2007. június 1.

Mérlegbeszámolók

Sorrendben idei ötödik rendes ülését tartotta május 25-én a város képviselő-testülete. Ez időre az önkormányzat érdekeltségi körébe tartozó valamennyi gazdasági és közhasznú társaság elkészítette mérlegét, így a Vízmű, a Szentes Városi Szolgáltató, a Beruházó és Vagyonhasznosító, a Szen-testerv, a Liget Kft.-k, valamint a Városi Könyvtár, a Rádió Szentes és a Rehab Kht.-k, továbbá a Szentes Városért Közalapítvány és a Szentes Város Közműfejlesztéseinek Támogatásáért Közalapítvány. A Rehab Kht. kivételével valamennyi gazdasági társaság eredményes volt, s pozitív produktummal zártak.

A tényeket leszögezve, Kozák János (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke a grénium nevében indítványozta: három gazdasági társaság (Szentes Városi Szolgáltató Kft., a Beruházó és Vagyonhasznosító Kft. és a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft.) nyereségéből vonjanak el bizonyos összeget az önkormányzat forráshiányának csökkentésére. Demeter Attila (MSZP), a jogi bizottság elnöke azonban úgy vélte, hogy e javaslattal a cégek felügyelő-bizottságainak hatáskörét nyirbálnák meg.

És itt jött be az után a kérdés, hogy ki a tulajdonos az önkormányzati érdekeltségű cégek és közhasznú társaságokban: a felügyelő-bizottság tagjai, avagy a képviselő-testület? A vitában Horváth István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület) kijelentette: a felügyelő-bizottságok feladata a cég előírásszerű, tulajdonosi elvárások szerinti működésének figyelemmel követése, ellenőrzése. A tulajdonosi döntéseket a képviselő-testület hozhatja meg. A beszámolókra kitérve, azokból hiányolta a társaság vezetése számára meghatározott fő célkitűzések 2006. évi teljesítésének értékelését, a 2007. évi célkitűzéseket, és - mint mondta - nem esik szó bennük a vezetők érdekeltségi rendszeréről, teljesítménytől függő jövedelem célkitűzéseikről.

Baranyi Imre (MSZP) nem fogadta el az osztalékelvonásokról szóló javaslatot, véleménye szerint a szolgáltató cégeket nem lehet összehasonlítani a termelő üzemekkel. Ha ugyanis az önkormányzati kft.-ktől elvárnak bizonyos árbevételt, azt a lakosság kárára tudnák teljesíteni.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő figyelmeztetett arra, hogy korábban a helyhatóságból többen a lakosság érdekében lobbiztak az alacsony szolgáltatói díjtételekért. A gazdasági társaságok hatékonysága szerinte akkor dől el, amikor a díjakról szavaznak a képviselők. Meggyőződése: az önkormányzati cégeknél kevés olyan tevékenység van, amely profitorientált.

A képviselő-testület elfogadta a beszámolókat, a pénzügyi bizottság indítványát azonban elvetette. Abban maradtak, hogy az adózott eredményből javasolt összeg maradjon tartalékban. Az indítványról a következő ülésen döntenek majd.

Lovas József