2007. szeptember 21.

Társasjáték - csak autósoknak!

Mire képesek az emberek? Jelentem szenzációs felfedezésre jutottam! Embertársaink 120 forintért fantasztikus teljesítményt produkálnak. A problémamegoldó képességük megsokszorozódik. Majdnem azt írtam, megszázhúszszorozódik. Mindez miért? Mert lehetőség nyílik megtartani egy igen olcsó sör árát.

Ugyanis ennyibe kerül egy órára a parkolási díj kisvárosunk főutcáján és néhány bekötőút elején. Legalább egy évig vajúdtak városatyáink (ez egy szép képzavar), és megalkották a parkolásról szóló rendeletüket. Bevezetés előtt, és néhány nappal később, módosították, és erre készülnek most is. Ami helyes is, mert csak a Föld forgása örök, minden más változó: Lásd: mikortól kell fizetni? Én három időpontig követtem!

Helyükre kerültek a parkolóórák, felfestették az útjeleket, közlekedési táblák igazgatják az autósokat, vagyis minden készen állt a főpróbára. Csakhogy a főpróba elmaradt.

Az első napokban úgy nézett ki a Kossuth utca mintha elköltöztek volna a városlakók. A vidékiek pedig talán csak az elkerülő utat használták? Néptelenné, már-már sétálóvá vált a szentesi főutca. Legalábbis az úttest két oldalán. Biciklis barátom szerint, így lehetett legolcsóbban kerékpárutat létesíteni ezen a hosszú szakaszon. Az autósok ugyanis következetesen az úttest közepét használták.

Megállni pedig kell! Még autóval is. És itt jön a városi polgár hihetetlen kreativitása. Üzletek mögött, párhuzamos utcákban, eddig elhanyagolt, kis aszfaltbejárókon, garázsok előtt, belső járdaszegélyeken, elhagyatott külső parkolókban - mindenütt autók parkolnak, a Kossuth utcán csak egy-két eltévedt idegen áll meg! Tétován nézelődik, majd meghatódik. Kéttagú fogadóbizottság köszönti. És mindig jó érzés, ha foglalkoznak az emberrel!

Közben a szentesiek finomítják a társasjáték szabályait. Ülnek az autóban, majd gyorsan elhajtanak. A vészvillogók automatikusan bekapcsolódnak, ha a városközpontba ér az autós. Becserkészik a szélesebb járdákat, a hívogató kapubejárókat, a virágoskertnek álcázott parkolóhelyeket, az ásító lépcsőház feljárókat.

Játszani jó! A társasjáték növeli a jókedvet. Szerintem rosszindulatú az a megjegyzés, hogy ez nem is olyan vicces! Vannak embertársaink, akiknek semmi sem jó!

Lenne néhány javaslatom a megoldásra. Egy: minden szentesi autós kapjon 365 db egész napos, ingyenes parkolójegyet. Kettő: a Kossuth utca két oldalán minden utcában helyezzenek el behajtani tilos táblát. Három: a város valamennyi utcájában vezessék be a parkolási díjat. Négy: a Kossuth utca teljes hosszában építsünk mélygarázst, ahol ingyen lehetne parkolni.

Az ötödik megoldás anynyira kézenfekvő, hogy az úgysem valósul meg soha!

Kruzslicz Pál