XXXIX. évfolyam 22. szám

2007. június 1.

Pedagógusnapi köszöntő

"Gyönyörű az, ha az ember célba lát S eléri azt, tűzön-vízen át." (Ibsen)

Köszöntjük a város valamennyi pedagógusát, az oktatásban dogozó munkatársakat, megköszönve áldozatos oktató-nevelő munkájukat.

Embert nevelni szép és nehéz hivatás. 

A pedagógusok nemzedékről nemzedékre tanítanak meg bennünket írni, olvasni, számolni, egyáltalán gondolkodni. Hozzásegítenek minket az emberi eszmélés első pillanataitól kezdve ahhoz, hogy képesek legyünk az életet értelemmel megtölteni, hogy a dolgokat ne csak szemléljük, hanem alkotó, közreműködő részesei is lehessünk.

Többször hallhattunk, olvashattunk sikereikről, az általuk felkészített tanulók eredményeiről. De szóljon külön elismerés és hála a közepes és gyengébb képességű gyermekek haladásáért tett mindennapi csendes erőfeszítéseikért is, mert ez a nehezebb, ez a kevésbé értékelt feladat.

Óriási felelősség van a szívvel-lélekkel tevékenykedőkön, hisz a jövő generációjának tudása, helytállása múlik rajtuk. A mindennapok egyre növekvő felelősségét csak azok képesek vállalni, akik igaz elhivatottsággal és alázattal viseltetnek pályájuk iránt.

Az ünnepi alkalom adjon további erőt, megértő türelmet munkájukhoz, pályájukon örömet, szép hivatásuk teljesítésében újabb eredményeket.

Szirbik Imre  
polgármester,
országgyűlési
képviselő

Szűcs Lajos
alpolgármester

2007. június 1.

Éjszakai rendőri akció

Május 25-én, pénteken este a rendőrök a vám- és pénzügyőrökkel, a határőrökkel, a közterület-felügyelet valamint a Munkaügyi Felügyelőség, az ÁNTSZ munkatársaival és engedélyügyi előadóval, valamint a polgárőrség tagjaival együtt "bevetésre készültek". Az akció elsődleges célja az volt, hogy kábítószer-terjesztőket, valamint fogyasztókat szűrjenek ki a szentesi éjszakából.

2007. június 1.

Mérlegbeszámolók

Sorrendben idei ötödik rendes ülését tartotta május 25-én a város képviselő-testülete. Ez időre az önkormányzat érdekeltségi körébe tartozó valamennyi gazdasági és közhasznú társaság elkészítette mérlegét, így a Vízmű, a Szentes Városi Szolgáltató, a Beruházó és Vagyonhasznosító, a Szen-testerv, a Liget Kft.-k, valamint a Városi Könyvtár, a Rádió Szentes és a Rehab Kht.-k, továbbá a Szentes Városért Közalapítvány és a Szentes Város Közműfejlesztéseinek Támogatásáért Közalapítvány. A Rehab Kht. kivételével valamennyi gazdasági társaság eredményes volt, s pozitív produktummal zártak.

2007. június 1.

Szentesre került a vándorserleg

Az elmúlt hétvégén közel négyszáz úszó vett részt a tizenegyedik alkalommal megrendezett "Óvodától az Olimpiáig" elnevezésű meghívásos nemzetközi viadalon, melyen a csapatok a Hungerit Zrt. Vándorserlegéért is vízbe szálltak. Az aradiak mellett a sepsiszentgyörgyi Sárkány Úszóklub tagjai jelenlétükkel nemzetközivé emelték a sportesemény rangját. A vándorserleget Molnár Zoltán (képünkön) a Hungerit Zrt. műszaki igazgatója adta át a szentesi csapatnak. A tizenöt egyesület vetélkedésében a Szentes Városi Úszó Club versenyzői bizonyultak a legeredményesebbnek a pontversenyben, így városunkban maradt a vándorserleg. A tavalyi győztes Hódtáv Úszó SC sportolói 693 pontot, míg a mieink 783-at gyűjtöttek össze, így nem volt kérdéses az idei győztes kiléte. Összesen 108 szentesi úszó állt startkőre, közülük a korosztályuk legjobbjai Tihanyi Fanni (1996-osok), Mizere Flóra (1994-esek) és Mordvincev Sándor (felnőttek) lettek. A 100 m-es mellúszás szentesi helyezettjei: Csák Anikó, Mizere Flóra, Dajka Dalma.

H.V.

2007. június 1.

Egy viharos magyar pünkösd után

Pünkösd utáni hangulatban írom e sorokat. Azután, hogy a reggeli hírek mindenfelé pusztító viharokról szóltak. Mondtam is magamban: hát ami a természetet illeti, az ugyanúgy ünnepelt 2007-ben is, mint amaz első pünkösdkor, miről ezeket írja Lukács evangélista: "Hirtelen zaj támadt az égből, olyan, mint a sebes szélvész zúgása."

2007. június 1.

A vármegye támadása

Sajtóper Féja Géza író ellen (II.)

Kozma György főispán

Féja Géza Viharsarok c. könyve 1937. március elején hagyta el a nyomdát 3675 példányban. Amikor a vádtanács április közepén elkoboztatta a művet, már csak 3-400 példányt tudtak lefoglalni belőle, a többi ugyanis elkelt. (1937-ben és 1938-ban két újabb kiadás látott napvilágot.) A 250 oldalas szociográfiai munka külön fejezetben foglalkozott Csongrád megyével, az "eszmei vármegyével".

2007. június 1.

Hősökre emlékeztek

Hősök-napi megemlékezést tartottak az I. és II. világháborús emlékműveknél május 25-én. A háborúkban elesett áldozatokra Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő emlékezett. Mint mondta, sokan vannak, akik magyarként idegen földben nyugodnak. Az emlékművekre vésett névsor nagyon hosszú: az I. világháborús emlékművön 1014, a másikon is több mint ezer név van.

- Két háború és több mint kétezer szentesi áldozat egy évszázad alatt - folytatta beszédét a polgármester. - Elgondolkodtató. Tiszteletadásra, főhajtásra, csendes megemlékezésre predesztináló, de talán olyan belső késztetésre is, hogy kimondjuk, soha ne legyen arra szükség egyetlen generáció életében se, hogy majdan egy harmadik emlékművet állítson. Az emlék maradjon a szívekben, a gondolatokban. Tisztelet és főhajtás az embernek. Mindenekelőtt az emberi élet, az ember védelme legyen szemünk előtt. A polgármester emlékező szavai után az áldozatokat méltatta Fábián Nagy Károly, a VHBSZ tagja.

Ezt követően a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulói adtak műsort, majd az önkormányzat, a fegyveres erők, pártok, civil szervezetek és a lakosság nevében helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágokat az emlékművek talapzatán.

2007. június 1.

Felavatták az Eszperantó-hidat

Évfordulók - 2007.

95 éve, 1912. május 27-én ünnepélyesen felavatták a Bohn Alajos által tervezett új szentesi városházát.

125 éve, 1882. május 28-án a kunszentmártoni népünnepély egyik programjaként távgyaloglási versenyt rendeztek Szentes és Kunszent-márton között. (A 10 induló közül a szentesi Orosz Lajos ért elsőnek célba; ideje 3 óra 10 perc.)

85 éve, 1922. május 28-án egységes pártprogrammal Szentes nemzetgyűlési képviselőjévé választották Bugyi Antal volt városi főjegyzőt, a Zsoldos Rt. vezérigazgatóját.

170 éve, 1837. május 29-én a Károlyi uradalom és Szentes város képviselői a váci káptalan előtt hitelesítették, és letétbe helyezték az örökváltsági okmányokat.

35 éve, 1972. május 29-én az Ünnepi Könyvhét megyei megnyitójának keretében Szentes vendégei voltak Szabó Magda, Szobotka Tibor és Illés Endre írók.

25 éve, 1982. május 29-30. A Szentesi Baghy Gyula Eszperantó Csoport és a Magyar Eszperantó Szövetség Csongrád Megyei Bizottsága "Zengő világ" címen országos eszperantó béketalálkozót és szavalóversenyt rendezett Szentesen. Az ország minden tájáról több mint 200 részvevő jelent meg, 60 szavalóval. A program keretében felavatták az ország első Eszperantó-hídját, amely a Kurcán ível át a Széchenyi-ligetnél.

140 éve, 1867. május 30-án megalakult a Szentesi Polgári Olvasókör. Első elnöke Oroszi Miklós országgyűlési képviselő.

135 éve, 1872. május 30-án új lap indult Szentesen Alföldi Figyelő címen. Kiadója Cherrier János, felelős szerkesztője Horváth József. (A lap 1872. aug. 4-én megszűnt.)

60 éve, 1947. május 30-án született Szentesen dr. Szűcs Judit néprajzkutató, helytörténész, a csongrádi múzeum igazgatója.

35 éve, 1972. május 30-án a Horváth Mihály Gimnáziumban rendhagyó irodalmi órát tartottak Szabó Magda és Szobotka Tibor írók.

75 éve, 1932. május 31-én egyházi vizitációs körútja egyik állomásaként Szentesre érkezett dr. Baltazár Dezső tiszántúli református püspök.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. június 1.

Bekebelezés?

Menekülne a város maholnap negyvenedik évfolyamába lépő hetilapjától a Szentesi Városi Szolgáltató Kft. A szándék az önkormányzat májusi ülésére készült éves gazdasági beszámolóban olvasható. A bejelentés sokakat meglepett. Pontosabban az abban rejlő javaslat váltott ki némi csodálkozást az emberekből. Kiderült, hogy az újságra a Rádió Szentes Kht. szemet vetett.

2007. június 1.

Közlekedési támogatás

2.5 millió a városnak

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter döntött a helyi közösségi közlekedés szervezésében érintett önkormányzatok normatív támogatásáról. Csongrád megye érintett települései 2007- ben a tavalyihoz képest 2,8 millió forinttal több támogatást, több mint 470 millió forintot kapnak.

A támogatást azok az önkormányzatok igényelhették, amelyek 2007-ben helyi közforgalmú közlekedést lebonyolító szervezetet tartanak fenn, vagy erre közszolgáltatási szerződést kötöttek. A támogatások mértékéről szóló döntésnél környezetvédelmi megfontolások is szerepet játszottak- áll Ujhelyi István államtitkár közleményében. A helyi közösségi közlekedés 2007. évi normatív támogatásából Csongrád megye érintett települései közül Szentes 2,5 millió, Csongrád 2 millió, Hódmezővásárhely 15,3 millió, Szeged 450 millió, Makó fél millió forintot kap a döntés szerint.

2007. június 1.

Vizsgálat a Rehab Kht.-nál

Az önkormányzat annak idején 3 millió forint törzstőkével alapította a Rehab Kht.-t. A cég lényegében a Legrand Zrt. termelésére épült a Szarvasi úton, 60 ember foglalkoztatásával kezdte meg a munkát, ma már varroda részleg, szerelőműhely, rongyszőnyegkészítő üzemegysége is van. Többségükben csökkent munkaképességű embereket alkalmaznak. A kht. 2005-ben 514 ezer, 2006-ban 818 ezer forint veszteséget termelt. Tovább csökkent a saját tőke. A veszteség finanszírozása érdekében az ügyvezető - a tulajdonos tudta nélkül - közel 3 millió forintot injekciózott a cégbe, hogy a dolgozókat ki tudja fizetni.

2007. június 1.

Antal Balázs Tibor

Képviselők a testületben

Korábban úgymond csendes támogatója volt a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek. Amikor Orbán Viktor és pártja a 2002-es választásokat elveszítette, úgy gondolta, hogy változtatni kell a dolgokon. Az egész arra ösztökélte, hogy még inkább részt vegyen a párt munkájában. Mint mondja, könnyen megtalálták egymást, hiszen hasonló gondolatok, hasonló célok vezérelték mindannyiójukat.

2007. június 1.

Fórum a vendéglátósoknak

Először tartottak a szentesi rendőrkapitányságon fórumot a kapitányság illetékességi területén működő vendéglátó egységek üzemeltetői részére. Először, de valószínűleg nem utolsó alkalommal, hiszen a rendezvényen résztvevők megbeszélték, hogy fél éven belül ismét találkoznak és közösen egyeztetnek.

2007. június 1.

Közbiztonsági nap a ligetben

Ne csak tiltsunk, hanem mutassuk meg, hogy mivel helyettesítsük!

Három éves múltra tekint vissza városunkban a Közbiztonsági nap, melyet idén május 25-én rendeztek meg a Széchenyi ligeti strandfürdő területén. A Polgármesteri Hivatal, a Családsegítő Központ, a Szentes Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Szentesi Rendőrkapitányság és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola által szervezett, sporttal, vetélkedővel, bemutatókkal és előadásokkal színesített rendezvényre főként a közép- és általános iskolák diákjai látogattak el.

2007. június 1.

Életvitel és hasznos ismeretek

Éljünk egészségesen!

A Koszta József Általános Iskolában évről-évre megrendezésre kerül az "Életvitel és gyakorlati ismeretek" című területi verseny.

A verseny célja: a tanulók életvitelével kapcsolatos, a mindennapokban is hasznos ismeret- és tevékenységi körök megalapozása és bővítése.

A területi fordulóra három fős, felső tagozatos csapatok érkeztek nevezési plakátjaikkal, mely témája az egészséges életmód volt.

2007. június 1.

Egy nap ingyen a gyerekeknek

Felhőtlen szórakozást nyú-tott a Városi Damo Gyermeknap május 26-án. A megállapítás egyaránt vonatkozik a programok sokszínűségére, amelyek garantálták az önfeledt vidámságot, ugyanakkor a Nap is kitett magáért, bőven szórta sugarát a gyerekekre és mindazokra, akik már csak lelkükben gyerekek.

2007. június 1.

Irodalom és bogrács

Nem először történik ilyen Szentesen. A szervezők Bächer Iván, Cserna-Szabó András és Darida Benedek főzéssel egybekötött felolvasást és irodalmi beszélgetést tartanak. Illetve tartottak a gimnázium udvarán.

A rekkenő melegben, de az árnyékba húzódva ötkor kezdtek el gyülekezni a diákok, tucatnyi felnőttel kiegészülve. A tűz már korábban égett, a bográcsba kerültek az "alkatrészek". Kakas-pörkölt borral - persze vörössel - elkészítve. A tűzrakással és a főzés hogyanjával kapcsolatban persze mindenkinek volt véleménye. Ennek ellenére talán pontosan azért sikerült jól az étel. A kakas fiatalságával segítette az akciót, kellő időben megadta magát, azaz megpuhult.

2007. június 1.

Humánus kórház

Olvasóink írják

Szeretném önöket megkérni, hogy az én - és még néhány betegtársam - véleményét szíveskedjenek a közvéleménnyel megismertetni. 2006 szeptemberében protézisműtét miatt tíz napot töltöttem a szentesi kórház ortopédiai osztályán. Sajnos, ezt megelőzően már más kórházakban is voltam. Soha, egyetlen helyen sem tapasztaltam azt a humánus bánásmódot, mint ott. Most egy hete, amikor ellenőrzésre mentem, megdöbbenve hallottam, hogy dr. Berki Sándor főorvost egy volt beteg elképzelhetetlen dolgokkal vádolta. Ez azért is hihetetlen és elfogadhatatlan számomra, mert véleményem szerint Ő nemcsak jó orvos, hanem jó ember is. Számára a beteg nem a munka tárgya. Minden beteghez volt egy kedves szava és ez nemcsak a test betegségét gyógyítja. Tapasztalataim szerint szépen bánik a munkatársaival is, amit mi is megkaptunk Tőlük. Embernek éreztük magunkat, hálás köszönet Nekik.

Jó lenne, ha továbbra is nyugodtan dolgozhatnának, ha "nagyjaink" részéről egy kicsit másként történne az egészségügy megreformálása.

Tisztelettel:
Császárné Benke Mária
Szeged, Alföldi u. 49.

2007. június 1.

Szép virágos városunkért

Örömmel olvastam az újságban, hogy kérik a város lakosságát a házuk előtti terület tisztán tartására, hisz ez kötelességük is.

A Nagyörvény utca a város egyik leggondozottabb része - a mi szakaszunkon - fás, bokros, virágos, nyírt pázsittal. A gyermekorvosi rendelő előtt térdig érő fű, gaz, össze-vissza nőtt fák, szemét van. Ennek rendbe tétele kinek a kötelessége? Még egyszer sem láttam ott senkit tevékenykedni. Ugyanígy a bíróság híd felőli oldalán sem nyírják a füvet.

A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola Iskola utca felöli végén, szintén nagy a gaz. Itt a makadám köveken esőben meg áll a víz, télen jégpáncél szokott állni. Van egy csatornaakna a hátsó kiskapu előtt, de odáig nem tud elfolyni a víz. Egy kis árkot kellene készíteni. Nagyon sok gyerek jár itt a busztól, három iskolához.

Öröm a város központjában járni. Az Erzsébet, a Kossuth tér, a sétáló, a Kossuth utca, a Jövendő utcai játszótér, a sportcsarnok mind szemet gyönyörködtető, de gondoljunk kicsit a félre eső utcákra is.

Nemrégen Szegeden, a klinikán egy kisteleki szobatársam mesélte, hogy a szomszédja most szeretne Szentesre költözni, mert fejlődik, és nagyon rendezett. Dagadt a szívem a büszkeségtől. Remélem, az illetékesek odahatnak, hogy így is legyen.

V. Kis Sándorné

2007. június 1.

Szomszédolás Szegvárra

Pünkösd szombatján szomszédolni indultunk Szegvárra. A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja 27 fővel ellátogatott az ottani klub meghívására. A piactéren volt a gyülekező, mert érkeztünk járatos busszal és autókkal is. A fogadásunkra a szegvári csoport tagjai is öszszegyűltek és kávéval, ásványvízzel kínáltak minket Aranyné Katika csoporttitkár vezetésével. Mintegy 40-en indultunk el, hogy együtt megtekintsük a nagyközség műemlékeit, látnivalóit. Először a volt Vármegyeházát, amit 1768-1773 között építettek késő barokk stílusban. Reméljük, hogy majd felújítás után elnyeri eredeti szépségét belső termeiben is. Utána a volt uradalmi tiszttartó lakban lévő Falumúzeum kiállítását néztük meg. Kovács Lajos tanár szakszerű vezetése mellett megismertük Szegvár hétezer éves múltját és érdekességeit. Legértékesebb közülük a Tűzkövesen nevezett határrészben talált "Sarlós Isten" amit égetett agyagból készített az újkőkor embere, itt a másolata látható. Szintén láthattuk a Szegvári vár köveit és az ásatásokon készült fényképeket. A múzeum mellett levő, 1739-ben épített katolikus templomot is megtekintettük, amit a Károlyi család építtetett meglévő kápolnájukra. Ezután a falu központjában levő étteremben elfogyasztottuk finom ebédünket és pihentünk egy kicsit. Délutáni programként megismerhettük a fő utcán szép polgári házban levő Antal házaspár babamúzeumát, ahol sok baba és mackó van kiállítva. Végül egy szegvári klubtag papagályait és egyéb értékes madarait is megcsodálhattuk. Köszönjük az élményekben gazdag, szép napot a szegvári csoportnak és segítőinek. Most is látszott, hogy a közelben is vannak műemlékek, látnivalók, és nem kell több száz kilométerre elutazni ahhoz, hogy gyönyörű dolgokat láthassunk.

Nagy Zsolt szervező

2007. június 1.

Tóni bácsi konyhája

  • Réti szárnyasragu leves
  • Tavaszi spagetti
  • Epres borkrém
2007. június 1.

Az utcán erőszakoskodott

Büntetőeljárást indított a Szentesi Rendőrkapitányság egy fiatalember ellen, aki az elmúlt héten egy általa ismerős fiatal lány és az őt kisérő két másik személy után sietett. Majd - az eddigi adatok szerint - a lány háta mögé lépett, hátratekerte annak karját, és a lány kérésére sem engedte el azt. Sőt szeméremsértő módon viselkedett vele szemben. A lánynak végül a két kísérője sietett a segítségére. Az erőszakoskodó fiatalember ellen aljas indokból, kiskorú sérelmére elkövetett személyes szabadság megsértése miatt indult eljárás.

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt indult eljárás ismeretlen tettesek ellen, akik egy héttel ezelőtt a Kiss Bálint utcában három kiskorú, 14 éves fiút tettleg bántalmaztak. Ennek a napnak az estéjén történt, hogy egy két fős társaság egy öt fős csoporttal került konfliktusba, amelynek az lett a vége, hogy a nagyobb csapat úgy helyben hagyta a másik kettőt, hogy közülük egyik nyolc napon belül, a társa nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ez utóbbi esetben a sértettnek eltörött az állkapcsa. Mindez azért, mert véletlenül - amikor elhaladtak egymás mellett - egyiküknek állítólag hozzáért a karja a mási-kéhoz. A nyomozók remek munkát végeztek, mivel mindkét esetben sikerült az elkövetők közül két-két személyt beazonosítani, és a többi gyanúsítottnak is a nyomában vannak már.

Mintegy 400 liter gázolajat loptak el ismeretlenek a MÁV Zrt. telephelyéről, az egyik mozdonyból néhány nappal ezelőtt. Loptak az uszodából is, itt a lezárt öltözőszekrényből tűnt el mobiltelefon, okirat és pénz.

Szentes külterületén feltörtek egy ingatlant, ahonnan a tolvajok szerszámgépeket és egyéb eszközöket vittek el.

A néhány héttel ezelőtti, Munkás utcai garázsgyújtogatás ügyében egyelőre nincs előrelépés, a nyomozók jelenleg a szakértői vizsgálatok eredményét várják.

H. V.

2007. június 1.

Szeniorok úszóversenye

Nemzetközi szenior úszóversenyre várják a résztvevőket a ligeti uszodába június 2-3-án. A verseny szombaton 14 órakor kezdődik, vasárnap pedig 9 órától. A versenyszámokat 66 és 2/3, 33 és 1/3, 133 és 1/3, 4x33 és 1/3 méteren minden úszásnemben, tizenhárom egyéni, váltóknál hat korcsoportban rendezik. A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club és a sportközpont szervezésében megrendezendő versenyre formanyomtatványon a nevezési díj egyidejű feladásával lehet Pólyáné Téli Évánál a 6600 Szentes, Kosz-ta József u. 2. címen. Valamint telefonon este és hétvégén a 314-998-as számon, faxon a 364-831, 314-167 vagy e-mailben (delfin_esc@free-mail.hu, delfin_esc@citro-mail.hu).

2007. június 1.

Újra bajnok a Rigó

A csapat tagjai: Kolber Mária, Joó Henrietta, Hocheiser Nikoletta, Tombácz Roland, Benedek Antal, Földi Péter, Lakatos Ádám, Fülöp Nóra, Benedek Erzsébet, Harsányi Tegze.

Ebben a tanévben is kiválóan szerepeltek a Rigó Alajos Általános Iskola sportolói. Az őszi idényben atlétikából, úszásból, asztaliteniszből, kispályás labdarúgásból és a játékos sportvetélkedőből összesen harminckét érmet szereztek a gyerekek. Ebből 16 arany, 11 ezüst, és 5 bronzérem. Igazi tétje a tavaszi versenyeknek volt, hiszen a megyei döntőkből az aranyérmesek asztaliteniszben (a második helyezett is továbbjutott) és atlétikában közvetlenül az országos döntőkbe juthattak, míg a "Kapkodd a lábad" sportvetélkedő és a labdarúgás első helyezettje a területi döntőben képviselhette megyénket, és kísérelhette meg az országos döntőbe kerülést. A Rigó iskola sportolói közül hárman asztaliteniszben, öten atlétikában voltak ott Zánkán, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége által rendezett, több mint hatszáz gyermeket megmozgató diákolimpián május 24-25-26-án, míg a 8-12 éves tanulókból álló, évek óta dobogón végző csapat a békéscsabai területi döntőt megnyerve jutott el ugyanide. Itt az ország nyolc legjobb csapatával szemben szálltak versenybe a rigósok a bajnoki címért, és szerezték meg azt, nem mindennapi izgalmak közepette, többek között a győri, a pécsi, az oroszlányi, a budapesti, a hevesi iskolák tanulóit megelőzve. A rigósok az elmúlt nyolc évben négyszer lettek országos bajnokok, és egyszer sem végeztek harmadik helynél roszszabbul az 1-5. osztályosok sor-és váltóversenyén. Az atléták közül Benedek Anita 1500 méteres síkfutásban, Fülöp Csilla pedig 300 méteren lett negyedik, ugyanitt Sipos Tamás a nyolcadik, míg Szűrszabó Zsanett kis-labdahajításban a 10. helyen végzett. Zsanett volt az, aki asztaliteniszben is képviselte az iskolát, és ebben a sportágban a nyolcaddön-tőben búcsúzott a további küzdelmektől.

A 2006/2007-es tanévben az iskola tanulói közül több mint negyven gyermek vett részt valamilyen sportrendezvényen, melyeken összesen 51 érmet szereztek a sportolók. Felkészítőik Ni-kov Fórián Erika és Hering Viktor voltak.

2007. június 1.

Tapasztalatok és jó tanácsok

Risztov Éva már kiegyensúlyozottan él

A ligeti sportuszodában megrendezett XI. "Óvodától az Olimpiáig" Nemzetközi Úszóversenyre ellátogatott a többek között huszonnyolcszoros magyar bajnok, négyszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Éva is. A neves és számos eredményt elért úszónak városunkban ünnepélyes keretek között köszönték meg eddigi pályafutását. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

2007. június 1.

Dobos András kerékpártúra

Május végén immár az V. jubileumi évfordulójához érkezett a Dobos András gyermek és családi emléktúra. A szombat reggeli gyülekező után rendőrségi felvezetéssel indultunk el útcélunk felé, Szarvasra. Városunkat elhagyva első pihenőnk a kajánújfalui általános iskola árnyas fái alatt volt, ahol elfogyasztottuk a reggelinket, és újult erővel indultunk az ecseri romtemplomhoz. Következő pihenőnk a cserebökényi tehenészet volt, ahol megtekintettük a napos kis borjukat. A megyehatár után pihenő nélkül folytattuk utunkat Szarvasra. Szálláshelyünk elfoglalása után sétahajózáson vettünk részt a Holt-Körösön. Este a városi gyermeknapon maradék erőnket könnyűzenei koncerten tom-boltuk ki.

Vasárnap délelőtt a Szavastól 8 km-re levő Érparti-Szőlők nevű városrészen, gyermeknapi rendezvényen vettünk részt igen tartalmas programokkal (vetélkedők, lovaglás, rendőrségi-, tűzoltósági bemutató és egyéb rendezvények). Délután táborhelyünkön a Szarvasi Rendőrkapitányság közreműködésével kerékpáros KRESZ-tesztvetélkedőt rendeztünk névadónk emlékének adózva, aki sokunkat tanított meg a közlekedés szabályaira itt Szentesen.

Hétfőn délelőtt bemelegítésképpen a gáton áttekertünk a békésszentandrási duzzasztóhoz egy kis sárral nehezítve utunkat. Tanulva az esetből, "járt utat a járatlanért" a kiépített kerékpárúton jöttünk vissza Szarvasra. Ebédünk elfogyasztása után felpakolva elindultunk hazafelé Szentesre. Az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, mivel megvárta, hogy megérkezzünk és utána szakadt le az ég villámlás kíséretében.

Köszönet dr. Dobos András állatorvosnak és családjának, a Csőszer-Komplett Kft. vezetőjének Csernus Lukács Lászlónak és a szarvasi, illetve a szentesi rendőrkapitányság dolgozóinak a sikeres lebonyolítás érdekében tett munkájukért.

A résztvevők nevében
Ignácz János túravezető

2007. június 1.

Rögbi diákolimpia

Május 26-án a Magyar Rögbi Szövetség által kiírt Diákolimpiai Bajnokság Országos döntőjében Székesfehérvárott a Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskola rögbi csapata kölyök korosztályban 7., kadettban 9. helyezést ért el. Kölyök korosztályban (1993-1994-es születésűek), csapattagok: Molnár Zsanett, Pető Edit, Ábrahám Bernadett, Papp Zoltán, Táborosi Ádám. Csoportmérkőzések: Szentes-Liget SE 10-20, szentesi pontszerzők: Sipka Róbert, Ragács Alex. Szentes-Pécs 15-40, pontszerző: Papp Zoltán. 7-9. helyért: Szentes-Rákóczi Ált. Isk. Székesfehérvár 20-15, pontszerző: Molnár Zsanett. Szentes-Dunaújváros 30-10, pontszerzők: Molnár Zsanett, Papp Zoltán. Kadett korosztályban (1991-1992-es születésűek), csapattagok: Farkas Klaudia, Sipka Róbert, Ragács Alex, Miskolczi Sándor, Kállai Márk. Szen-tes-Dunaújváros 10-15, pontszerzők: Sipka Róbert, Miskolczi Sándor. Szentes-Esztergom 0-50, 7-9. helyért: Szentes-Bólyi Ált. Isk. Pécs 5-40, pontszerző: Sipka Róbert. Szentes-Vác 0-60. A szentesi utánpótlás csapat először nevezett két csapattal a diákolimpiák során. A kölyök csapat a nehéz csoportmérkőzések vereségei után a helyosztón remekelt , ahol a lányok kiemelkedően játszottak. Kadett korosztályban az újoncként szereplő csapat az erősebb csapatokkal szemben derekasan helytállt, a helyosztókra elfáradva a 9. helyet szerezte meg.

2007. június 1.

Jutalom az áramszolgáltatótól

A szentesi rendőrkapitányság és a Démász Zrt. közös munkájának eredményeként, elkapták azokat az elkövetőket, akik április 21-én, hajnali két óra körül a Tiszahíd közelében lévő transzformátor-állomást megrongálták. Az elfogott személyek kihallgatásuk során elismerték, hogy a trafó rézkábelét próbálták eltulajdonítani. Ezen kívül további 8 hasonló jellegű bűncselekmény elkövetését is beismerték, melyekkel Békés és Csongrád megyében összesen 18 millió forint összkárt okoztak a Démász Zrt.-nek. A rendőrség kiváltképp a színesfém átvevő helyeken indított vizsgálatot az orgazdák felderítése miatt is. A rendőrkapitányság és a Zrt. együttműködésének köszönhetően sikerült mind a 9 esetet bizonyítani, s az ügy jelenleg a vádemelési eljárás szakaszában van.

Május 30-án a Démász Zrt. az ügy felderítésében végzett kiváló munkájuk elismeréseként jutalomban részesítette Tyityán László őrnagyot, dr. Terdik Tamás és dr. Harkai István főhadnagyokat, Hegedűs Tóth János hadnagyot, Farkas István alezredest, valamint Moldován Árpád és Kacziba József főtörzsőrmestereket. A rendezvényen Kovács Krisztina a Démász Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy nem ez az első eset, hogy a Zrt. jutalmat ad annak, aki segített a kárt okozók megtalálásában. E mellett felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetők nem gondolnak bele abba, hogy cselekedetük következményei hány állampolgárt érintenek az áramszolgáltatás esetleges kimaradása miatt, s hogy esetlegesen balesetet is szenvedhetnek "akciójuk" közben. Balogh Szabó Imre megbízott rendőrkapitány pedig sikeresnek értékelte a rendőrség és a Zrt. közös munkáját, s kifejezte ez-irányú jövőbeni reménységét is.

2007. június 1.

Válasz a panaszokra

A lap legutóbbi számában a Munkás utca 2. sz. alatti Krisztina Presszóval kapcsolatban megjelent cikkben foglaltakra az alábbiak ismertetését látom szükségesnek.

Az üzlet nyitása óta eltelt időszakban 8 vállalkozó működtette azt, az üzemeltetési időszakok 4 hónaptól másfél évig tartottak. A kezdeti időszakban panasz nem merült fel az üzlettel kapcsolatban. 2000-től érkeztek panaszbejelentések a hivatalba. Minden bejelentést kivizsgáltunk, tanúkat hallgattunk meg, helyszíni ellenőrzéseket, zajszint mérést végeztünk, a panaszos családot tájékoztattuk, határozatot hoztunk, szabálysértési eljárást folytattunk le, így az eljárás több hónapot is igénybe vehetett.

Az üzletbe 2001-ben az aktuális üzemeltető által elhelyezett zenegépet intézkedésünkre elszállították. A panaszokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően intéztük. Az üzemeltetők gyakori változása mindig új eljárások megindítását tette szükségessé. A cikkben említett 20-25 fő aláírásával érkezett beadvány aláírói közül a panaszos Mészáros családot kivéve a többség az üzlettől távolabb, vagy nem is a környéken lakik. A kivizsgálások során meghallgatásra kerültek a Mészáros családon kívül az üzlet közvetlen környezetében lakók több alkalommal is. A tanúk nem erősítették meg a panaszokban foglalt zavarás tényét, volt aki jelezte, hogy nem kíván többet részt venni az eljárásban, mert semmi panasza nincs az üzlet működésével kapcsolatban.

Az egyes eljárásokban hozott határozatainkra fellebbezést nem nyújtottak be.

2004-ben benyújtott elfogultsági bejelentésre az ügyben eljáró hatóságként Mindszent város jegyzőjét jelölte ki a Közigazgatási Hivatal.

Személyes találkozásunkkor már kifejeztem együttérzésemet a Mészáros családot ért szerencsétlenséggel kapcsolatban, amit ezúton megismételek.

Dr. Sztantics Csaba
jegyző

2007. június 1.

Szombaton újra összecsapnak

Egyenlített az elmúlt szombaton az OSC ellen a Szentesi VK férfi vízilabda csapata, ezzel négy-négyre állt a két gárda nyolc pontig tartó vetélkedése a bajnokság 9-12. helyéért történő rájátszásában. A végig kiegyenlített találkozón többek között a négy gólig jutó Némethnek, és a három gólos Víghnek köszönhetően 10-9-re nyertek a mieink, így újra nyílttá tették a párharcot. Berki András vezetőedző szerint ezen a találkozón sikerült kijavítaniuk a korábban elkövetett hibák egy részét, ami elég volt a győzelemhez. Kitartásban, koncentrálásban voltak jobbak ellenfelüknél, ez vezetett a sikerhez.

A szerdai, fővárosi összecsapáson ismét kiderült, hogy két azonos képességű gárda mérkőzik egymással, balszerencsére ezúttal az OSC nyert egy góllal, így a 13-12-es fővárosi siker azt jelenti, hogy ismét Ibolya Tamásék vannak lépéselőnyben. Pedig egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a Szentes, sőt 12-11-re még nálunk volt az előny, ám ezt sajnos nem sikerült megőrizni a meccs végéig. Legközelebb június 2-án, szombaton este, 20 órakor csapnak össze a csapatok, ezúttal a ligeti uszodában. A Szentesnek mindenképpen nyernie kellene, hiszen összesítésben 6-4-re az OSC vezet, így egy esetleges vendéggyőzelem a párharc végét jelentené.

H. V.

2007. június 1.

Negyedik helyen

Befejeződött a 2006/2007-es NB I-es női futsal bajnokság. A városunkat képviselő Szentesi Futsal Club csapata az előkelő negyedik helyet szerezte meg. A tabellán elfoglalt helyüket nem befolyásolta az, hogy az Univerzumtól 6-3-as vereséget szenvedtek. Tóth Antal, a csapat edzője értékelt.

2007. június 1.

Családi események

Született: Kedem Iannak és Finta Edina Jolánnak (Veres P. u. 6/1.) Hanna, Vincze Istvánnak és Szél Julianna Katalinnak (Magyartési u. 10.) Anna Kata, Bíró Dániel Ottónak és Bíró-Szabó Ágnesnek (Vásárhelyi út 26.) Lujza, Schwartz Róbertnek és Szilágyi Andreának (Csongrád, Orgona u. 16.) Réka, Szűcs Lászlónak és Seres Katalinnak (Csongrád, Kossuth tér 2/A) Noel, Papp Tibornak és Keller Beátának (Csongrád, Rákóczi u. 30.) Nóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Mizsei Gábor (Brusznyai stny. 8.) és Magyar Krisztina (Petőfi u. 16.), Csáki Csaba András és Sebők Mónika (Temető u. 6.), Surányi Mátyás (Budapest, XI. Badacsonyi u. 25.) és Szunyi Tünde Anna (Gergely u. 8.), Szabó András és Faragó Aranka (Fábiánse-bestyén, Jókai u. 12.).

Elhunyt: Laczkó Istvánné Mészáros Erzsébet (Ady E. u. 22/A), Staberecz Imre (Hétvezér u. 51.), Horváth Ferenc (Korsós sor 14.), László Andrásné Kádár Julianna (Lázár V. u. 19.), Pintér Istvánné Lantos Piroska (Csongrád, Klapka u. 14.).