2007. június 1.

Irodalom és bogrács

Nem először történik ilyen Szentesen. A szervezők Bächer Iván, Cserna-Szabó András és Darida Benedek főzéssel egybekötött felolvasást és irodalmi beszélgetést tartanak. Illetve tartottak a gimnázium udvarán.

A rekkenő melegben, de az árnyékba húzódva ötkor kezdtek el gyülekezni a diákok, tucatnyi felnőttel kiegészülve. A tűz már korábban égett, a bográcsba kerültek az "alkatrészek". Kakas-pörkölt borral - persze vörössel - elkészítve. A tűzrakással és a főzés hogyanjával kapcsolatban persze mindenkinek volt véleménye. Ennek ellenére talán pontosan azért sikerült jól az étel. A kakas fiatalságával segítette az akciót, kellő időben megadta magát, azaz megpuhult.

A három szerző már a hivatalos kezdés előtt elkezdte a beszélgetést. Pontosabban: a megjelölt időpont előtt. Mert ott aztán hivatalos-kodásról szó sem volt. A beszélgetést egyébként Szebeni tanár úr vezette, szakértelemmel és baráti közvetlenséggel. Nos, ez a közvetlenség volt a legnagyobb erénye a délutánnak. A diákok - remélem nem először - tapasztalhatták, hogy az irodalom nem tananyag pusztán, hanem társalgási téma. Persze kellő tudással és helyenként csapongó fantáziával. A három író (egyébként tanári diplomával és tapasztalattal) szemmel láthatóan élvezte a fiatalok társaságát, mintha készültek volna a kérdésekre. Például felmerült, hogy az irodalomban megengedhető-e a drasztikus kifejezések használata? Klasszikus példák-szerzők hangzotta kel a válaszban, valamint egy kérdés: ha mondani már minden szinten lehet durvaságokat, akkor miért nem lehet a szavainkat leírni?

A felolvasott írások mindegyike gasztronómia írásként is értelmezhető. Meg filozófiaként is. Bächer elmélkedése a tűzrakó magányosságáról, Cserna korszakba hajló konzerv vásárlása, Darida a férfiak sovinizmusáról. Ilyenkor szokták azt írni, hogy a közönség jól reagált az elhangzottakra. És tényleg így történt.

Szóba került a Darida-Cserna páros napokban megjelenő könyve is. A téma: a másnaposság, ez a sokunk által ismert, de korántsem kedvelt helyzet. A mű megírása, mint megtudtuk, komoly felkészülést igényelt. Az ókortól napjainkig számtalan alkotás és majd' minden szerző foglalkozik a témával. A bogrács mellett elhangzottak szerint a macskajaj nem csak fizikai állapot, hanem életérzés, melynek egyik fontos jellemzője a bűntudat. Szóba jött az is, - Darida Benedek felolvasása arról szólt - hogy nők számára is ismerős ez az állapot. Mint írtam, komoly előtanulmányok előzték meg a kötet elkészültét. Platontól kezdve, Hamvas Bélán át a mai tudomány eredményeiig bezárva lényegében kultúrtörténetként is értelmezhető a mű. Plussz még a személyes tapasztalat, gondolom én. Az egyes írások mellé meghökkentő receptek is csatlakoznak. A végén a pörkölt is elkészült. A menzakoszthoz szokott diákok semmi kifogást nem találtak benne.

P.