2007. június 1.

Bekebelezés?

Menekülne a város maholnap negyvenedik évfolyamába lépő hetilapjától a Szentesi Városi Szolgáltató Kft. A szándék az önkormányzat májusi ülésére készült éves gazdasági beszámolóban olvasható. A bejelentés sokakat meglepett. Pontosabban az abban rejlő javaslat váltott ki némi csodálkozást az emberekből. Kiderült, hogy az újságra a Rádió Szentes Kht. szemet vetett.

A dolog jobb megértéséhez el kell mondanunk, hogy 1996. márciusától a kft.-hez tartozik a Szentesi Élet gazdálkodása. A baj az vele, hogy - laptársaihoz hasonlóan - veszteséget termel. A beszámoló a működési költségek között egyik legnagyobb tételként említi a lap terjesztési költségét. (Mi együtt említenénk az összes növekvő működési költséget, a megnövekedett gazdálkodási terheket.)

De olvassuk tovább a beszámolót: "Mivel a lap egy főszerkesztővel és egy fő adminisztrátorral dolgozik, így egy esetleges betegség esetén veszélybe kerülhet a lap heti megjelenése, ezért javasoljuk összevonni az újságot a Rádió Szentessel, hiszen itt rendelkezésre állnak megfelelő médiaszakemberek, akik a lap megjelenésében is tudnak tevékenykedni."

Na már most következik a nagy kérdés: kire, kikre gondolt médiaszakember gyanánt a helyi rádióban a beszámoló elkészítője? Évek óta nem kapunk írást a rádióból. Nem tudnak, nem akarnak újságot írni. Másokat pedig a nevetségesen kevés honorárium riaszt el ettől.

Besenyei Gábor stúdióvezető a Szentesi Élet Szerkesztőségében kijelentette: ő lesz a Szentesi Élet kiadója. Ezzel máris túl tett a lapot kiadóként jegyző Szirbik Imre polgármesteren és Döbrőssy Iván ügyvezetőn. Ők soha nem szóltak bele a lap (újságírói) szakmai dolgaiba.

Elgondolkodtató. Pedig a stúdióvezetőnek lenne épp elég dolga a rádióban is. Mindenekelőtt hallhatóvá és hallgathatóvá kellene tenni. Képviselők jelezték, hogy a város egyes részén alig, vagy egyáltalán nem hallható. A másik: maga a műsorszerkesztés is sok kívánnivalót hagy maga után. Egyáltalán kell-e a nap 24 órájában megszólalnia! A szomszéd településen napi 5 órát bérel a város a Gong Rádiótól, az idő alatt odafigyelnek rá a csongrádiak. Tehát sokkal hatékonyabb a működése.

Néhány cég kíváncsi volt arra is, hogy valójában mennyien hallgatják a Rádió Szentest? Tapasztalatuk, mint jelezték, elszomorító. Ha elkészülne egy valós felmérés, sokan meglepődnének az eredményen.

A Szentesi Életet inkább el tudnánk képzelni kistérségi, vagy alapítványi megjelenésben. A felelős kiadó természetesen maradna a polgármester és a képviselő-testület. Nem lenne jó, ha a helyi újságot az önkormányzat kiadná a kezéből. Az a lap halálát jelentené.

Nem véletlenül tette fel a kérdést Antal Balázs Tibor (Fidesz): ha azt feszegette a képviselő-testület május 25-i ülésén, hogy ha a Szentesi Életet összevonnák a Rádió Szentessel, akkor vajon az újság meg tudja-e őrizni a függetlenségét? Dongó László (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy meddig lebegtetik még a stúdióvezető kinevezését, amit ők évek óta kérnek. Hallhattuk: az önkormányzati tulajdonú Rádió Szentes Kht. ügyvezetői állására pályázatot írnak ki.

(lovas)