2007. június 1.

Tóni bácsi konyhája

Réti szárnyasragu leves

Hozzávalók: 20 dkg csirke-szárny, 15 dkg csirkemáj, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 2-3 karfiolrózsa, 2 dl tejföl, olaj, só, bors, kapor.

Elkészítése: A feldarabolt szárnyat kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket és a karfiolt. Mikor majdnem puha, beletesszük a kockára vágott májat és még néhány percig pirítjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor megfőtt a tejfölbe szórt kapros öntettel jól kiforraljuk. Levesbetétnek daragaluskát készítünk és ezzel kínáljuk.

Tavaszi spagetti

Hozzávalók: 50 dkg spagetti, 1 cs. zsenge sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, fél fej karfiol, 1 közepes fej brokkoli, 25 dkg gomba, 1 sárga kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 6 ek. olaj, 10 dkg reszelt sajt, só, bors.

Elkészítése: A megtisztított és rózsáira szedett karfiolt és brokkolit lobogó, sós vízben 8 percig főzzük. Vékony szeletekre vágjuk a gombát és a paprikát, majd kevés olajban a zúzott fokhagymával, sóval, borssal megpároljuk. A kész gombához keverjük a többi zöldséget. A sós vízben kifőtt spagettivel összekeverjük, fűszerezzük. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Epres borkrém

50 dkg epret félbe, negyedekre vágunk. 2 zacskó vaníliás pudingport 4-5 kanál édes fehérborral csomómentesre keverünk. Fél liter bort szegfűszeggel és fahéjjal felforralunk, átszűrjük és a pudingalaphoz adva állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. 2 dl tejszínt fél cs. vaníliás cukorral kemény habbá verünk. Pudingos pohár aljára apróra tört babapiskótát teszünk, meglocsoljuk egy kevés konyakkal. Erre ujjnyi krém kerül, majd tejszínhab. Ekkor a krémet legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a tetejére eperszemeket teszünk.