2007. szeptember 21.

Zökkenőmentes összevonás

A képviselő-testület döntése alapján az Általános Iskolai Kollégium átköltözött a Terney Béla Középiskolai Kollégiumba. Az összevonás már a nyári időszakban munkát adott az intézménynek. A költözés levezénylése mellett a nyári napközis tábort is a Terney Kollégiumban szervezték és bonyolították le. Nyári Józsefné igazgató véleménye szerint sikerrel, a közel 40 fős általános iskolás gyereksereg is jól érezte magát a június 18-tól augusztus 18-ig tartó tábor ideje alatt. Az önkormányzat egy sikeres pályázat útján támogatta a rendezvényt. Szállástevékenység nyáron, szép számmal voltak vendégek. A tervezett bejött.

A két kollégiumot július 1-jével vonták össze Terney Béla Kollégium néven. Az általános iskolás gyerekek a második emelet északi részén kaptak helyet. Rendezett körülmények várták őket: minden szoba tisztasági meszelést kapott, a folyosó és a tanulószoba úgyszintén. A vizesblokk az igényeknek megfelelően átalakításra került, külön bejárattal a fiúknak és külön a lányoknak. Ez érinti a zuhanyozót és a mellékhelyiséget. A munkálatok időre befejeződtek.

Szeptember 1-jével 23 általános iskolás gyerek kért kollégiumi elhelyezést. Mint megtudtuk, harmincan lehetnének. Azon a szinten van kialakítva a nevelőtanári szoba is.

Felvetődik a kérdés, menynyiben változott a középiskolás kollégisták helyzete az öszszevonással? Az igazgatónő így foglalja össze a választ:

- Úgy oldottuk meg a dolgot, hogy az általános iskolások és a középiskolások nem zavarják egymást. Az elhelyezésnél figyelembe vettük azt a tényt, hogy a kisebbeknek más a munkarendjük, más az elvárás irányukban. Akár a tanulást vagy más egyéb szempontokat nézünk. Van egy kis külön helyük. Korábban a középiskolás lányok voltak itt. Ez évben is több a lány, mint fiú, 156 középiskolás leányt és 112 fiút tudunk elhelyezni. Jelenleg közel 92 százalékos a helykihasználás. Tehát a létszám még mindig változhat szeptemberben. Jöhetnek diákok.

A gyerekek jól érzik magukat az új kollégiumban

Ami pedig a nevelőtestületet illeti, az általános iskolai kollégium nevelőtanáraival bővült a létszám. A technikai személyzet is növekedett 2 fővel, egy karbantartóval és egy takarítóval. A feladat megnőtt. Az igazgatónő úgy véli, ez a létszám most elegendőnek tűnik.

De térjünk még vissza néhány szó erejéig a felújításokra. Saját erőből a középiskolás gyerekek területén 12 szobában tudtak linóleumot cserélni, 11 szobában festettek. Ezenkívül szeptember hónapban tervezik - szintén saját erőből - hogy néhány szobát még kifestenek. Az igazgatónő elismeréssel konstatálja, hogy saját erőből ennyi szobát még soha nem tudtak rendbe tenni, mint az idén. Karbantartóik, saját személyzetük újította fel a melegítőkonyhát. A nevelőszobában csempézést végeztek, a hozzá tartozó fürdőszobában kádat tudtak cserélni.

A hagyományos rendezvények közül a gólyatáboron már túl vannak, ősszel, a szünet után indulnak majd a Terney-napok programjai. A hagyományoknak megfelelően lesz kiállítás, vetélkedő az elsősöknek, és bemutatkoznak a drámai tagozatos diákok. (A létszám közel háromnegyed részét a gimnázium adja). Az általános iskolásoknak is vannak speciális programjaik, az igazgatónő ígérete szerint azokra is odafigyelnek, de közösen is rendeznek programokat.

Lovas József