2007. szeptember 21.

Manósapkás táborozás

Mesefalva életre kel

1993-ban volt az első, az idén a 12. Mesefalva játszótábor. Akkor a szervező, Almásiné Szaszkó Edit a saját gyerekeire is gondolt, ma már szívügyének tekinti az egyhetes együttlétet.

- A '90-es évek elején szűnt meg az úttörőmozgalom, s vele együtt a táboroztatás is. A gyerekeim akkor voltak iskolások, s nem akartam, hogy kimaradjon nekik ez az élmény. Így szerveztük meg az elsőt - meséli a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanítója.

- Akkor a Klauzálos gyerekek utaztak, ma bármelyik iskolából jelentkezhetnek.

- Városi akkor lett a tábor, amikor munkahelyet váltottam. A 30 főből így lett 60. Közben állandósult a táborvezetés is, s mindenkinek meglett a maga feladata. Név szerint Forrainé Garai-Sz. Julianna, Seres Kati, Nánási Attila és Boldizsár Józsefné. S ide sorolhatom a két buszvezetőt is, akik szintén mindenből kiveszik a részüket: Pataki Ferenc és Sebesi Árpád. A gyerekek is elfogadták, s be is veszik őket a játékba.

- Bejárták az országot.

- Nagyon sok helyen voltunk már, felsorolni is nehéz. Voltunk pl. Bükkszentke-reszten, Szilvásváradon, Orfűn, Parádon, Pécsvára-don, Mátrafüreden, Kismaroson. A helyszín kiválasztásánál mindig az a célunk, hogy más természeti forma legyen, mint a miénk. A helyszín segíti a tábor keretjátékát. E köré szervezzük a drámajátékot, a kirándulásokat és a kézműves foglalkozásokat is.

- Most mivel foglalkoztak?

- Az idén a víz volt a témánk, a Velencei-tó ehhez remek helyszínt adott. Olyan feladatokat találtunk ki, melyek valamilyen formában kapcsolódnak a vízhez, pl. vízi állatokat hajtogattunk, vízfestékkel festettünk. Túr-istvándiban Móriczcal foglalkoztunk, Monokon Kossuthtal. Témánk volt már az unió és a Biblia is, vagy az adott helyszínhez köthető monda pl. a Zengő-hegy. Fontos a néphagyomány megismerése is, így verbunkost is tanultunk már.

- Hogyan épül a programba drámajáték?

- Az egy hét alatt közösséget építünk. Különböző életkorú gyerekek érkeznek, meg kell ismernünk egymást, össze kell hangolódnunk. Vannak állandó tagjaink, de mindig vannak újak is. Nagyon jó, ha az elballagott diákok is visszatérnek. Rajtuk keresztül látjuk, mit sikerült eddig átörökítenünk nekik. Ez jóleső érzéssel tölt el. Az egész heti kiscsoportos foglalkozásokon és a közös programokon megszületik egy előadás, ami a záró esten teljesedik ki. Itt szinte mindenki törölgeti a szemét.

- A táborozás igen költségessé vált.

- Drágább lett a busz, a szállás. Spórolni az étkezésen tudunk, magunk főzünk. Régebben pályázni is tudtunk, s a polgármesteri hivatal is támogatott eddig kisebb-nagyobb összeggel. Viszont az élmény felejthetetlen, s az összetartás a külsőségekben is jelentkezik, pl. azonos batikolt pólóban, körmönfont karkötővel vagy manósapkában érkeztünk haza.