2007. június 1.

Közbiztonsági nap a ligetben

Ne csak tiltsunk, hanem mutassuk meg, hogy mivel helyettesítsük!

Három éves múltra tekint vissza városunkban a Közbiztonsági nap, melyet idén május 25-én rendeztek meg a Széchenyi ligeti strandfürdő területén. A Polgármesteri Hivatal, a Családsegítő Központ, a Szentes Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Szentesi Rendőrkapitányság és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola által szervezett, sporttal, vetélkedővel, bemutatókkal és előadásokkal színesített rendezvényre főként a közép- és általános iskolák diákjai látogattak el.

Az idei évben is sikerült mozgósítani az iskolák tanulóit annak ellenére, hogy ez mindig nehéz feladatnak számít. Mégis szükséges, hiszen amellett, hogy a diákok sok érdekes témáról hallhattak, vetélkedőkön vehettek részt, még ismerkedhettek és barátkozhattak is egymással. A Közbiztonsági nap pedig elérte a szervezők által kitűzött elsődleges célját. Az alapgondolat az volt, hogy nem elég megmondani, illetve megmutatni, hogy mit nem szabad csinálni, hanem azt is fel kell mutatni, hogy Szentesen milyen hasznos és választékos szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek állnak a gyermekek és a fiatalok rendelkezésére. Ehhez kapcsolódóan a tavalyi évben közösen összegyűjtötték azokat a konkrét városi szabadidős lehetőségeket, melyek kihasználása közben a fiatalok jól érezhetik magukat, s most is megmutattak néhányat ezek közül.

A rendezvényen idén is olyan sokoldalú programokkal várták a diákokat, mint a hennázás és a testfestés, a capoeira, a fúvócső- és a triál bemutató, a lábtenisz- és strand-röplabda bajnokság és a graffiti-verseny. A fiatalok emellett megtekinthették a rendvédelmi egységek egyenruhájának és a tömeg-oszlató felszereléseknek, valamint a szamurájoknak a bemutatóját, valamint meghallgathatták a szentesi Planéta zenekar koncertjét. A Közbiztonsági nap szervezői pedig előadót is hívtak a ligeti strandra. Kriskó János, a Kecskeméti Főiskola tanára, politológus beszélt a különböző jelképekről, feltárta többek között az árpádsávos lobogók, a vörös csillag és a horogkereszt használatának és értelmezésének múltját és jelenét. Az egyik legjobb programnak pedig a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola közreműködésével megszervezett vetélkedő bizonyult. A versenyzőknek hat szakaszt kellett teljesíteniük, melyek megállóinál modern zenei kérdésekre, vízi- és közlekedési KRESZ-tesztre és bűnmegelőzési, valamint drogprevenciós feladatokra kellett választ találniuk. Ezek mellett azonban úszásban és fúvócsövezésben is összemérték tudásukat és képességeiket, amelyet a Közbiztonsági nap szervezői hamburger és sportszer utalványokkal jutalmaztak.

Cs. L.