<<< Vissza

Óvodák, iskolák sorsa
Intézmények a költségvetés szorításában

2006. december 15.

A képviselő-testület első ciklusát megalapozó költségvetés vitája elé néz december 15-én. Lapunk megjelenésének időpontjában zajló helyhatósági ülésen az önkormányzat tagjai szembesülhetnek azzal a ténnyel, hogy a város - hosszú időszaka óta először - mintegy 100-200 millió forint működési forráshiánnyal zárja a 2006-os esztendőt.

A költségvetési koncepció a hiány helyreállítására tesz kezdeti lépéseket. Mint például az oktatás területén. Ez a legnagyobb tétel, mivel az oktatási költségek adják a kiadás felét. Kezdjük az óvodákkal, évente 3-4 csoportra való kisgyerekkel csökken az óvodába beíratottak létszáma.

A tervezett leépítés három óvodát érint, tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Így a kajáni intézményt, ahol öt gyerek ellátását biztosítják jelenleg egy óvónővel és egy technikai dolgozóval. A Szarvasi úti óvoda, ahol 24-27 gyerek ellátásáról gondoskodnak 4 óvónővel és 2 technikai dolgozóval, szintén jogutód nélkül szűnne meg az előterjesztés szerint. A ruhagyári óvoda rossz állapota indokolja a megszüntetést. A tagóvoda (2 csoport) átköltözik a Rákóczi úti óvodába. Az épület fele üres, felszabadítható, így költségeket lehet megtakarítani.

A Damjanich utcai óvoda kihasználtsága jó, hatalmas játszóudvarral rendelkezik, de az épület nagyon rossz műszaki állapotban van. A gyermekek ideális elhelyezéséhez jó feltételt kínál a Damjanich János Tagiskolánál található két épület (volt pártház és szolgálati lakás) átalakítása.

Ami a város általános iskoláit érinti, a Deák-Damjanich iskolaegyüttes esetében a javaslat az, hogy egy helyen történjen a beíratás, és amennyiben a beíratási számok úgy mutatják, hogy két első osztályt, legalább 42 elsőosztályos gyereket beíratnak, akkor elméletileg két épületben indulhat első osztályban a tanítás. Amennyiben a két osztály feltöltése nem sikerül, akkor az iskola dönti el, melyik épületében indítja első osztályát. A Gróf Széchenyi István Általános Iskolában jelenleg 62 diák képzése történik. Az alacsony létszám miatt az oktatási intézmény jogutód nélküli megszüntetésére született javaslat. Mint a polgármester elmondta, a konzultációk azt a gondolatot is fölvetették, nézzék meg annak a lehetőségét, hogy az alsó tagozatos tanulók ott maradhatnának az iskolában, az intézmény telephelyeként működhetne valamelyik iskolának. Így 6-10 éves korig a gyerekek beilleszkedését, felzárkóztatását, egyedi szocializációs nevelését meg lehetne oldani, míg a felsősök a berekháti épületből a szülő által választott iskolába kerülnének.

A Munkácsy utcai Általános Iskolai Kollégium egyre kevesebb gyereket lát el, a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban viszont vannak helyek, így felmerült a két intézmény egyesítése, valamennyi kollégista a Jövendő utcai intézményben kerül elhelyezésre. A polgármester hozzátette: a pedagógiai program természetesen a korosztálynak megfelelően alakul majd.

Az önkormányzat a Jövendő utcai gyermekélelmezési konyhát vállalkozásban szeretné működtetni tovább. Előnyeit, hátrányait megvitatva itt arra is figyelemmel kell lenni, hogy a konyhán mintegy 120-150 millió forintos beruházásra van szükség ahhoz, hogy a technológiai korszerűsítést, illetve az épület felújítását elvégezzék.
Szirbik Imre a fentiekkel kapcsolatban megjegyezte: valamennyi óvodapedagógust továbbra is a szakmájában tudják foglalkoztatni. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola pedagógusainak is helyet tudnak biztosítani. A polgármesteri hivatalban 5 fős leépítés várható, azon felül több kedvezményt is megszüntetne a koncepció. A köztisztviselői körnél, azokban a munkakörökben, ahol az idegen nyelv használata nem napi szükséglet, ott a nyelvpótlék megszüntetésére kerül sor. Szirbik Imre novemberi hatállyal lemondott havi 150 ezer forintos polgármesteri költségtérítésről.

Mint megtudtuk, a megtakarítás teljes évre kivetítve megközelítőleg 120 millió forintot jelent az önkormányzatnak. Mivel az óvodáknál, iskoláknál történő átalakítás július 1-jével lép életbe, így 2007-ben csak a felével számolhatnak a városházán. A polgármesteri hivatalnál 22-24 millió forintot jelent a megtakarítás.

(lovas)


<<< Vissza