2007. szeptember 21.

Össznépi kóstolgatás

Nekünk is van már borfesztiválunk

Bordalokkal indult, majd operett- és musical slágerekkel ért véget a jó hangulatú, először megrendezett bor- és pálinkaünnep. Közben persze, szépen fogyott a nedű a Kossuth téren. A három napos esemény és a negyedik alkalommal sorra került térfesztivál remekül kiegészítették egymást.

A kulturált italfogyasztás jegyében rendezte a péntektől vasárnapig tartó borünnepet a kick-box világbajnokként, küzdőgálák és esküvő-kiállítás szervezőjeként ismert Bertók Róbert, mivel maga is a minőségi italok és a borfesztiválok híve. Ezért a kóstolgatni való mellé színvonalas zenei és szöveges programokat is kínált a szentesi borkedvelőknek, akik az első este már szép számban birtokba is vették a Kossuth téren, a szökőkút mellett felállított tucatnyi faházat, voltak, akik mindhárom nap kutatták az új ízeket. Több magyar borvidék képviseltette magát: Villány, Jánoshalma, Tokaj, Hegymagas. A rendezvényt megnyitó, majd szakmai előadást tartó Mód László néprajzkutató, civilben borász savas borokat keresett, de a görög standnál, a Peloponniszoszi-félszigeten termett szőlőből olyat nem talált, ellenben száraz fehérbort igen, s még mandulabort is. Különlegességek nem csak a hellén borász pultjánál voltak, több helyen kínáltak mézbort, jégbort is, utóbbi alapanyagaként megfagyott szőlőszemeket szüretelnek. Szombaton a már megszokott térfesztivált rendezték meg, a Kossuth tér 2002-es felújításának évenkénti jubileumán. A polgármesteri hivatal művelődési osztálya a művelődési központ munkatársaival ismét meghívta a szabadtéri színházi fellépésen már kedvezően fogadott MucicalVarázs társulatát, így újra elvarázsolta a szentesi közönséget Dósa Matyi és Kardos Eszter is. Bemutatkozott karate versenyzőivel az Oyama Dojo, majd sensei Brezovai Sándor még maradt a színpadon, s alkalmi fitneszguruként csinos lányoknak, anyukáknak vezényelt japán aerobikot, a Nippon Zengo-t. Gáspárné Edinával állították össze a mozgássort dinamikus zenére karate technikákból, mely állítólag remekül fogyaszt. A művelődési osztály vezetője, Mihályné Terike az előzetes visszajelzésekből már tudta: jó választás volt Fenyő Miklóst szerződtetni az est csúcspontjának. Így is volt: a 60 éves jampit imádta a több ezres publikum. Hömpölygött a tömeg a kacskaringós "borutcán" is, ahol pálinkából is bőven volt kínálat. Pásztóról 13 fajtát hoztak. A kóstolómérték 2 cent, annak felét kell előbb megjáratni a szájüregben, lenyelni, majd orron kifújni a levegőt, így fogjuk érezni a szájban lévő párlat illatát, zamatát, kaptuk a tájékoztatást Pásztorné Kocka Judit standjánál a kóstolás szabályairól. A szomszédvárban már lezajlott a borfesztivál, de csak egy csongrádi termelő, Gulyás Ferenc hozta borait a zárónapra. Kvízjátékot is vezetett a Szent Vince Borrend tagja, aki arról is beszélt: kiheverte a szőlő a nyári nagy hőséget, s jó bort szüretelnek majd.

Bertók Robi sikeresnek ítélte a rendezvényt, a záráskor elmondta, nem is kérdés: hagyományt szeretne teremteni vele, ismét a térfesztivál kísérőprogramjaként. Ígérte: ha a napok számát nem is, de a programokét emelni, színesíteni fogja jövőre. A standokról jelezték, hogy visszajönnek Szentesre.

(darók)

Bertók Róbert szervező köszönetét fejezi ki, hogy hozzáértésükkel és segítségükkel nagyban emelték a rendezvény színvonalát: Szebeni Zoltán, Kertész Ákos, Bajominé Varga Erzsébet, Hankó Györgyné, Mélykútiné Németh Kornélia, Garainé Szász Katalin, Hajós János, Mihály Béla, Kristó Carmen, Varróné Szabó Ildió, Fodor Csaba, Mihály Béláné, Bocskay István, id. Gulyás Ferenc, Mód László, Simon András.

(X)