2007. szeptember 21.

Tóni bácsi konyhája

Gombával rakott tök

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl olaj, 60 dkg gomba, fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, delikát, friss kapor, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, liszt, 1 cs. petrezselyem zöld, só, vaj, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1,2 kg tök, 15 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A tököt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk delikáttal és néhány percre sütőbe tesszük, hogy egy kicsit megpuhuljon. Közben az összevágott hagymát olajban megfuttatjuk, rátesszük a feldarabolt gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket, majd készre pároljuk. A vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk, amit feljavítunk tejföllel és tojással, szerecsendióval fűszerezzük. Tepsibe rétegezzük a tököt és a párolt gombát, besamellel bevonjuk és reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, majd pirosra sütjük.

Mini húsos pite

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, fél dl olívaolaj, 50 dkg darált sertés lapocka, só, őrölt bors, 20 dkg paradicsom, 50 dkg vajastészta (fagyasztott), 1 tojás.

Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, 20 perc párolás után sóval, borssal fűszerezzük. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot és még 20-25 percig főzzük. A felengedett vajastésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és mindegyik közepére teszünk 1 ek. tölteléket. Széleit tojással megkenjük, félbehajtjuk és óvatosan összenyomjuk. Tetejét tojással megkenjük. Készre sütjük, kb. 20 perc alatt.

Jó étvágyat!