<<< Vissza

Filléres karácsonyi praktikák

2006. december 15.

 

Nem feltétlenül a méregdrága áron megvásárolt karácsonyi díszek, ajándékok, kellékek okozzák a legnagyobb örömet és jelentik a legkedvesebb emlékeket. A szülőknek nagy öröm gyermekeiktől saját kézzel készített díszeket kapni. Azonban ezeket az ötleteket nemcsak a gyermekek, hanem maguk a felnőttek is megvalósíthatják. Íme néhány gyorsan elkészíthető, nem drága és nem nagy kézügyességet igénylő ötlet felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Betlehemi naptár

Igaz, hogy lassan itt van már a karácsony, de még készíthetsz naptárt testvéreidnek Készíts 9 apró kis zsákot vagy zokni alakú borítékot (Rajzolj egy formát, sokszorosítod, és kettesével a szélén ragaszd össze). Rajzolj különböző figurákat: bárány, jászol, szalmakupac, angyal, királyok, pásztorok, bölcsek, szülők, pólyás baba. A körvonalaiknál vágd ki őket és tedd bele egy-egy zsákba, vagy zokniba. Majd akaszd fel egy olyan kartonlapra, melyre fenyőágakat rajzolsz vagy ragasztasz, s amire felírod a karácsony szót. Testvéreid mindennap kibonthatnak egyet és felragaszthatják őket egy olyan lapra, melyre előzően megrajzoltad a betlehemi istállót. A pólyás Jézuska csak Szenteste kerüljön be a jászolba!

Gyertya-granulátum

Sok boltban kapható gyertya-granulátum, de számos háztartásban tavalyról megmaradt gyertyacsonkok is vannak. Egy kis edényben ezeket a maradékokat fel tudjuk olvasztani. Lehetőleg különböző színű gyertyákat használjuk, hiszen kihűlés után érdekes és színes márványos mintázatot kapunk.

A kanóc, amelyet a gyertyához választasz mindig hosszabb legyen, mint a kívánt magasságú gyertya. Egyik végére apró nehezéket, másik végére pedig egy pálcát köss. Formának választhatsz üvegpoharat vagy valamilyen sütőformát. A forma aljába tedd bele a nehezéket, majd önts bele egy kis viaszt. Miután kihűlt a forma oldalát öntsd ki úgy, hogy közben belehelyezel fahéj-rudakat vagy szárított narancsszeleteket. Ezután a viasz középre helyezd a kanócot és így töltsd fel a poharat a maradék viasszal. A pálcát merőlegesen a pohár szájára kell helyezni, így a kanóc függőleges helyzetben lóg a viaszba és így szilárdul meg.

Karácsonyfadísz aszalt gyümölcsből

Sok karácsonyi dísznek alapanyagai a szárított gyümölcsök, például az alma, a narancs és a citrom. Ezeket te is könnyedén elkészítheted. A legegyszerűbb, ha karikára vágod ezeket a gyümölcsöket és megaszalod őket. De mindezt hogyan kell csinálni?

A felszeletelt gyümölcskarikákat tedd zsírpapírra és így együtt helyezd a meleg radiátorra. Minden nap fordítsd meg és egy hét alatt készen lesznek az aszalt gyümölcsök. A díszeket egyenként is feltűzheted a fára egy kis drót segítségével, de cérnával füzért is fűzhetsz belőlük.

Cseh-Lakos


<<< Vissza