2007. június 1.

Tapasztalatok és jó tanácsok

Risztov Éva már kiegyensúlyozottan él

A ligeti sportuszodában megrendezett XI. "Óvodától az Olimpiáig" Nemzetközi Úszóversenyre ellátogatott a többek között huszonnyolcszoros magyar bajnok, négyszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Éva is. A neves és számos eredményt elért úszónak városunkban ünnepélyes keretek között köszönték meg eddigi pályafutását. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

- Miért búcsúzott el a versenyszerű úszástól?

- Lassan másfél év telt el azóta, hogy abbahagytam az úszást, melynek nagyon öszszetett okai voltak. Úgy gondolom, hogy szép és jó volt minden, de elég hosszú volt életemnek ez a periódusa.

- Az úszást abbahagyta, de az aktív, versenyszerű sporttal nem szakított.

- Így van. Nem úszom már versenyszerűen, nem követem figyelemmel a sportág eredményeit, de elfogadtam a szentesi meghívást annak ellenére, hogy nem szoktam ilyen felkéréseket vállalni. Ide azonban örömmel jöttem, hiszen eszembe jut ilyenkor, hogy én is ilyen kicsiként kezdtem el az úszást és a versenyzést, s hogy van jövője a gyerekeknek. Valamint az, hogy innen, egy kisvárosból is ki lehet nőni. Ezen kívül pedig egy kicsit hazajöttem, hiszen a közeli Hódmezővásárhelyen születtem.

Most pedig egy teljesen más kategóriába tartozó sportot űzök, hiszen motocrossozom. Jelenleg ennek élek, edzésekre járok, s nem gondolkozom azon, hogy visszatérjek az úszáshoz esetleg edzőként. Szeretnék sok gyereknek és embernek segíteni, de egyelőre még fiatal vagyok ahhoz, hogy az edzőséget válasszam. A motorsportnak élek, s élvezem, hogy nem szabnak meg semmit. Reggel például hamburgert eszek, s nincsenek súlyproblémáim, soványabb vagyok, mint amikor úsztam. Ennyit jelentett az, hogy nincs már rajtam olyan nagy lelki teher, és hogy már nem várnak el olyan sokat tőlem az emberek. Jól érzem magam.

- Hogyan szerette meg ezt a számára új, az úszástól pedig nagyon távol álló sportot?

- Elsődlegesen azért szerettem meg, mert nagyon jó sportnak tűnt és az is. Ezt élvezni lehet, mégpedig anynyira, hogy meg sem lehet fogalmazni. Közben érzed a szabadságot, és élvezed azt, hogy az edző nem dirigál. Ebben a sportágban is nagy sikereket szeretnék elérni, szerencsére nagyon jó edzők foglalkoznak most velem, s reményeim szerint a jövőben is. Azt mondják, látnak bennem tehetséget.

- Az úszást rossz élményekkel hagytad el?

- Igen, hiszen a végén, mikor abbahagytam a versenyzést, rengeteg dologra döbbentem rá. Sok volt az érdekember körülöttem, akik azért szerettek, mert Risztov Évának hívnak. De tudom azt is, hogy a barátaim, akikkel most találkozom nem azért kíváncsiak rám, mert szereplek az újságokban. Ezt régen nagyon elrontották az életemben. Én is hibáztam, de akkor jó döntést hoztam, mikor abbahagytam az úszást. Azóta kiegyensúlyozott ember lettem és szeretek élni.

- A motorozásban barátokat is találtál?

- Boldog párkapcsolatban élek, és már kevésbé barátkozom. Meg van az a kis köröm akivel jól érzem magam, illetve van egy nagyon jó barátnőm, akire mindenben számíthatok. A sportágban pedig sok a fiú, akik csak azt figyelik, hogy hogyan teljesít Risztov Éva. Szeretnék majd odadörgölni nekik. Eredményt szeretnék lerakni az asztalra ebben is, hogy azért beszéljenek rólam, de most sokkal okosabban indulok el az úton, hiszen az úszásban már szereztem tapasztalatokat.

- A sport mellett tanulsz?

- Nem. Leérettségiztem és elkezdtem egy médiaiskolát, de egy sérülés miatt abbahagytam. A motorozásnak élek. Azt gondolom, hogy ha ebben sikeres leszek, akkor a terveim is pontosan körvonalazódnak, illetve az is, hogy miből élek majd.

- Mit tanácsolnál a kicsiknek?

- Azt, hogy mindenki csinálja azt, amit igazán szeretne. Ha az úszást szereti, akkor csinálja azt, de szívvel-lélekkel. Nagyon sokat kell szenvedni ahhoz, hogy az ember elérjen valamit, de ne minden áron. Ha úgy érzi, hogy nem képes rá, akkor ne csinálja. Fontos az is, hogy a sportoló mindenképp higgyen az edzőjének, s hogy ki mit akar elérni, hiszen van aki hobbisportot akar, de van olyan is, aki világbajnok szeretne lenni. Azt azonban nem szabad engedni, hogy a szülők irányítsanak. A gyerekeknek kell dönteniük saját életükről, s egy öt éves gyerek is tud dönteni, úgy ahogyan egy tíz vagy húsz éves is.

Cs.-L.