2007. június 1.

Éjszakai rendőri akció

Május 25-én, pénteken este a rendőrök a vám- és pénzügyőrökkel, a határőrökkel, a közterület-felügyelet valamint a Munkaügyi Felügyelőség, az ÁNTSZ munkatársaival és engedélyügyi előadóval, valamint a polgárőrség tagjaival együtt "bevetésre készültek". Az akció elsődleges célja az volt, hogy kábítószer-terjesztőket, valamint fogyasztókat szűrjenek ki a szentesi éjszakából.

A kábítószer-fogyasztás mellett azonban megvizsgálták a szórakozóhely engedélyeit, s azt, hogy a kiszolgálás megfelel-e a törvény által meghatározott kereteknek. Az éjfél és éjjel egy óra között induló akcióban 53 hivatalos személy vett részt, s a "beépített emberek jelzésére" - akik már több alkalommal voltak kint adatgyűjtés miatt - több mint 10 egymás mögött felsorakozó személygépkocsival közelítették meg a Mátyás király utcai szórakozóhelyet.

A helyszínre érkezve a rendőrök pillanatok alatt lezárták az épületet, illetve elkülönítették az udvaron tartózkodó fiatalokat a benti helységben szórakozóktól. Igazoltatták az ott tartózkodó körülbelül 200-250 személyt, feljegyezték adataikat, miközben azt is figyelték, hogy van-e fiatalkorú az épületben ebben a kései időpontban. Közben az ÁNTSZ és Munkaügyi Felügyelőség munkatársai, valamint a vám- és pénzügyőrök, és az engedélyügyi előadó elkezdte átvizsgálni a szórakozóhely papírjait, ellenőrizte az ott raktározott ital-és dohányárukészletet és az árusítási engedélyeket.

Ezt követően az emberek egyenként elhagyták az épületet, melynek kijáratánál a rendőrorvos egy lámpa segítségével ellenőrizte a távozók pupilláit. A vizsgálat során több olyan személyt is találtak, akiknek az állapota a kábítószer-fogyasztás gyanúját keltette. Őket megszondáztatták, hogy kivizsgálják, esetlegesen nem a véralkoholszintjük okozza viselkedésüket. Ha az alkoholszint nem igazolta a gyanút keltő mértéket, akkor az illetőt előállították vizeletvételre, s bevitték a szentesi rendőrkapitányságra. A levett minták szakértői vizsgálata után pedig pontosan eldönthető lesz, hogy valóban fogyasztott-e az illető kábítószert, vagy sem.

Az egyik vendég, a szentesi B. S. lapunk kérdésére úgy nyilatkozott az éjszakai szórakozóhely átvizsgálást illetően, hogy szerinte az egy rossz vicc volt, mégis helyesnek tarja, s véleménye szerint többször és sűrűbben kellene ilyen ellenőrzéseket végeznie a helyi rendőrségnek. Bár bevallása szerint ő még nem fogyasztott kábítószert, de egyetemista ismerősei között vannak olyanok, akik rendszeresen élnek a tiltott szerekkel. Azt is elmondta, hogy ő szinte minden héten felkeresi a Mátyás király utcai szórakozóhelyet, hiszen szereti az itt sűrűn játszott és közkedvelt metal- és rock zenét, s a társaságot is jónak tartja. Szerinte pozitív, hogy a fiatalokon kívül még idősebbek, akár ötven éves házaspárok is járnak ide kikapcsolódni. Azt is elmondta, hogy ő, valamint barátai általában sört vagy minőségi bort és tömény italokat fogyasztanak, s hogy főként télen zavarja őket az itteni nagy tömeg.

Az akció után Balogh Szabó Imre rendőrkapitány lapunknak elmondta, hogy az éjszakai razzia során három személyt állítottak elő. Egyet kábítószer-fogyasztás megalapozott gyanúja miatt, kettőt pedig a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, valamint lefoglaltak hetven darab másolt CD-t. Ellenük a törvény vonatkozó rendelkezései miatt tettek feljelentést, valamint indítottak eljárást. A rendőrkapitány arról is tájékoztatott bennünket, hogy a szórakozóhely kiürítése után nem találtak eldobálva kábítószert a Mátyás sörözőben.

Cseh-Lakos