2007. szeptember 21.

Voltak érdeklődők

A honvédségnél még mindig várják a jelentkezőket

Augusztus elején beszámoltunk arról, hogy a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál van lehetőség arra, hogy a magyar állampolgárok szerződéses állományban elhelyezkedjenek. Néhány hét elteltével kíváncsiak voltunk arra, hogy voltak-e érdeklődők, illetve pontosan milyen feltételeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek ahhoz, hogy szerződéses katonaként bevonulhassanak.

- Az elmúlt időszakban sokan keresték fel az alakulatot a lehetőségekről érdeklődve. Nekik elmondtuk részletesen a felvételi követelményeket, illetve a teendőket - nyilatkozta lapunknak Árvai László százados, személyügyi tiszt. - A jelentkezőknek részt kell venniük egészségügyi-, fizikai-, illetve pszichikai alkalmassági vizsgálatokon, majd ezek teljesítése után a szentesi alakulatnál kell jelentkezniük. Itt pontosan megmondjuk, hogy milyen beosztásban tudjuk fogadni az alakulatnál az adott jelentkezőt, és megírjuk számára a beosztás-tervezési lapot. Ennek segítségével tudja felkeresni a helyileg illetékes, ez esetben a szegedi toborzóirodát.

Van-e a jelentkezésnek valamilyen képzettségbeli feltétele, kérdeztük a századostól, aki elmondta, hogy minimumkövetelmény a 8 általános iskolai osztály elvégzése. Ezen kívül kizárólagos magyar állampolgárnak kell lennie, illetve egészségügyi, fizikai, és pszichikai alkalmassági vizsgán meg kell felelnie a jelentkezőnek. Majd arról is tájékoztatott bennünket, hogy elsősorban C, D, vagy E kategóriás gépjárművezetői engedélyjel rendelkezők jelentkezését várják, s a nőket is fogadják a szentesi zászlóalj berkein belüli szerződéses katonai szolgálatra. Annak sem kell elkeserednie, aki nem rendelkezik jogosítvánnyal, mert számukra is tud az alakulat beosztást biztosítani.

- A fizikai felvételi követelmények nemenként és életkoronként eltérnek, mely-nek utánanézhetnek az in-terneten a www.honvede-lem.hu oldalán. Itt filmeken megtekinthetők a felvételi gyakorlatok is. Három dolognak kell megfelelni a fizikai felmérésen. Az egyik 3200 méteres futás megfelelő időintervallumon belül, felülés, illetve fekvőtámasz - ismertette a kritériumokat Árvai László. Majd elmondta, hogy a szerződéses katonákkal kettőtől öt évre köthetnek szerződést, mely a lejárat előtt meghosszabbítható. Szerződéses legénységi állományban 15 év, míg szerződéseses tiszti és tiszthelyettesi állományban 20 év szolgálati időre van lehetőség, s 47 éves korig várják az érdeklődők jelentkezését. Az alapkiképzés alól azokat fel szokták menteni, akik voltak sorkatonák. Akik nem vettek részt ilyen szolgálatban, azoknak pedig a szentendrei kiképzőközpontban 3 hónapos alapkiképzést kell végrehajtaniuk, s csak utána kerülhetnek az alakulathoz. Ekkor azonban már kapnak fizetést, úgy ahogyan az ezt követő három hónapos próbaidőn belül is, melynek végén az alakulat parancsnoka dönt arról, hogy igényt tart-e a jelentkező munkájára, s az folytathatja-e katonai szolgálatát.

Cseh-Lakos Ilona