lakossága számára.
Az akció célja - a tavaszi lomtalanítást megelőzően - a speciális kezelést igénylő lakossági veszélyes hulladékok elkülönítet összegyűjtése és haladéktalanul megsemmisítése.

A gyűjtés szeptember 29-én, szombaton és 30-án, vasárnap 8.30-16 óráig tart. A szentesiek a háztartásokban keletkező, az alábbiakban felsorolt veszélyes hulladékokat személyesen a polgármesteri hivatal udvarában (az Erzsébet tér felöl) díjmentesen adhatják át az intézmény dolgozóinak.
Leadható hulladékok:

elektromos-elektronikai berendezések (pl.: TV, hűtő, monitor, barkács és konyhai gépek stb.), festék - tinta patronok, kazetták, fáradt olaj, növényvédő szeres göngyöleg és növényvédő szer maradék, festékes, hígítós, ragasztós, vegyszeres fém és műanyag göngyöleg, spray flakon, festékes, olajos rongy, akkumulátor, lejárt szavatosságú gyógyszerek, fénycsövek, kompakt izzók, szárazelemek, gumiabroncs, elhasznált konyhai sűtő olaj és zsiradék.

Az akcióval kapcsolatban további felvilágosítás kérhető a városellátó intézmény 63/313-343 és a 30/639-40-70 telefonszámain.

2007. szeptember 21.

Voltak érdeklődők

A honvédségnél még mindig várják a jelentkezőket

Augusztus elején beszámoltunk arról, hogy a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál van lehetőség arra, hogy a magyar állampolgárok szerződéses állományban elhelyezkedjenek. Néhány hét elteltével kíváncsiak voltunk arra, hogy voltak-e érdeklődők, illetve pontosan milyen feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek ahhoz, hogy szerződéses katonaként bevonulhassanak.

2007. szeptember 21.

Össznépi kóstolgatás

Nekünk is van már borfesztiválunk

Bordalokkal indult, majd operett- és musical slágerekkel ért véget a jó hangulatú, először megrendezett bor- és pálinkaünnep. Közben persze, szépen fogyott a nedű a Kossuth téren. A három napos esemény és a negyedik alkalommal sorra került térfesztivál remekül kiegészítették egymást.

2007. szeptember 21.

A filmklubban

A városi könyvtárban a Modigliani című színes, szinkronizált amerikai-angol francia-német életrajzi drámát vetítik szeptember 25-én, kedden 18 órától. A Mick Davis által rendezett film az első világháború utáni Párizsban játszódik - mely a művészek Mekkájának számított -, ahol a mozgalmas éjszakai életet élő alkotók veszélyes szenvedélyeiknek adóztak. Az alkotásban az egymással rivalizáló művészek izgalmas életét ismerhetjük meg, valamint Modig-liani-nak a Pablo Picasso-val folytatott keserves harcát. Modigliani-t a szerelem inspirálta, a versengés vezette, s az alkotás iránti szenvedély emésztette fel, melytől megrészegülten élte életét. 1919-ben bekövetkezett halálakor egy utánozhatatlan zsenit vesztett el a világ.

2007. szeptember 21.

Manósapkás táborozás

Mesefalva életre kel

1993-ban volt az első, az idén a 12. Mesefalva játszótábor. Akkor a szervező, Almásiné Szaszkó Edit a saját gyerekeire is gondolt, ma már szívügyének tekinti az egyhetes együttlétet.

2007. szeptember 21.

Fesztiváljáró MÁV-nyugdíjasok

Szeptember első hétvégéjén a MÁV Lendület Nyugdíjasklub vendégeként az ország számos helyéről érkeztek városunkba a vasutas klubok tagjai. A kellemest összekötötték a hasznossal: nagy számban lecsót főztek, másnap pedig az országos szövetség kihelyezett, kibővített vezetőségi ülésére került sor.

2007. szeptember 21.

A kapolcsi darabok

Különlegesen magával ragadó hangulat az előadásokon

A drámaisok előadásainak mindig van egy szavakba nem önthető hangulata. Egy máshol nem érezhető, magával ragadó hmg-s zsongása és morajlása, ami már a színdarabok helyszínére való érkezéskor a felszínre tör. Ezzel pedig hátteréül szolgál mindazoknak a különleges, ötletes és egyedi szemléletmódot tükröző előadásoknak, melyeket sokszor van szerencsénk megtekinteni.

2007. szeptember 21.

Misztériumjátékkal meséltek

Szovátai és nyárádmenti gyerekek Szent Kinga énekes misztériumjáték előadására invitálták az érdeklődőket a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolába a múlt héten. Az előadás a gyermekek és fiatalok városunkban tartózkodásának egyik állomása volt csupán, hiszen három napos látogatást tettek Szentesen, és ezalatt a misztériumjátékon kívül focimeccset és táncházat is tartottak az intézményben.

2007. szeptember 21.

Idősek világnap

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban szeptember 29-én, szombaton 15 órakor gálaműsort rendez az idősek világnapja alkalmából. A rendezvényen közreműködik Hatvani Kiss Gyöngyi. Az alkalmra a belépés díjtalan, s minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2007. szeptember 21.

Negyven évesek

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban a nyugdíjasok klubja szeptember 21-én, pénteken 14 órakor ünnepli fennállásának 40 éves évfordulóját. Az alkalmon köszöntőt mond Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

A nyugdíjasok klubja szüreti mulatságot rendez szeptember 28-án pénteken, 14 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2007. szeptember 21.

Költészet

A Krúdy Gyula Baráti Társaság és a városi könyvtár szeptember 26-án, szerdán 18 órától közös rendezvényt tart. A városi könyvtárban megtartott alkalom címe Egy "ködlovag" Toldalagi Pál (1914­-1976) költészete.

2007. szeptember 21.

Mottója: a szeretet

A főtéri galéria nyári szünet utáni évadnyitó kiállítása a Topolyáról érkezett festőművész, Kisferenc Éva alkotásaiból nyílt, Emlékezéseim címmel.

Évtizedek óta szép hagyomány, hogy testvérvárosunkból, a Topolyai Művésztelepről mutatkozik be egy-egy alkotó a Galériában. A művelődési központ kiállítóhelyén a Színkör művészeti iskola gitáros növendékei stílszerűen a Még közelebb című Ákos-dalt választották bevezetőül. Műsoruk után Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője bemutatta egykori tanítványát, Kisferenc Évát. Elmondta róla: Topolyán született, életútja Szabadkán folytatódott, miután az Újvidéki Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakán diplomázott, műveivel több országban szerepelt már. Alkotásai a klasszikus barokk és impresszionista mestereket idézik, egyéni jegyekkel megtoldva, olvasta Ádor Pál a művésznő egyik méltatójának sorait, Kisferenc Éva pedig Müller Pétertől vett kölcsön egy gondolatot, miszerint "életünkben szeretet nélkül minden másodperc értéktelen". A művésznő így indokolta, miért választotta mottójának a szeretetet. Miután átvette Szirbik Imre polgármestertől a város ajándékát, beszélgettünk pár percet a kiállított műveiről. Vegyes technikával készült művek, régi olajképei, valamint pasztellek, grafikák, csendéletek, portrék váltják egymást a falakon, némelyikről régi mesék jutnak eszünkbe. Mint mondja, az emberek nem hisznek abban, amit nem látnak, de neki megmutatkozott Isten. A szeretet angyalként is megjelenik képein. Mutatja a festményt, amin átsuhan egy "megmentő", s az sem véletlen, hogy fiatalokkal ábrázolta, hiszen a fiatalokat ma számtalan veszélytől meg kell menteni.

Grafikáin megjelenik az "összetartozás", a "legdrágább öccse", s felismerhetjük József Attilát, Kosztolányit, Adyt is. Az először tavaly Szabadkán kiállított költő-portrékhoz fia adta az ötletet: ha már verseket is ír, miért nem rajzol írókat? Kisferenc Éva alapvetően keramikus, s elárulta, már tervezik, hogy kézműves termékeiből is kiállít majd városunkban. Festményei szeptember 29-ig látogathatók a galériában.

D.J.

2007. szeptember 21.

Autómentes nap

A nemzetközi gépjármű nélküli közlekedési nap eseményeihez kapcsolódva Európai Autómentes Napot tartanak Szentesen. Szeptember 22-én, szombaton reggel 6 óra és 21 óra között a Kossuth Lajos utca József Attila utca és Somogyi Béla utca közötti szakaszán ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe. Ekkor az egészségügyi, készenléti- és a mozgáskorlátozottak gépjárművei kivételével a lezárt útszakaszra gépjárművel behajtani tilos. Javasolt terelőútvonal: József Attila-Új utca-Somogyi Béla-Klauzál- Jövendő-Horváth Mihály utca. A Kossuth Lajos-József Attila-Somogyi Béla utcák kereszteződéseinél ebben az időben az elsőbbségi szabályok nem változnak meg, azaz a Kossuth Lajos utcáról kanyarodó gépjárműveknek lesz elsőbbsége.

2007. szeptember 21.

13 évesen bűnöző.

Feltételezhetően öngyilkossági szándékkal vetette a mélybe magát második emeleti, magasföldszintes erkélyéről egy 61 esztendős szentesi asszony. Bár a rendőrkapitányságra csak 6 óra 30 perckor érkezett a bejelentés az esetről, elképzelhető, hogy már ennél jóval korábban történt a tragédia. Az elsődleges vizsgálatok szerint a hölgy nem halt meg azonnal, hanem előbb eljutott a közeli padig, ahol valószínűleg a belső vérzésbe halt bele. A szentesi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja tovább az esetet.

2007. szeptember 21.

Hőguta

A nyuszi bemegy a háztartási boltba:

- Jó napot! Ecet van?

Az eladó meglepődik:

- Ecet? Itt nincs, de a szemközti ABC-ben van!

- Köszönöm!

2007. szeptember 21.

Tóni bácsi konyhája

  • Gombával rakott tök
  • Mini húsos pite
2007. szeptember 21.

Cukor-betegek

A cukorbetegek egyesületének tagjai szeptember 28-án, pénteken tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében.

2007. szeptember 21.

Nagy csata volt

Első győzelmére készült hétfőn este a Legrand-Me-talCom-Szentes NB I-es fut-sal csapata a Dr. Papp László Sportcsarnokban. Az ellenfél a bajnokság egyik újonca, az Euro-MobilTrans-Győr gárdája volt, ám a vendégek korántsem tisztelték rutinosabb házigazdájukat. Kezdetben hazai helyzeteket láthatott a publikum, ám később roppant veszélyes ellenakcióikkal a győriek is számos helyzetet alakítottak ki Bíró Mihály kapuja előtt. Szünet előtt végre megszületett a várva-várt szentesi találat, Varga Róbert mattolta a vendégek kapusát. Fordulás után gyorsan egyenlítettek a vendégek, ám a Legrand újra megszerezte a vezetést. Az egészen kiváló teljesítményt nyújtó vendégek nem roppantak össze, tartani tudták a lépést, egészen 3-3-ig, amikor is két góllal el tudott lépni ellenfelétől a Metal-Com. Ekkor úgy tűnt, különösebb izgulni valója már nem lesz a hazaiaknak, ám mégis fel tudott zárkózni a Győr, ám 5-4 után már nem volt erejük az egyenlítésre. A mieinknél Varga Róbert kétszer, Kerepeczki, Puskás és Koncz egyszer-egyszer volt eredményes. A kifejezetten élvezetes, nagy iramú találkozó után Koncz Zsolt a Szentes játékos-edzője arról beszélt, hogy egy kiválóan felkészített ellenfél ellen sikerült megszerezni a három pontot. Összességében végig a Legrand irányította a játékot, a kontrákra berendezkedő ellenféllel szemben. Sajnos a négy hiányzó játékos kiesését megérezte a csapat, és Szűcs Dániel is törött csuklóval lépet pályára. A következő fordulóban Szegeden, az Első Beton ellen lép majd pályára a Szentes, ahol Koncz szerint sportszerű összecsapáson feszül egymásnak a megye két legjobb futsal csapata, a találkozó 19 órakor kezdődik az Újsze-gedi Sportcsarnokban.

H.V.

2007. szeptember 21.

Mountain bike futam a Tisza árterében

A tavalyi Szentes-Csongrád kerékpárút átadó ünnepség keretein belül lebonyolított amatőr mountain bike futam sikerén felbuzdulva a Varga-Bringa Szerviz és Kerékpárüzlet, a St. Jupát SE, az Életjel KKSE és a Magyar Kerékpáros Klub szentesi szervezete közösen idén is megrendezi a környéken egyedülálló versenyt. A II. Varga-Bringa Kupa amatőr mountain bike futamra a Tisza strandon és környékén kerül sor szeptember 29-én, szombaton 10 órától.

Különbség azonban a tavalyi futamhoz képest, hogy amíg az elmúlt évben a versenynek közúti szakaszai is voltak, idén minden kizárólag a Tisza árterében zajlik, mellyel a szervezők hagyományt kívánnak teremteni. A mostani megmérettetésre kijelölt 8, illetve 16 kilométeres pálya izgalmas kanyarokat, terepakadályokat, homokos részeket és látványos ugratókat egyaránt tartalmaz. A versenyre bárki nevezhet, aki a honlapról letölthető előnevezési lapot kitölti, és a rendezők részére eljuttatja, vagy a helyszínen jelentkezik. Az érdeklődők bővebb információkat a www.bringaverseny.extra.hu oldalon találhatnak.

2007. szeptember 21.

Nehéz mérkőzés után

Az NB I-es női futsal 2007/2008-as bajnoki idényének első fordulóján a Szentesi Futsal Club hazai pályán látta vendégül a tavalyi bajnokot, a Vesta csapatát (Budapest). Az első etap nem hozott szerencsét a Kurca-partiaknak.

A nők az alábbi összeállításban vették fel a küzdelmet: Magyar-Csonka, Baksa, Béres, Milovanovics, csere Bacsa, Bali, Kiss Á., Szabó, Durkó. Jól indult az összecsapás, valamivel több mint egy perccel a kezdő sípszó után Csonka szerzett vezetést a hazaiaknak. A vezető gól után a fővárosiak megkezdték a gólgyártást. Különösen Bökk Katalin volt leállíthatatlan. Előbb egyenlítettek a Vestások, s öt gólig meg sem álltak. Az első félidő eredménye 1-5 a vendégeknek.

A szünet után tovább növelték előnyüket a fővárosiak. A 9-1-es vendég vezetésnél az újonnan igazolt Bali Cintia szépített (2-9) a szentesiek javára. Fél perc múlva a hazai Baksa szerzett gólt (3-9). Egy perccel a mérkőzés vége előtt a kapunál a vendégek beállították a végeredményt 3-10 az ellenfél javára.

Tóth Antal, a Kurca-partiak elnöke és edzője értékelte a kezdést: - A csapat most volt először együtt. Mindenkinek szoknia kellett, ki hova mozdul. Tudtam, hogy a tavalyi aranyérmes Vesta gólokkal jobb, de nem számítottam arra, hogy ilyen könnyen megadjuk magunkat. A két húzó emberünk sérült, az ő hiányukat nehéz pótolni. A három igazolt játékosunknak most volt az első mérkőzésük. Voltak helyzeteink, de sajnos kimaradtak. Látszott az öszszeszokottság és az önbizalom hiánya. Az együttes összeállásához türelem kell, és rosszul jött, hogy az egyik bajnok esélyes volt az ellenfelünk a nyitányon.

(dvz)

2007. szeptember 21.

Bronzérem az Eb-n

A IX. Szenior Úszó Európa Bajnokságon, Kranjban a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének 16 egyesülete képviseltette magát. A Szentesi Delfin ESC versenyzői is kiválóan teljesítettek. Közülük a 80 éves dr. Bakacsi Gyula 50 méteres hátúszásban 3. helyezett lett.

2007. szeptember 21.

Futás a gáton

Szentes-Csongrád tizenegyedszer

A Honvéd Rákóczi SE, Szentes és Csongrád Város Önkormányzata, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok és a VDSB Szentes megrendezi a 11. Csongrád - Szentes "g"-át futást és olimpiai ötpróbát. A verseny célja a futás népszerűsítése, az atléták és a triatlonosok számára versenylehetőség, valamint a szabadidős sporttolók és a kocogók számára megmérettetési lehetőség biztosítása. A gátfutást szeptember 22-én, szombaton 10 órától rendezik meg. A 6 kilométeres, fél távon indulók a csongrádi közúti híd Szentes felőli oldaláról 10.30 órakor, a 13 kilométeres, teljes távon indulók pedig a csongrádi polgármesteri hivatal elől, 10 órakor kezdik meg a versenyt. Mind a két futamban a cél a szentesi városi sportuszoda.

Nevezni a verseny napján, a rajt helyszínén lehet 8.30-10 óráig.

2007. szeptember 21.

Sportuszodában

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a ligeti sportuszoda melegvíz ellátását biztosító partnercég termálkútjának felújítási munkálatai miatt szeptember 24-től előreláthatólag szeptember 27-ig az uszoda melegvíz ellátása szünetel. A kellemetlenségekért a sportuszoda vezetősége szíves elnézésüket kéri, és megértésüket köszöni.

2007. szeptember 21.

Első forduló októberben

Nehéz évet zárt a Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya. Elmondható: úgy az anyagiak, mint a játékosállomány tekintetében. Ami azt jelenti, hogy a csapat a 2007/2008-as szezonban is az NB II-es bajnokságban játszhat. A 11. helyen végzett gárda legjobbjai: Vámos Viktor, Hajdú Balázs, Fábián N. Sándor, Mészáros Imre és Hajdú István. Továbbra is bíznak a szponzorok, és az önkormányzat támogatásában.

A Spartacus sakkozói az alábbi időpontokban játsszák a fordulókat: október 14-én Szentesi Spartacus-Tákisz SE Kecskemét, november 11-én Bajai Spartacus-Szentes Spartacus, november 25-én Szentesi Spartacus-Maróczy GSE II, december 9-én Makói SVSE- Szentesi Spartacus, december 16-án Szentesi Spartacus- Mezőberényi SE.

2007. szeptember 21.

Rutinmunka

Magabiztos játékkal, könnyedén verte az elmúlt szombaton a Hungerit-MetalCom-Szentes első osztályú női vízilabda csapata a megfiatalított Vasas gárdáját. Az OB I-es őszi idény nyitómérkőzésén azt a játékot látta viszont a medencében Kocsis István vezetőedző, mint amit előzetesen elvárt a csapattagoktól. A 22-3-ra végződött találkozó ideális alkalmat biztosított arra, hogy tétmérkőzésen is összerázódjon a csapat. A mester szerint Ábel Krisztina jól osztogatott a jobb oldalon, Tóth Andrea magabiztos volt a kapuban, az ausztrál Maggan-nek viszont még időre van szüksége a beilleszkedéshez. Ami külön örömre adott okot, az az, hogy a fiatalok is helyt álltak a mérkőzésen. Szeptember 22-én, szombaton a fővárosba utazik a szentesi csapat, ahol az Újpest ellen is győzelemre esélyesként szállnak medencébe Győri Eszterék.

H.V.

2007. szeptember 21.

Újabb hármas

Ismét három gólt rúgva nyert, ezúttal hazai pályán a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink az üllésieket verték 3-0-ra (Bárány Róbert 2, Borbás Tamás 1), ami azt jelenti, hogy továbbra is őrzi pozícióját a tabella élmezőnyében Bozóki Zoltán alakulata. A Szentes szeptember 22-én, szombaton Fábiánsebestyénben lép pályára 16 órakor.

H.V.

2007. szeptember 21.

Lábtenisz

A Szentesi Lábtenisz SE szervezésében, a Szentes Diáksport (Takács László) támogatásával országos lábtenisz viadalt tartottak az elmúlt hétvégén városunkban, számolt be a történésekről lapunknak Ferenczi Zoltán, a klub elnöke. Szolnokról, Berettyóújfaluból, Szegedről érkeztek versenyzők a tornára, melyen természetesen a szentesi lábteniszesek is megmérették magukat. A magas színvonalú versenyt a Bertók-Grakó (Szentes-Szolnok) páros nyerte. A Szentesi Lábtenisz Suli is elindított egy ifjúsági párost, akik derekasan helyt álltak a felnőttek mezőnyében.

H.V.

2007. szeptember 21.

Röptettek

Évtizedek óta hagyomány, hogy szeptemberben a legszebb díszmadarakat csodálhatják meg a környék lakói. A díszmadártenyésztő szakkör a közelmúltban mutatta be kicsiknek és nagyoknak a kiállítást. A csoport vezetője Kotvics V. Antal meghívta a legismertebb tenyésztőket, akik kedvenceikkel érkeztek. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház már nem egyszer kicsinek bizonyult. A madarak és haszon-állatok mellett virágkiállítás- és vásár színesítette a programot. A nyugdíjasok klubjának alkotó tagjai is bemutatták legszebb munkáikat: hímzés, horgolás, faragás is gazdagította a népszerű bemutatót. Érdekesség, hogy különleges plüssállat-gyűjteményt is megtekinthetnek a nézők.

2007. szeptember 21.

Pedagógusok

A Pedagógus Szakszervezet nyugdíjas klubja szeptember 26-án, szerdán 14 órától a Terney Béla Kollégiumban tartja következő találkozóját. Az alkalom szó lesz a tanév program-összeállításáról is.

2007. szeptember 21.

Cukorbetegek

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja szervezésében dr. Varga Csaba orvos tart előadást a cukorbetegségről.A Móricz Zsigmond Művelődési Ház sakktermében 16 órakor kezdődik az előadás. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2007. szeptember 21.

Szüreti bál a Galéria Kávéházban

Ismét összejövetelre várja a Galéria kávéház és étterem a szülőföldről az anyaországba települteket. Ez alkalommal szüreti bál szerepel a programban. Gődér Lajos tulajdonos - miként több alkalommal is kinyilatkozta már - azt szeretné, hogy legyen a Galéria kávéház egy olyan hely, ahová jó összejárni, és ahol fél szavakból is megértik egymást az emberek. Ahol meghallgatásra talál úgy a kisebbségbe rekedt, mint a befogadott magyar. A tulajdonos kérése: mindenki hozzon egy marék szülőföldet magával a kávéházba.

A rendezvény szeptember 29-én este 7 órakor kezdődik. A menüt finom fogásokból állították össze (csirkemell bacon pólyában; tarja roston, fokhagymásan; brindzával töltött pulykamell). Aperitifnek tüzes szilvanedű, a vacsorához pedig jóféle csongrádi bor dukál majd. A belépő 3 ezer forint/fő. Gődér Lajos elnézést kér mindazoktól, akiknek már nem jutott meghívó. Őket ezúton invitálja a kávéházba. Jelentkezni a helyszínen (Petőfi u. 7/A), vagy a 70/ 941-3847; 70/364-4494 és a 63/311-729 telefonszámokon lehet.

(x)

2007. szeptember 21.

Negyedik hely

Sikeresen szerepeltek a szentesi tűzoltók a múlt hét végén, Makón megrendezett megyei járőrversenyen. A nem kifejezetten szakmai versenyen néhány másodperc miatt maradtak le a dobogóról, így a negyedik helyen zárták a megmérettetést. Az elsősorban a fizikai állóképességet próbára tevő vetélkedőn összesen 11 csapat vett részt, köztük a szentesiek, a következő összeállításban: Kajtár István, Olasz Péter, Csendes Zoltán, Tóth Tibor és Dragon László. A helyi Tűzoltóság folyamatosan nagy figyelmet fordít a személyi állomány erőnlétének fejlesztésére.

Forrás: Rádió Szentes

2007. szeptember 21.

Németeknél és a franciáknál

A nyáron a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség szervezésében egy ifjúsági cserére került sor Németországban, kettőre pedig Franciaországban.

A németországi Zethau-ban "Ismerkedés a természettel" címmel valósult meg. Megismerkedtünk az érchegység ásványaival, a bányászattal és történetével. A fák, az erdőkárok, a fűrészmű Muldában sok érdekes látnivalókat adott. A köpülés, a kenyérkészítés hasonló volt a hazaihoz. A len termesztése és feldolgozása nagyon érdekes, míg a szabad programok igen változatosak voltak, pl. Drezdába is eljutottunk.

2007. szeptember 21.

Baba-mama torna

Az elmúlt évhez hasonlóan most is sokféle programot szervez a családsegítő központ. Szeptember 28-án, pénteken 10 órától baba-mama tornára várják az érdeklődőket a Dózsa-házban.

A tornát Biácsiné Bereczky Gabriella vezeti.

2007. szeptember 21.

Családi események

Született: Balázs Endre Jánosnak és Bakai Tímeának (Veres P. u. 7/3.) Barna Flórián, Boros Mihálynak és Nagy Zitának (Báthori u. 10.) Rebeka Zita, Lantos Csabának és Szamosközi Olgának (Wesselényi u. 81.) Noémi, Gyenes Csabának és Rácz Brigittának (Csongrád, Szentháromság tér 16.) Amanda Brigitta, Forgó Jánosnak és Kovács Ildikónak (Csongrád, Vasvári P. u. 42.) Zsolt, Tóth Attila Viktornak és Major-Kis Ilonának (Csongrád, Csókássy u. 10/ 1.) Dávid Attila nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Bagyura András Dávid (Budapest, VIII., Fecske u. 38.) és Vincze Bettina (Szalai u. 11.), Király Attila és Szamosközi Anikó (Vécsey u. 12.).

Elhunyt: Kristó Imre (Balogh J. u. 11.), Bibók Jenőné Paksi Anna (Kígyó u. 6/A), Csorba Péter (Nagyhegy 117.), Szeleczkei Ferenc (Hunyadi u. 7.), Lé-nárt Jenő (Cseuz B. u. 11.), Babós Józsefné Sárándi Lídia (Dózsa Gy. u. 30.), Horváth Lajos (Wesselényi u. 26.), Gilinger Sándor (Ürge u. 11.), Tisóczki József (Csongrád, Kossuth tér 2.), Tríz Ferenc (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).