<<< Vissza

Semmitmondó gyermeki ajándék?

2006. december 15.

A legsajnálatosabb dolog a karácsonyi ünnepekben manapság az, hogy sok családban nem a családi együttlét, hanem az ajándékokra költött összeg nagysága az ünnep kulcsa - válaszolta kérdésünkre Ivanov Imréné kereskedő.

- Ön hogyan választ ajándékokat szeretteinek?

- Az ajándékok kiválasztásában a legfontosabb elv az, hogy olyan dolgokat vegyek például a gyermekeimnek, amelyeknek örülnek, s amelyek emellett hasznosak is.

- A felnőttek mit kapnak?

- A mi családunkban a felnőttek csak valamilyen jelképes ajándékot szoktak kapni, a lényeg az, hogy az egész család együtt töltse a szentestét.

- Mit jelent az, hogy az egész család?

- Ilyenkor valamennyi családtag összegyűlik a nagymamánál, általában 28-an vagyunk az ünnepi vacsorán. Ez egy olyan alkalom, mikor mindannyian találkozhatunk hozzátartozóinkkal. Beszélgetünk, finomakat eszünk, társasjátékozunk, közösen feldíszítjük a fát a régi családi díszekkel. Ilyenkor meghitt a hangulat, tele van a szoba a karácsonyi illatokkal.

- Melyek ezek?

- A fenyő, a narancs, a fahéj, a szegfűszeg és a mézes sütemények illata. Nálunk ezek töltik be a szobát és varázsolnak kellemes atmoszférát a beszélgetésekhez. Sajnos sok helyen azonban a fenyő illata hiányzik, hiszen műfát vesznek. Kár, hiszen ez az illat is a karácsony egyik elengedhetetlen jellegzetessége.

- Mi volt élete legkedvesebb karácsonyi ajándéka?

- Még gyermekkoromban sokáig vágytam egy márkás sportcipőre, s azt hittem, hogy sohasem fogom megkapni. Az egyik karácsonyon azonban a szüleim megajándékoztak vele. Felpróbáltam, de nagyon nyomta a lábam. Egy kicsit elkeseredtem, hogy amikor valóra vált a kívánságom, akkor eltévesztették a méretet. Aztán rájöttem, hogy van benne valami, ezért nyomja a lábam. Ez a valami egy pár aranyfülbevaló volt.

- Ön gyermekkorában adott szüleinek ajándékot?

- Volt egy öreg cipészmester, aki karácsony környékén adott nekem maradék bőrdarabokat, amelyekből kulcstartókat készítettem. Ezt ajándékoztam nekik karácsonyi ajándékként. A szüleim nagyon örültek neki, nem úgy, mint sok mai szülő.

- Miért gondolja, hogy a mai szülők nem örülnek a gyermekeik által készített ajándékoknak?

- Több esetben kaptam én is gyermekeimtől általuk készített ajándékot. Sokszor rajzoltak nekünk valamit az óvodában különböző ünnepeken. Voltak olyan szülők, akiken látszott, hogy nem nagyon érdekelték őket ezek az apróságok, ott is hagyták az óvodában a rajzokat. Nem értem, hogy tehetik ezt, hiszen az édesanyák és édesapák többsége ezeket az apróságokat egy életen át őrzik dobozaikban és szép emlékként a szívükben.

Cs. L.


<<< Vissza