<<< Vissza

Parkológondok

2006. december 15.

A város lakosságához fordul a polgármesteri hivatal, azon belül is a közterület-felügyelet parkolási ügyekben. Azt kérik tisztelettel, hogy a sportcsarnok előtt lévő út menti zöldterületet ne használják gépkocsik parkolására. Igaz ugyan, hogy még nincs ott kijelölt, azaz a parkolást tiltó tábla. De tudnunk kell, hogy a zöldterületen való parkolást a helyi rendelet szabályzatban tiltja.

Ez a város kiemelt területeit érinti. Ahol zöldterületen a parkolás tilos. Nos, mivel ilyen táblát nem gyárt az országban senki, az arra illetékes szervek úgy döntöttek, hogy a zöldterületet csak úgy tudják megóvni, ha kihelyeznek egy megállni tilos táblát, kiegészítő táblával, hogy az útpadkán sem szabad parkolni. - Ott áll mögötte az új parkolóhely, amely szinte teljesen üresen áll. Senki nem használja - mondja Kóczán István közterületfelügyelő. - Amikor szólunk, hogy miért nem állt oda, azt a választ kapjuk: nem gondolják, hogy 50 méterrel arrébb parkolok, amikor itt is meg tudok állni. Azt szeretnék kérni, amíg ez a tábla ki nem lesz helyezve, addig se parkoljanak ott. Hivatkoznak arra is, hogy már nincs is ott zöld terület. Hát persze hogy nincs, amikor már kitaposták mind. Fű nem maradt ott semmi.

Más helyszín, de még mindig parkolás. Az Ady Endre és a Nagy Ferenc utca sarkán felállítottak egy 10 méteres várakozást tiltó táblát, rakodási területet megjelöléssel. Ezt azért tette ki a város, hogy az ABC áruházhoz érkező kamionok parkolása biztosított legyen hétfőtől péntekig, reggel 5-től este 5 óráig. Addig ezt a két parkolóhelyet kéretik szabadon hagyni. Hogy a nehézgépjárművek ne tegyék tönkre a Nagy Ferenc utca új útburkolatát. Azért vannak kitiltva onnan. És ehelyett mit tapasztalunk? A rakodóterület szinte mindig foglalt, s a kamion az utca torkolatában kénytelen megállni, ami szabálytalan. Azért vannak kitiltva, hogy ne tegyék tönkre a Nagy Ferenc utca új útburkolatát.

Továbbmenve, a Szent Imre herceg utcán, a gimnázium után ki van helyezve egy megállni tilos tábla, ami a Vásárhelyi útig tiltja a gépkocsival történő megállást. A közterület-felügyelet kérése: vegyék azt figyelembe a járművezetők.

- A Szent Anna utcán pedig az óvoda előtt volt egy várakozást tiltó tábla, amit levetettünk a Városellátó Intézménnyel, azért, hogy aki arra érkezik, meg tudjon állni az úttesten. Nem az útpadkán, és nem a fűben. Pontosabban: nem a hajdan volt, mára kitaposott zöldterületen - mondja Kóczán István, majd még hozzáteszi: a város rendje, tisztasága igényli a kérést. A közterület-felügyelet pedig nem arra hivatott elsősorban, hogy állandóan bírságoljon.

L. J.


<<< Vissza