XXXVII. évfolyam 50. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A piacvezető Legrand
 

2006. december 15.


Egy vállalat életében mindig van új, a magyar gazdaság mindig új kihívások elé állítja a cégeket. Nincs ez másképp a Legrand Zrt. életében sem. Károlyi László (képünkön) vezérigazgató az eredményekről (és más egyébről) tájékoztatta a média képviselőit a minap. Elöljáróban felvázolta, honnan indult a Legrand Zrt., és mere halad. Megtudtuk, sikeresen vették ezt az évet és nagyon érdekes kihívások előtt állnak.


Bővebben


 

Óvodák, iskolák sorsa
 Intézmények a költségvetés szorításában

2006. december 15.


A képviselő-testület első ciklusát megalapozó költségvetés vitája elé néz december 15-én. Lapunk megjelenésének időpontjában zajló helyhatósági ülésen az önkormányzat tagjai szembesülhetnek azzal a ténnyel, hogy a város - hosszú időszaka óta először - mintegy 100-200 millió forint működési forráshiánnyal zárja a 2006-os esztendőt.


Bővebben


 

Fenyves marad - megbízottként
 

2006. december 15.


Nem választott kórházigazgatót a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén. Továbbra is Fenyves Ernő vezeti megbízott főigazgatóként a Dr. Bugyi István Kórházat. A fenntartó megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke Dr. Baláspiri Csaba elmondta, hogy az egészségügyi reform, vagy ha úgy tetszik forráskivonás következtében nem lehet semmiféle jövőképet kialakítani a kórházakkal kapcsolatban. A szentesi kórház esetében is csak annyi biztos, hogy mivel kiemelt kórház lett - egyedüliként Csongrád megyében - a 411 ágy minimum biztosított, de a finanszírozási részletekre egyelőre nem derült fény, ezért felelőtlenség lenne a jelenlegi helyzetben igazgatót kinevezni az intézmény élére. A megváltozott feltételek új pályázat kiírását indokolják. A kórháznál jelenleg nincs vezetői válság, a megbízott igazgató kiválóan végzi a feladatát. A beérkezett pályázatok egyébként minden téren megfelelnek az elvárásoknak, tehát nem a pályázókkal volt probléma. A döntésre várhatóan április 26-án, a közgyűlés ülésén kerül sor.

Forrás: Rádió Szentes


 

Pom-Pom Mikulás
 

2006. december 15.


A Művelődési és Ifjúsági Házban rendezték meg a már hagyományos Pom-Pom Mikulás délutánt, az elmúlt hétvégén. A Pom-Pom együttes Ernő Mikulása című zenés műsora ismét nagy sikert aratott kicsik és nagyok körében. Vidovics Ferenc felvételén is látható, hogy zsúfolásig megtelt az ifjúsági ház pódiumterme Kovács Attiláék produkciójára.


 

Hát ez is megtörtént velünk!
 

2006. december 15.


Hát megtörtént a nagy temetés! Azt még nem tudom, hogy a magyar közvéleményt meg fogja-e osztani ez az 5 órás ceremónia. Egyet biztosan látok: nem sok sportember részesült ily hatalmas, királyi pompájú búcsúztatásban. Vagy talán soha senki. Ami aztán azt is jelzi, hogy mekkora hatalma van világszerte a labdarúgó sportnak. Meg aki ott király, annak nem jár kevesebb, mint amit Puskás Ferenc kapott.


Bővebben


 

A város újraélesztője
 Százharminc éve született dr. Négyesi Imre (II.)

2006. december 15.


Amint utaltunk rá, Négyesi Imre 17 éves polgármesteri működésének idején súlyos gazdasági nehézségekkel küzdött a város, mégis szép számmal születtek maradandó közalkotások. Az 1920-as évek második felében a megyeháza mellett felépült az új Központi Református Népiskola, valamint a városháza stílusát követő Szentesi Takarékpénztár kétemeletes palotája (a mai gyerekkönyvtár épülete); a régi, elavult vasútállomás korszerű pályaudvarrá épült ki; végbement a vicinális vasút motorosítása, a motorgarázs létesítésével Szentes vasúti csomóponttá vált. Az 1930-as évek elején megtörtént a vármegyei közkórház és a Petőfi utcai posta- és távírda bővítése, korszerűsítése; elkészült a vidék egyik legszebb strandfürdője. Sor került a városi villanytelep modernizálására, új külterületi és belterületi műutak kiépítésére, az utcák és járdák aszfaltozására. Megtörtént a várost övező telepek belterülethez csatolása, közvilágítása, csatornázása.


Bővebben


 

Százhúsz éves a hitelszövetkezet
 Évfordulók - 2006.

2006. december 15.


100 éve
, 1906. december 9-én felavatták a Református Kör szecessziós stílusú, tégla-szalagdíszes új székházát a Kiss Bálint utcában. Az épületet Borsos József hódmezővásárhelyi építész tervezte. Az avatási ünnepségen leleplezték az adományozó, Szűrszabó Nagy Imre arcképét, Lakos János Pál helyi festőművész alkotását.


Bővebben


 

Karácsonyi est
 

2006. december 15.


December 12-én, kedden a városi könyvtárban karácsonyi zenés-irodalmi estet rendeztek. A rendezvényen a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és diákjainak, valamint Nagy János vezetésével a Szent Anna Templom Szkólájának előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A karácsonyi műsort a művészeti iskola vonószenekarának diaképekkel aláfestett játéka nyitotta meg, melyek hűen tükrözték a hallott zene hangulatát. A karácsonyi művekhez freskórészleteket vetítettek, melyek között angyalokat, szenteket és templomhajót megörökítő képeket láthattunk. Ezt követően pedig csembalóra, gitárra és klarinétra komponált műveket szólaltattak meg hangszereiken az előadók. Többek között Daquin, Mozart, Bach, Praetorius és Bárdos Lajos által komponált műveket.

A rendezvényt színesítette, hogy a hangszeres produkciók között verseket szavaltak az iskola diákjai. Ezzel Babits Mihály, Áprily Lajos, Nemes Nagy Ágnes és Horváth Sándor karácsonyi gondolatait tolmácsolták a közönség felé, s felidézték azt a karácsonyi hangulatot, melyet leginkább az irodalmi és zenei alkotásokkal lehet megeleveníteni. Nagy János bevezető szavaiban is kiemelte ennek fontosságát, hiszen a karácsony az az alkalom, amely a legtöbb művészt alkotásra serkenti.

Ebben a periódusban hetente több rendezvényt is tartanak, adományokat osztanak, megnyílnak az emberek szívei. De jó lenne, ha ezek a tettek nemcsak az ünnepen, hanem a hétköznapokban is megjelennének - mondta a címzetes zeneiskolai igazgató.

Cseh- Lakos


 

Jubilál a polgárőrség
 

2006. december 15.


15 éve működik Magyarországon a polgárőrség, s városunkban is 12 éve segíti a rendőrség munkáját. Az országos civil társadalmi szervezet alapja az önkéntesség, a felelősségvállalás és a tenni akarás - így foglalta össze a szervezet alapelveit Magyari Béla a Csongrád megyei polgárőrség elnöke a szentesi közgyűlésen.


Bővebben


 

Fémipari szakképzés
 

2006. december 15.


A MÁV Gépészeti Telepének Korsós sor végén lévő épületében a Palota cégcsoport, valamint a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola akkreditált közös képzésben oktat 36 diákot. A tanulók olyan mesterségek ismereteit sajátíthatják el a tanműhelyben, melyek ma a hiányszakmák közé sorolhatóak. Ezek közé tartozik a hegesztő, a szerkezetlakatos, a fémforgácsoló és a géplakatos szakma, melyeket januártól már felnőttképzésben is el lehet náluk sajátítani, 150-200 ezer forint közötti önköltségi áron.

A képzés céljára kialakított tanműhelyt nemrég fejlesztették az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága által kiírt pályázaton nyert pénzből (9 millió forint), valamint 1 millió forintos banki önrészből. Beszerzésre kerültek az oktatáshoz szükséges speciális eszközök (hegesztőgépek, plazmavágó, sarokcsiszoló, lemezvágó olló és egyéb kézi szerszámok).

Az országosan felügyelt, akkreditált hegesztő bázisukat pedig alkalmassá tették az alumínium, illetve a rozsdamentes hegesztési technika elsajátítására.


 

Karácsonyi vásár
 

2006. december 15.


A Kossuth téren december 9-én megnyílt a karácsonyi vásár. 11 egyforma házikóban népi- és képzőművészeti alkotások, fazekas- termékeket, könyvek, fafaragások, íjjak, üvegből és kerámiából készült ajándéktárgyak közül válogathatnak az érdeklődők naponta 9-11 óráig. December 22-ig pedig minden nap 10 és 14 óra körül az oktatási intézmények diákjainak ünnepi műsorait tekinthetik meg a térre látogatók.


 

Mentők új telefonszámon
 

2006. december 15.


A szolgálatvezetői rendszer átalakításának második ütemében a Szentesi Mentőállomás szolgálatvezetését átirányítják az újonnan kialakított Mentésirányító Központhoz. Ennek megfelelően a térségből kért betegszállítási és mentési feladatokat is itt összesítik. Az orvosok által rendelt betegszállításokat az új 62/474-374-es központi telefonszámon, sürgős esetben a 104-es segélyhívón fogadják.

A Szentesi Mentőállomáson az alábbi változásokat vezetik be december 20-án, szerdán reggel 7 órától.
Valamennyi 104-es segélyhívás fogadása az újonnan kialakított központban történik. (A mobilról történő 104-es segélyhívásokat már eddig is a központ fogadta.)

A központi orvosi ügyelet hívását és a betegszállítások bejelentését az új 62/474-374 számon tehető meg. Betegszállítási utalványok személyes leadására a mentőállomáson a továbbiakban nincs lehetőség.


 

Segíteni a rászorultakon
 

2006. december 15.


Hornyik László (képünkön) '98 óta tagja a képviselő-testületnek. A 9-es számú egyéni választókerületben indult a Magyar Szocialista Párt támogatásával, s jutott be az önkormányzatba. Az októberi helyhatósági választásokat követően a szociális és egészségügyi bizottság elnökének választotta a testület.


Bővebben


 

Parkológondok
 

2006. december 15.


A város lakosságához fordul a polgármesteri hivatal, azon belül is a közterület-felügyelet parkolási ügyekben. Azt kérik tisztelettel, hogy a sportcsarnok előtt lévő út menti zöldterületet ne használják gépkocsik parkolására. Igaz ugyan, hogy még nincs ott kijelölt, azaz a parkolást tiltó tábla. De tudnunk kell, hogy a zöldterületen való parkolást a helyi rendelet szabályzatban tiltja.


Bővebben


 

Semmitmondó gyermeki ajándék?
 

2006. december 15.


A legsajnálatosabb dolog a karácsonyi ünnepekben manapság az, hogy sok családban nem a családi együttlét, hanem az ajándékokra költött összeg nagysága az ünnep kulcsa - válaszolta kérdésünkre Ivanov Imréné kereskedő.


Bővebben


 

Betlehembe kéne menni?
 

2006. december 15.


Most az is elegendő, ha megállunk a Kossuth téren, s eltűnődünk az ünnepi sokadalomban: vajon miért is áll a vásáros bódék közt egy nagyméretű betlehem?

A Szent Erzsébet Katolikus Iskola tanárai és diákjai azért készítettek betlehemet, mert szeretnék felhívni a figyelmünket a karácsony lassan háttérbe szoruló történetére.

A karácsony Jézus születésnapja. A keresztények hite szerint Ő, a szentestén született csecsemő a világ Megváltója. Mégsem pompában, királyhoz illő gazdagságban érkezik az emberek közé. Egy betlehemi istállóban születik meg. Édesanyja, Szűz Mária (leggyakrabban kék ruhában szokták őt ábrázolni) féltő szeretettel hajol jegyesével, Józseffel a jászolban fekvő gyermek fölé.

A magyar ember a betlehemi történethez szívesen képzelte oda az öreg és a fiatal pásztort. Egy angyal adja tudtukra a Megváltó születését. A pásztorok mindjárt útra kelnek, hogy ajándékokat vigyenek a Pásztorok Pásztorának. Őket gyakran bárányok kísérik.

Minden betlehemes ábrázoláshoz hozzátartozik az ökör és a szamár. Miért?

Az Ószövetségben, Izajás próféta (jóval Krisztus előtt!) ezt írja: "Az ökör megismeri gazdáját és a szamár urának jászolát, csak Izrael nem ismer meg, népem nem tud semmit megérteni." (Iz 1;3)

Időzzünk egy kicsit a betlehem előtt .Egy istálló a csillogásban. És ragyogás az istállóban. A szegénység, nyomor, kiszolgáltatottság kellős közepén egy Család. Szeretik egymást.

Hol van az Isten?
Ahol befogadják.


 

Filléres karácsonyi praktikák
 

2006. december 15.


Nem feltétlenül a méregdrága áron megvásárolt karácsonyi díszek, ajándékok, kellékek okozzák a legnagyobb örömet és jelentik a legkedvesebb emlékeket. A szülőknek nagy öröm gyermekeiktől saját kézzel készített díszeket kapni. Azonban ezeket az ötleteket nemcsak a gyermekek, hanem maguk a felnőttek is megvalósíthatják. Íme néhány gyorsan elkészíthető, nem drága és nem nagy kézügyességet igénylő ötlet felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.


Bővebben


 

HMG-s elegancia és extravagancia
 

2006. december 15.


Elegancia, azaz előkelő választékos ízlés és jó értelemben vett extravagancia, azaz különcség, különlegesség jellemezte a Horváth Mihály Gimnázium múlt hétvégi szalagtűző bálját. De használhattam volna a címben a humor, a küllem és a kellem kifejezéseket is, hiszen ezek a szavak hűen adják vissza az esemény hangulatát.


Bővebben


 

Szlovák bányászati emlék
 

2006. december 15.


Fokozatosan tárulnak fel a Koszta József Múzeum kiállítótermei, legutóbb, december 8-án A Rozsnyói Metercia című tárlat megnyitóját tartották.

A ritka szép bányászati emlék előtt a megnyitón Süli János, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja arról beszélt a megjelenteknek: mivel náluk nem volt török uralom, s a középkori szlovák emlékek fennmaradtak, azokat fontos megmutatni ott, ahol ilyenek nincsenek. Ez történt a Meterciával is, amely a bányászok védőszentjét, Szent Annát ábrázolja Szűz Máriával és a kis Jézussal. Innen a cím: a Metercia erre a hármasságra utal.

Az oltárkép eredetije a szlovákiai bányavidék egyik kápolnájába készült 1513-ban, a korabeli bányászcéh megrendelésére, mely ezek szerint gazdag volt, hallhattuk a Metercia másolatának helyet adó Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatójától, Csobádi Józseftől. 104 éves múzeumuk kiállításai Magyarországon immár 14. alkalommal vannak jelen. A most bemutatásra került festmény egy konkrét tájat ábrázol, melyen még ma is ugyanott megtalálható a nyílás, ahonnan az érc a felszínre kerül. A nagy kép mellett körben 13 kisebb ábrán láthatók annak részletei, amelyek Ján Hlobil bányamérnök kalauzolásából érthetővé is váltak a jelenlévőknek, dr. Tóth István múzeum-igazgató tolmácsolásával.

A szlovákiai anyag január végéig látogatható.


 

Ültessetek hibiszkuszt!
 Balázs Andrásné könyve a régi Szentesről.

2006. december 15.


"Scribo, ergo sum - Írok, tehát vagyok!

Mióta? Kisdiákként kezdtem versekkel, novellákkal. A Kurca folyó ihlette elbeszélésem díjat nyert egy országos pályázaton.

Nagy szünet következett. A szükség ismét írásra sarkallt: az 1930-as, 40-es években a felsőpárti színjátszó körnek, később iskolai csoportomnak jeleneteket, mesefeldolgozásokat írtam.


Bővebben


 

Kígyót, békát a falakra
 

2006. december 15.


Alkalmi kiállítás rendezésre kapott lehetőséget a közönség Szabó Csaba legutóbbi tárlatán. Így az alkotások egy része most úgy látható, ahogy a népes társaság összehozta azokat a falon. De volt ezen a vernisszázson még egy s más.


Bővebben


 

Közgések a felnőttkor küszöbén
 

2006. december 15.


Hagyományosan a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjainak szalagavatóját rendezték meg először ebben a tanévben is, december 8-án. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban az est főszereplői a végzősök voltak, akik a nézőteret megtöltő hozzátartozóik előtt feszengve az első báljukra készültek, de már a közelgő érettségi és a felvételi szele is belengte a hangulatot.


Bővebben


 

Adó-infó
 Törőcsik Norbert rovata

2006. december 15.


Vállalkozások különadója

A társas vállalkozások, melyek a társasági adótörvény hatálya alá tartoznak - az előtársaság kivételével - szeptember 1-jétől 4%-os mértékű különadó fizetésére kötelezettek. Különadó fizetésére kötelezett még a külföldi vállalkozó, ha belföldi telephelyen tevékenységet végez. Az alapja az adott adóévi beszámolóban kimutatott adózás előtti eredmény. A külföldi fióktelep, telephely útján végzett tevékenység révén keletkezett, külföldön adóztatható eredménye az adózás előtti eredményből levonható, ha erről nemzetközi szerződés rendelkezik


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. december 15.

  • Gyömbéres libaleves
  • Pirított, zöldséges libamell


Bővebben


 

A vendégek örülhettek
 

2006. december 15.


Hihetetlen, de igaz: öt perccel a mérkőzés vége előtt még nem volt gól a Legrand-MetalCom-Szentes -MezeiVill futsal összecsapáson. Helyzetek adódtak mindkét kapu előtt, de vagy a két kapus hárított bravúrosan, vagy a kapufa mentette meg a góltól a csapatokat. Az első félidőben Szarvas Zsolt járt a legközelebb a gólhoz, ám a kapu torkából sem sikerült a gólvonal mellé gyömöszölnie a labdát. Igaz, vagy négyen próbálták megakadályozni ebben.A második játékrészben sem változott különösebben a helyzet, valamivel a Szentes birtokolta többet a labdát, a vendégek masszívan védekeztek, nem hagyták helyzetbe kerülni Jernei Csabáékat. Sőt, öt perccel a találkozó befejezése előtt egy ellentámadásból megszerezték a vezetést a vendégek, ettől kezdve pedig azt játszhatták, amit igazán tudnak: kontrákra építkezve ellencsapásokat mértek a kitámadó Legrand kapujára. És kétszer eredményesek is voltak. A 0-3 után Koncz Zsolt, a Szentes játékos-edzője elmondta, hogy a várakozásoknak megfelelően egy jól felkészített csapat volt az ellenfelük, akiknek egyenrangú partnereik voltak a találkozó során. Ahogy haladt előre az idő, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy aki az első gólt szerzi, minden bizonnyal a mérkőzést is megnyeri. Sajnos a szentesi labdarúgók - Koncz szerint - a kapu előtt rossz döntéseket hoztak, a lehetőségeket nem tudták kihasználni. A csütörtöki, Abony elleni Magyar Kupa visszavágó után - 3-3 lett az első mérkőzés idegenben - újra itthon játszik a Legrand, hétfőn este 20 órakor a Csömör gárdájával. A bajnokin Koncz Zsolt sárgalapok miatt kizárólag a kispadról irányíthatja majd társait. A Legrand-MetalCom-Szentes jelenleg 16 pontjával a tabella 6. helyét foglalja el.

H. V.


 

Bizonyítottak
 

2006. december 15.


Hódmezővásárhelyen rendezték meg a IV. országos úszóversenyt, ahol a Szentesi Delfin Sport Club csapatának a népes mezőnyben ismét sikerült bizonyítaniuk.

Eredmények: Virágos Éva: 100 hát, 50 mell, 100 gyors. 400 gyors, 50 hát, 100 mell, 50 gyors 1. Dr. Venczel Kincső: 50 pille, 100 hát, 50 mell, 200 vegyes, 50 hát, 100 pille 1. 100 gyors, 400 gyors, 100 mell, 50 gyors 2. Felvégi Zsuzsa: 50 pille, 50 mell, 100 gyors, 400 gyors, 50 gyors, 100 pille 1. 200 vegyes, 100 hát, 50 hát, 100 mell 2. Pólyáné Téli Éva: 100 pille, 50 mell, 50 pille, 100 mell 1. 200 vegyes, 50 gyors 2. Cseuz László: 200 vegyes, 100 mell, 100 pille 1. 50 pille, 400 gyors 2. 100 gyors, 50 mell, 50 gyors 3.Melkuhn Dezső: 200 vegyes, 400 gyors, 100 pille 1. 100 hát, 100 gyors 2. Palai Patrik: 50 hát, 100 hát, 400 gyors 1. 50 gyors, 100 gyors 2. Kiss Csaba: 400 gyors, 100 pille 1. 50 pille 2. 100 gyors 3. Kovács Imréné: 50 hát, 100 mell, 50 gyors 1. Bocskay Zsófia: 100 pille, 200 vegyes 1. 400 gyors, 50 pille 2. Horvát László: 50 hát 1. 400 gyors, 100 hát 2. Gullay Mihály: 50 mell, 50 gyors 1. Becsák Jánosné: 100 gyors 1. 50 mell, 50 gyors 2. Balázsné Lukátsy Kati 200 vegyes 1. 100 hát 2. 50 mell, 50 hát, 100 mell, 50 gyors 3. Tar János: 50 hát 1. 50 pille 3. Barakonyi Judit: 50 mell: 1. Orosz Erika: 100 gyors 2. 200 vegyes 3. Dr. Bakacsi: Gyula 100 hát, 50 hát, 10 mell 3. Kasza József: 100 pille 3.
4x50 férfi vegyes váltó: I. kcs. 2. Szentes (Kiss Csaba, Tar János, Takács Sándor, Palai Patrik), IV. kcs. 3. Szentes (Melkuhn Dezső, Gálfi László, Cseuz László, Pólya Sándor).

4x50 női vegyes váltó: I. kcs. 1. Szentes (Venczel Kincső, Felvégi Zsuzsa, Barakonyi Judit, Orosz Erika), II. kcs 1. Szentes (Virágos Éva, Debreczeni Beáta, Téli Éva, Fehér Edit).

4x50 férfi gyorsváltóban az I. és IV. korcsoportban 2. lett a Delfin csapata.

4x50 női gyorsváltó: I. kcs 2. Szentes (Debreczeni Beáta, Venczel Kincső, Felvégi Zsuzsa, Téli Éva).

Pólyáné Téli Éva


 

Hollandiában dzsúdóztak
 

2006. december 15.


A Pollák DSE dzsúdósai a Den Helder-i nyílt holland bajnokságon léptek tatamira. A 97-98-as korosztályban 1. Kalydy Vivien Paloma (-24 kg), 7. Vajda Zsolt (-27 kg). A 95-96 korosztályban 1. Kürti Varynia (-48 kg), 4. Gila Ádám (--38 kg), 2. Máté Dániel (-46 kg) és Valkai Béla (+50 kg). A 92-93-94-es korosztályban 3. Kalydy Patrícia Fatima (-57 kg), 5. Gila Nóra (-63 kg), 7. Őri József (-55 kg).

A Budaörsön megtartott Mikulás kupáról is eredményesen tértek haza. 97-98-as korosztály 2. Kalydy Vivien Paloma (-24 kg); 96-os 2. Kiss Zoltán (-36 kg), 5. Tyityán Bendegúz (-39 kg); 95-ös 1. Gila Ádám (-38 kg), 1. Valkai Béla (-55 kg), 2. Kürti Varínia (+49 kg); 94-es 1. Kalydy Patrícia Fatima (+56 kg), 3. Gila Nóra (-63 kg). A Pollák DSE ezúton is köszöni a szponzorok támogatását.


 

Szabadidős karate
 Céljuk nem a világbajnokság

2006. december 15.


Pár hete remek korosztályos világbajnoki eredményről számolhattunk be, wado-ryu karatéban Hervay Beáta ezüst-és bronzérméről. A diáklány az utóbbi években szegedi edzőjénél gyakorolt, aki immár Szentesen is beindított egy csoportot. Írásunkra reagált észrevételével Léhi Gábor, a Szabadidős Sportklub elnöke, wado-ryu-szakosztályuk nevében.


Bővebben


 

Évadzáró közgyűlés a HRSE-nél
 

2006. december 15.


December 6-án tartotta évadzáró közgyűlését a Honvéd Rákóczi Sportegyesület (HRSE) Szentes, a Damianich laktanya rendezvénytermében.


Bővebben


 

Véget ért az őszi idény
 NB I-es női futsal

2006. december 15.


A 2006/2007-es NB I-es női futsal bajnokság őszi idényének utolsó fordulóját rendezték a sportcsarnokban. A Szentesi Futsal Club vendége a Bp-i Universum csapata volt. Tóth Antal által irányított csapat a következő összeállításban lépett pályára: Hurton-Üveges, Kiss E., Milovanovics, Csonka, csere Bacsa, Baksa, Heidt, Kiss Á.


Bővebben


 

Feltörik az autókat
 

2006. december 15.


Ahogy az elmúlt heti lapszámunkban megírtuk, érdemes lesz odafigyelni értékeinkre, annál is inkább, mert az ünnepek közeledtével a gépkocsifeltörések száma mindig megemelkedik. Így történt ez Szentesen is. Néhány nap leforgása alatt három autót is feltörtek a bűnözők városunkban. Az egyik járműből napszemüveget, távcsövet, CD-s magnót, egy másikból mobiltelefont és iratokat, a harmadikból okmányokat vittek el a bűnözők. Se az autók utasterében, se a kerékpárok kormányán, kosarában ne hagyjanak őrizetlenül, még néhány percre sem, mert ennyi idő is elég a tolvajoknak ahhoz, hogy "lenyúlják" tulajdonukat.

Büntetőeljárás indult ismeretlen tettesek ellen, akik Fábiánsebestyénben lineár-vezetéket igyekeztek lopni, ám a vagyőrök tetten érték őket és bár a bűnözők elmenekültek, utólag a gépkocsijuk rendszáma és a személyleírások alapján, elfogták őket. Egyiküket őrizetbe vették a rendőrség munkatársai, ő két hónapja szabadult előzetes letartóztatásából.

Tolvaj járt a családok átmeneti otthonában is, ahonnan az egyik lakótól 50 ezer forintot loptak el, a tettest keresik a nyomozók.

H. V.


 

Szabadság, szerelem
 

2006. december 15.


Mint a régi szép időkben: telt házas előadások a moziban! Nem mintha olyan régen lett volna, mondjuk a kilencvenes évek, de mégis távolinak tűnik, nem is beszélve e sorok írójának gyerekkori élményeiről. Mennyi film volt, amire érdemes volt beülni, s nem is csak a filmek miatt, a mozi egy sajátos közösségi gyülekezőhely volt, ahol - mellesleg? - még filmet is vetítettek. A közelmúltban ismét ilyen élményben részesülhetett, aki a szentesi moziba váltott jegyet a Szabadság, szerelem című új magyar filmre. Kicsit furcsa volt ugyan, hogy a felújítási munkálatok miatt máshol van a bejárat, s a sorban állás sem volt megszokott az utóbbi időben a mozipénztárnál, de a dugig telt nézőtér látványa izgalmas volt. És mellesleg vetítettek egy filmet is. Jó, hogy készülnek ilyenek idehaza, bár amerikai producer kellett hozzá. Valószínűsíthető, hogy sokan láttak már mélyebb értelmű filmet is '56-ról, de a mai ifjúságnak képes történelemkönyvként szolgálhatott, tele csodálnivaló fiatal sztárokkal, olimpiai bajnok pólósokkal. Ugyan a rendező, Goda Krisztina kicsit túlságosan is tobzódott a pesti pusztítás megjelenítésében, míg a 10 magyar aranyat termő melbourne-i olimpia a filmjében négy fal közé szorult. Mindegy is, következzenek a tények: a szentesi moziban (is) tarolt a film, itt 17 vetítésen több mint 1500-an nézték meg, tíz előadáson diákokat látott vendégül a művelődési központ. A nagy sikerre való tekintettel pedig e hónapban is vetítik a filmet. Már a felújítás is végéhez közeledik a moziban, melynek ünnepélyes átadása karácsonyi ajándék lesz: december 28-án fél hattól egy újabb sikervárományos magyar film, az Idegölő ingyenes vetítésére csábítanak bennünket, - de jó leírni - mozinézőket.

(darók)


 

Családi események
 

2006. december 15.


Született: Váczi Viktornak és Török Gyöngyinek (Honvéd u. 9.) Nikolett, Kis Attila Norbertnek és Turi-Nagy Krisztina Lídiának (Rákóczi F. u. 137/A) Bence Attila, Gál Mihálynak és Baksai Anikónak (Csongrád, Bethlen G. u. 76.) Zsófia, Lakatos Sándornak és Ferkovics Ágnesnek (Csongrád, Rigó S. u. 14.) Kálmán Roland, Nacsa Zsoltnak és Mucsi Évának (Csongrád, Muskátli u. 11.) Richárd, Juhász Zoltánnak és Fábián Bernadettnek (Csongrád, Tanya 1325.) Patrik Zoltán nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Zsíros Pálné Héja Jusztina Ilona (Nagyvölgy sor 4.), Bugyi Lajos (Klára u. 12.), dr. Bujtás László Pál (Köztársaság u. 9/6.), Szarka Ferencné Földi Mária (Ady E. u. 47.), Gere Antal (Huszár u. 13.), Bartus Mihályné Balázs Etelka (Kéreg u. 20.), Gulyás László (Babós u. 6/A), Horváth László Pál (Kátai u. 1.), Czombos Mihály (Csongrád, Darányi u. 25.), Berta Béla (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz