<<< Vissza

Jubilál a polgárőrség

2006. december 15.

15 éve működik Magyarországon a polgárőrség, s városunkban is 12 éve segíti a rendőrség munkáját. Az országos civil társadalmi szervezet alapja az önkéntesség, a felelősségvállalás és a tenni akarás - így foglalta össze a szervezet alapelveit Magyari Béla a Csongrád megyei polgárőrség elnöke a szentesi közgyűlésen.

Az országos polgárőrség 1991-ben alakult. Először az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetségét hozták létre az alapító tagok tavaszszal, majd ősszel megalapították az Országos Polgárőrséget. A közbiztonság kritikájaként jelentkezett a polgárőrség létrehozásának igénye. Ma már azonban nem a kritika, hanem a rendőrséggel és határőrséggel folytatott közös és eredményes munka jellemzi a szervezetet.

A megyében először csak 16 helyi egyesület alakult, mára azonban számuk 57-re emelkedett. Közéjük tartozik a szentesi polgárőr egyesület is, melynek jelenleg 28 tagja van és a tagok közül 15 lát el folyamatosan járőrszolgálatot. Idén 446 esetben, főleg bűncselekményekre való figyelmeztetésben, közlekedési baleset helyszíni biztosításában segítették a rendőrség munkáját. Az árvízi védekezésben, a választásokon, halottak napján a temetők őrzésében, s egyéb helyi rendezvények lebonyolításában is aktívan közreműködtek, valamint a kültéri tanyák védelmében is segítséget nyújtottak a rendőrkapitányság kérésére- mondta el Gránicz Pál a szentesi polgárőr egyesület ügyvezető elnöke. Előttük álló feladat az ifjúsági egyesület megszervezése is,- hiszen 30-50 év közöttiek teljesítenek Szentesen szolgálatot-, valamint a 2006-os polgárőrtörvény megismertetése a tagokkal, mely tisztázza a polgárőrök jogait és kötelességeit.

A törvény előírása szerint 2007. január 1-től formaruhájuk kiegészül egy azonosító jelvénnyel, melyen fel kell tüntetni az azonosító számot. Tervezik a polgárőr igazolványok lecserélését is, hiszen sok elveszett, a feketepiacon 5 ezer forintért megvásárolható és sok velük a visszaélés.

Az eddig Szentes Polgárőr Egyesület néven működő szervezet névváltoztatás előtt áll, nevüket Polgárőrség Szentesre szeretnék változtatni. Ez sokkal praktikusabb megnevezés lenne és az országban egyre több helyi csoport használja így nevét. Új zászlót is szeretnének csináltatni, melyen a város címere lenne. A polgármesteri hivatal engedélyezte ennek a használatát azzal a kikötéssel, hogy a címernek méretben és színben meg kell egyezni a szabványos címerrel.

Városunkban munkájukra egyre nagyobb az igény, azonban ők is pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Működésükre éves szinten csak 280-300 ezer forintot tud biztosítani az önkormányzat.

A lakosság és rendőrség visszajelzései alapján azonban elmondható, hogy segítségük sok esetben előmozdította a rendőrség és a közterület-felügyelet munkáját.

Cseh- Lakos


<<< Vissza