<<< Vissza

Hát ez is megtörtént velünk!

2006. december 15.


Hát megtörtént a nagy temetés! Azt még nem tudom, hogy a magyar közvéleményt meg fogja-e osztani ez az 5 órás ceremónia. Egyet biztosan látok: nem sok sportember részesült ily hatalmas, királyi pompájú búcsúztatásban. Vagy talán soha senki. Ami aztán azt is jelzi, hogy mekkora hatalma van világszerte a labdarúgó sportnak. Meg aki ott király, annak nem jár kevesebb, mint amit Puskás Ferenc kapott.

Bevallom: a temetés megtekintése után és annak következtében nem jött álom a szememre. A látottakon és hallottakon nem tudtam nem elgondolkodni. Mindenesetre addig már eljutott bennem a dolgok elemzése, hogy az esemény legtöbbet üzenő mondata a Hősök terén hangzott el a tábori püspök ajkáról. A talentumokról szóló jézusi példabeszéd felolvasása után a püspök Puskásra, a ballábas focistára alkalmazta a következő híres mondatot: "Jól van derék és hű szolgám! A kevésben hű voltál, ezért sokat bízok rád: menj be urad örömébe."
És a futballabdával szolgáló öreg játékos valóban bevonult az úr örömébe! És micsoda útvonalon! Karácsonyi fényözönben fürdött az Andrássy út. Mintha járt volna Öcsi bácsinak, hogy az ő életének utolsó utazása azon az útvonalon történjék, és abban az időben, ahol és amikor karácsony fényei félelmetes szépen ragyognak. Hogy is mondja a bibliai történet a betlehemi pásztorokról? "Az Isten fényessége körülragyogta őket."

Ugye mindnyájan ismerjük Ady Endre szavait? "Karácsony rege ha valóra válna." Hát most valami valóra vált belőle. Csak az nem látta, aki nem is akarta látni! És ezen nem lehet vitatkozni, hogy rege volt-e avagy valóság? Méghozzá magyar valóság!

Igaz, 2006 karácsonyi fényekben úszó budapesti ádventjében nem láttunk sem angyalokat, sem pásztorokat, de a sportvilág legnagyobbjai ott voltak! Igen, ott voltak, és imádkoztak! Ugyan ki gondolta volna, hogy a futball másik császára, Beckenbauer felcsap előimádkozónak egy magyar focista koporsója felett?

A kérdés csak az: abban az országban, amit sokan szeretnek Mária országának nevezni, megtörténik-e az országos méretekben, ami Máriával megtörtént a betlehemi éjszaka után: "Mária pedig megjegyezte mindezeket a dolgokat, és elgondolkodott rajtuk szívében"?

Másképpen teszem fel a kérdést! Illetve nem teszek fel kérdést, mert e pillanatban szólt a telefon, és Szegedről a hír, hogy ma, december 10-én a Puskás Ferencet temető szeged-csanádi püspök, Kiss Rigó László székesegyháza felett megjelent a szivárvány.

(Azt persze előre lehet sejteni, hogy lesznek majd kritikai fanyalgások. Javaslom nem komolyan venni őket! Mert egy temetés kegyeleti aktus és nem politikai színjáték. Még ha az is volna, nem kell észrevenni!)

És a távolmaradók? "Nem voltak rá méltók", hogy ott lehessenek. /Máté 22, 8/ Ilyen egyszerű!

Vági László


<<< Vissza