2007. június 1.

Egy nap ingyen a gyerekeknek

Felhőtlen szórakozást nyú-tott a Városi Damo Gyermeknap május 26-án. A megállapítás egyaránt vonatkozik a programok sokszínűségére, amelyek garantálták az önfeledt vidámságot, ugyanakkor a Nap is kitett magáért, bőven szórta sugarát a gyerekekre és mindazokra, akik már csak lelkükben gyerekek.

A rendezvény 14 éves története során korábban soha nem voltak ilyen sokan, de nem csupán damósok, hisz az egész városból jöttek a hívó szóra a tagiskolába. Legalább 8-10 helyszínen zajlott a program. A játszókedvet a hőség sem zavarta. Sok lelkes gyerek ahelyett, hogy enyhet adó árnyékot keresett volna, inkább az ugrálóvárat választotta, vagy focizott, de benépesült a "kézműves utca" is, ahol tanárok irányításával színes maszkok, karkötők készültek, a színpadon és előtte táncosok és karatésok váltották egymást. Egy vadászpilóta élménybeszámolója is lekötötte a gyerkőcök figyelmét: Szabó "Topi" Zoltán, vetítéssel és szakmai eszközökkel csábította maga köré az érdeklődőket. A már nyugdíjas pilóta elmesélte: 2006-ig repült, L-39-es, MIG-21-es és 29-es gépekkel, de F 14-est és 16-ost és Gripent is kipróbált. Most berepülőpilóta: miután a repülőket öszszeállítják, ő teszteli, megfelelnek-e az előírásoknak. Minden gyerekben benne van a vágy a repülésre, mondja. Ő annak idején katona szeretett volna lenni, ez indította el a pályán. Jó egészség, kitartás és szerencse szükségeltetik egy pilótának, foglalja össze. Feltétel a felsőfokú végzettség, s nem árt a motoros repülős gyakorlat sem. A képzés Kanadában történik, de részleteket a hadkiegészítő parancsnokságok adnak.

Nagy sikert aratott az ingyen fagyi, még biztonsági emberre is szükség volt, olyan nyomás alatt tartotta a gyerekhad Nagy Zoltán fagylaltos-biciklijét. A cukrászmester el is fáradt, de nem csak a keze zsibbadt el, hiszen mindenkihez volt egy-két szava is, miközben kiosztott legalább 300 gömb jeges édességet. Örültek az ingyen fagyinak a Klauzál iskola hatodikosai is, Hevesi Vivien, Fábián Szimonetta, Szűrszabó Tímea és Bacsa Szimonetta egész nap kint voltak, már nem először, mert minden évben itt vannak. Azt mondják, jó gyereknek lenni, ki is akarják élvezni, amíg lehet. A felnőttkort nem várják, a sztárvendéget, Lolát annál inkább, az ő kedvéért jöttek elsősorban.

Három éve ez a rendezvény a helye az Ifjúsági Közéleti Díj átadásának, idén a felnőtt kategóriában Polyák Mihályné, a Gr. Széchenyi Általános Iskola igazgatója, diák kategóriában pedig Balogh Csilla Noémi vehette át segítő munkájáért a SZIDÖK által alapított elismerést. Koromné Seri Anikó ifjúsági referens kihirdette a graffiti-verseny eredményét is. Szir-bik Imre polgármester ez alkalommal adta át a megbízólevelet a diákpolgármesternek, Ludvig Zoltánnak, az alpolgármesternek, Balázs Do-rinának, és a szóvivőnek, Vincze Renátának.

Kárpáti Lajos tagintézmény-vezető szerint legalább kétezren fordultak meg a Da-móban aznap. Jövő évtől, ha lesz rá igény, szeretnék a többi iskolát is bevonni a szervezésbe, hiszen minél többen csinálják, annál szebb lesz a gyermeknap. Az önkormányzat megteremtette az anyagi alapját, de sok szentesi vállalkozó is segített, mellettük az iskolai szülői munkaközösség és a szülők munkája is lehetővé tette, hogy egy napig tényleg mindent ingyen kaphassanak a gyerekek.

D. J.