2007. szeptember 21.

Németeknél és a franciáknál

A nyáron a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség szervezésében egy ifjúsági cserére került sor Németországban, kettőre pedig Franciaországban.

A németországi Zethau-ban "Ismerkedés a természettel" címmel valósult meg. Megismerkedtünk az érchegység ásványaival, a bányászattal és történetével. A fák, az erdőkárok, a fűrészmű Muldában sok érdekes látnivalókat adott. A köpülés, a kenyérkészítés hasonló volt a hazaihoz. A len termesztése és feldolgozása nagyon érdekes, míg a szabad programok igen változatosak voltak, pl. Drezdába is eljutottunk.

"Az Ember a természetben" című cserére a francia Lézignan városkában került sor, hat nemzet fiataljainak részvételével. Széles körben foglalkoztunk a megújuló energiaforrásokkal és a megőrzendő természeti értékekkel. Jártunk szélerőmű "farmon". Az egymásnak tartott előadásainkon pedig megismerhettük, hogy országainkban milyen mértékben használunk megújuló energiaforrásokat, milyen módon igyekszünk megőrizni természeti értékeinket, mit jelent a globális felmelegedés. A komoly programok mellett lehetőség nyílt fára mászni hevederek segítségével, jártunk ásatáson, meglátogattuk a Carcassonne-i kastélyt és a tengerben is megfürödtünk.

A harmadik csere a múlt nyáron megkezdett projekt "második felvonása" volt. Akkor mi fogadtuk a francia csoportot Szentes-Magyar-tésen, most ok minket. A "Roquefortos gulyás, avagy a holnap Európájának ízei és színei" című cserében a fiatalok többsége már ismerte egymást a múlt nyárról, de volt néhány új arc is.

A szállásunk Sommier-esben volt, ahol a középkori városmag és a kastély maradványa is megkapó látványt nyújtott, ezernyi fecskéjével.

A környék megismerése mellett - túra a hegyekben, trópusi ház és állatkert, városnézés Montpellierben és fürdés a tengerben - nagy szerepet kapott a környezeti tudatosság növelése is. Hangsúlyt fektettünk arra is, hogy a fiatalok nagyobb rálátást kapjanak az Európai Unió nyújtotta tanulmányi és munka lehetőségekre, illetve pályázatokra.

A cserékben nagy szerepe volt a különböző országok nemzeti napjának. Ebben a programsávban nemzeti szokásokkal, táncokkal, énekekkel és ételekkel ismerkedhettünk meg. A mi "főztünk" paprikás csirke és mákos guba volt, nagy sikert arattak. Mint kiderült, a mákot a franciák nem is ismerték.

A VE-GA Szövetség a jövőben is több cserét szervez a szentesi szidökösök-nek és partnereinek. Köszönjük a Mobilitásnak a Fiatalok Lendületben Program keretében nyújtott anyagi támogatását, köszönjük a szülőknek, hogy elengedték a gyermekeiket, és a fiataloknak is a lelkes részvételt!

Korom Annamária