2007. szeptember 21.

Fesztiváljáró MÁV-nyugdíjasok

Szeptember első hétvégéjén a MÁV Lendület Nyugdíjasklub vendégeként az ország számos helyéről érkeztek városunkba a vasutas klubok tagjai. A kellemest összekötötték a hasznossal: nagy számban lecsót főztek, másnap pedig az országos szövetség kihelyezett, kibővített vezetőségi ülésére került sor.

A MÁV kultúrházban Horváth László, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnöke tartott beszámolót. A közhasznú civil szervezetről elmondta lapunknak, hogy a MÁV Zrt. vezérigazgatóságával kötött megállapodás alapján 135 ezer nyugdíjas vasutas és hozzátartozóik civil érdekérvényesítésével foglalkoznak. Alaptevékenységeik között egészségmegőrzés, gyógyüdültetés, természetjárás, környezetvédelem és kulturális tevékenységek szerepelnek, úgy, mint népi, nemzeti, valamint vasúti hagyományőrzés.

A szentesi össznépi vigasságon, a lecsófőzésen harmadik éve vesznek részt. Horváth László elmondta, itt is köttetett egy megállapodás az önkormányzattal a település idősei szociális helyzetének jobbítása, életminőségük javítása érdekében. Városunkkal másodikként kötöttek ilyen megállapodást, egyébként 22 helyhatósággal van érvényes szerződésük, büszkélkedett az elnök. Köszönetét fejezte ki a fesztivál szervezőinek, hogy különdíjakat is átadhattak klubtagjaiknak a színpadon, köztük értékes tárgyakat is. Hét klubjuk nyolc bográcsban főzött, összesen közel kétszázan.

Minden évben tartanak vezetőségi ülést városunkban, ám idén már második alkalommal gyűltek itt össze, ugyanis a tavaszváró vándorfesztiváljuk Szentest is érintette.

Szociális üdültetési kedvezményt biztosítanak tagjaiknak, ezért érthető, hogy nem csak valamikori vasutas dolgozók lépnek be soraikba. Aki a feltételeknek megfelel, annak tudják adni a 40 ezer forintos üdülési csekket, pillanatnyilag 1600-1700 embernek. A vasútnál mindig jellemző volt a nagy szervezettség. Aki soha nem volt vasutas, az is, önkéntelenül átveszi ezt, ha bekerül ebbe a légkörbe, magyarázza Horváth László. Örvendetes, hogy 2002 óta generációs programjukat kiemeltként támogatják a kormányzatok. A fesztiválozásba tervezik bevonni az ifjúságot is, így például ígéretük szerint jövőre a lecsófesztiválon kérnek majd két bográcsot az unokáknak is.

Ami országos tendencia, az így van a szentesi Lendület klubban is: kevés a nyugdíjas vasutasuk. Jelenlegi vezetőjük, Horváth Györgyné a Hungerit közgazdasági osztályvezetője volt. A tavaly 10 éves fennállását ünnepelt közösségben mindenki iránt nyitottak: Gyopárosfürdőre, s a Kékesre tudnak kedvezményes üdülést biztosítani.

D.J.