2007. június 1.

Fórum a vendéglátósoknak

Először tartottak a szentesi rendőrkapitányságon fórumot a kapitányság illetékességi területén működő vendéglátó egységek üzemeltetői részére. Először, de valószínűleg nem utolsó alkalommal, hiszen a rendezvényen résztvevők megbeszélték, hogy fél éven belül ismét találkoznak és közösen egyeztetnek.

A kapitányság által meghívott 70 vendéglátós többsége eljött a kedd délutáni egyeztetésre, melynek elején Balogh Szabó Imre alezredes köszöntötte a fórum résztvevőit. A szentesi rendőrkapitányság megbízott vezetője elmondta, hogy azért hívták létre az eseményt, mert többször kritika érte a hatóságot, s a rendőrséget is. Többször azzal példálóztak, hogy más városban jobb a közbiztonság. Az alezredes azt is elmondta, hogy nemcsak az újságcikkek megjelenésekor, hanem más alkalmakon is tartanak ellenőrzéseket, s hogy a vendéglátó egységek időközönkénti ellenőrzése nem csupán a rendőrök, hanem más szervek feladata is. Majd Koncz István hadnagy ismertette a szentesi rendőrök eddigi munkáját, hiszen idén már 15 alkalommal, főként a péntek és szombat esti órákban tartottak ellenőrzést, s zömében kiskorúak kiszolgálása, csendháborítás, rongálás és közterületen való alkoholfogyasztás miatt indítottak eljárást. Ezt követően dr. Harkai István főhadnagy beszélt a zeneszolgáltatás jogdíjairól, a fiatalkorúak kiszolgálásának törvénybeli következményeiről, s a sze-mélyi igazolvány megtekintésének jogi lehetőségeiről. Majd a szegedi vám- és pénzügyőrség munkatársa ismertette a vendéglátóegységekben történő különböző jogsértéseket, a számlák és a szállítólevelek megőrzésének helyes módját.

A rövid előadások után pedig kezdetét vette a fórum, ahol a vendéglátósok sokszor megtörtént eseteket említve komoly kérdéseket tettek fel a rendőröknek. Hornyik László az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának elnöke ismertette a bizottság által a képviselő-testületnek benyújtott határozati javaslatot, melyben kitértek többek között arra, hogy kinek a feladatkörébe tartozik a drog-prevenció és a kiskorúak alkoholfogyasztásának megelőzése, valamint arra is, hogy a javaslatban külön szerepel a pedagógusok ez irányú feladatvállalása. A vendéglátó-tulajdonosok pedig rákérdeztek a szülők felelősségére, hiszen véleményük szerint nekik is kötelességük lenne ismerni gyermekeik éjszakai tartózkodási helyét. Azt is elmondták, hogy ma már a vendégek 80 százaléka fiatalkorúakból áll. Egyikük a viccek kategóriájába sorolta azt is, hogy a pultost kijátszó, s alkoholfogyasztáson rajtakapott fiatalkorút sem, de szüleit sem bünteti a törvény, hanem kizárólag a vendéglátósnak kell bírságot fizetnie az ilyen esetekben. A fórum résztvevői beszélgettek, érveket és ellenérveket sorakoztattak fel a szórakozóhelyek nyitva tartási idejének korlátozása mellett és ellen más közeli települések példáit említve. De beszéltek a szülői felelősségvállalásról, a szórakozóhelyek bekame-rázásáról, a fiatalok korának megítélési nehézségeiről is, valamint a hivatalos szervektől érkezettektől tanácsot kértek a személyiigazolvány megtekintését illetően.

Cseh-Lakos