2007. szeptember 21.

A Legrand tizenöt éve

Szentes tiszteletbeli polgárává választották a Legrand elnök-vezérigazgatóját, Gilles Schneppet. Az erről szóló oklevelet Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szeptember 14-én adta át a francia cég magyarországi jelenlétének 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Elhangzott, az elmúlt 15 év alatt a Legrand Magyarországnál az alkalmazott technológia nyugat-európai színvonalúra fejlődött. A cégvezetés együtt ünnepelt a partnerekkel, kereskedőkkel, beszállítókkal, mert, mint hallhattuk, az együttműködés gyümölcsöző, stabil és korrekt.

A Legrand az elektromos szerelvényeket gyártó céget, a Kontavill Rt.-t 1992-ben vásárolta meg, azóta folyamatos fejlesztéssel, dinamikusan növeli árbevételét, amely tavaly már megközelítette a 13 milliárd forintot - mondta ünnepi beszédében a gyár vezérigazgatója. Károlyi László kifejtette: a technológia nyugat-európaira fejlődött, a cég magas színvonalon előállított termékei külföldön is nagyon népszerűek.

A vezérigazgató szólt arról, hogy ma már olyan gyártástechnológiával rendelkeznek, a hagyományosak mellett például az éteres hegesztéssel, ami európai szinten is unikum. A csúcstechnológiát magukban hordozó termékek mindegyike tükrözi a formatervezés aktuális trendjeit. A folyamatos fejlesztésben a magyarországi leányvállalat mérnökei is részt vesznek. A 2000-es évek elején megújították a szerelvénypiaci kínálatunkat, majd megnyitották budapesti marketing és kereskedelmi központjukat. A magyarországi piaci igények változásával tovább bővítették a termékkínálatukat. A Legrand márka mellett más, intelligens termékrendszerek bevezetését kezdték el a magyar piacon, mint a bticino, a sarlam, vagy a cablofil. Bizonyítandó, hogy a fejlődés nem áll meg, létrehozták a Galea life termékcsaládot. A termékeknél ötvöződik a harmónia, a design és a technológia. Meggyőződésünk, hogy a vevőinkkel jó kapcsolatot akkor tudunk elérni, ha szakembereink jó minőségben, megfelelően teljesítenek, motiváltak. Mindenkor a hatékonyság fejlesztését, a minőség biztosítását, és a versenyképesség megtartását tartjuk szem előtt. Mindezt rendezett körülmények között - jelentette ki Károlyi László.

Az eltelt időszak alatt számos beruházás történt a leányvállalatnál. Elhangzott: szinte csak a tartóoszlopok maradtak meg, minden felújításra került a gyárban, s ami lényeges - önerőből. A Legrand Magyarország számos díjjal és szabadalommal rendelkezik, mely bizonyítja az itteni szakemberek tudását. Két alkalommal nyerték el az IIASA Shiba-díjat, a Nemzeti Minőségi Díjat 2002-ben kapták meg, öt alkalommal szerezték meg a Magyar Termék Nagydíjat.

Szirbik Imre, Ludányiné Ternai Szilvia (tolmács), Gilles Schnepp, Károlyi László

A szentesi gyárban 450 ember dolgozik, mellette hasonló létszámban külső bedolgozóknak adnak munkát. A vezérigazgatótól azt is megtudtuk, hogy az értékesítés nettó árbevétele 2005-ben 9,7 milliárd forint, 2006-ban 12,4 milliárd forint volt.

A magyar vállalat fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében a Legrand-csoport elnök-vezérigazgatója. Gilles Schnepp elmondta: a magyar egységnek a csoporton belül is kiemelt helye van. Számítanak a magyar fejlesztők tudására és minden jelentős projektben részt vesznek ezután is. Az elnök-vezérigazgató néhány számadattal is szolgált, amely 1992-höz kötődik: a Kontavill árbevétele 60 millió francia frank volt. Most, figyelembe véve azokat a termékcsoportokat, amelyeket az egész vállalatcsoport gyárt, 60 millió euró.

Gilles Schnepp szólt arról, hogy a Legrand Magyarország nagyon sokat fejlődött, növekedett. A szerepe is nagyon sokat változott, hiszen régen a Kontavill csak Magyarországon volt jelentős. Most pedig a Legrand Zrt. egy nagyon modern elektronikus termékkínálattal piacvezető az országban. Ma már a Legrand csoporton belül is nagyon fontos szerepe van.

Az elnök-vezérigazgató bejelentette, elindítanak egy úgynevezett "csemeteprogramot", melynek keretében a vállalat lehetőséget biztosít a tehetséges fiataloknak, hogy bebizonyítsák tudásukat. Ebben a cégcsoport bármely egységénél tanulhatnak majd az arra érdemes diákok.

A cégcsoport éves árbevétele tavaly 3,74 milliárd euró volt. Közel 30 ezer embert foglalkoztat. A Legrand csaknem 60 országban van jelen gyártóként és 160 országban értékesíti termékeit. A magyarországi folyamatosan bővülő kínálatot jelenleg 9 ezer termék alkotja, melyet országos lefedettséggel 300 üzlet kínál.

Szirbik Imre polgármester beszélt arról a jó kapcsolatról, amely a Legrand Magyarország és a város együttműködését jellemzi. Mint mondta, az elmúlt 15 év és az azt megelőző "Kontaktás" évek azt bizonyítják, hogy az itt dolgozó munkások, mérnökök, szakemberek olyan ipart, olyan hagyományt, olyan termelési kultúrát hoztak létre, amely ma európai szintű. Azok az imponáló számok, amelyek a foglalkoztatásra vonatkoznak, azt jelzik, hogy a város lakosságának 10 százaléka valamilyen módon ehhez a gyárhoz, ennek a kollektívának az eredményességéhez kapcsolódik. Az a műszaki kultúra, és a fejlesztések, amelyekről szó van, mindenképpen azt predesztinálják, hogy Szentes legyen a Legrand kelet-európai központjának városa. Ehhez szeretne a város továbbra is partner lenni - jelentette ki. Úgy vélekedik, hogy a terület a szakembergárda az elhatározás és a segítségnyújtás lehetősége adott. A csemetenevelésben a város partner lesz, s hogy ezek a fák növekedhessenek, a közös munka reményében átadott egy tiszteletbeli polgár címről szóló okiratot. Mint mondta, a tiszteletbeli polgár két dolgot jelent: tiszteletbeli, mert köszönetet és tiszteletet érdemel az eddigiekért, és a polgár, aki itt él, akinek kötelességei vannak azért, hogy a település minél többre jusson.

Lovas József