<<< Vissza

Szabadidős karate
Céljuk nem a világbajnokság

2006. december 15.

Pár hete remek korosztályos világbajnoki eredményről számolhattunk be, wado-ryu karatéban Hervay Beáta ezüst-és bronzérméről. A diáklány az utóbbi években szegedi edzőjénél gyakorolt, aki immár Szentesen is beindított egy csoportot. Írásunkra reagált észrevételével Léhi Gábor, a Szabadidős Sportklub elnöke, wado-ryu-szakosztályuk nevében.

Azért kereste meg szerkesztőségünket, mert félreértést akart tisztázni: városunkban már hosszú évek óta munkálkodik egy wado-ryu csoport, Sipka Gábor 1. danos edző vezetésével. Hervay Beáta még az ő kezei alatt szerezte meg alapképzettségét. Igaz, volt egy kényszerszünet, Léhi Gábor magyarázata szerint azért, mert a Szabadidős SK-n belül működő karate-szakosztályból a Hervay-testvérpár kivált, s őket aztán többen is követték.

- Mivel klubunk szabadidősporttal foglalkozik, és nem versenysporttal, így a szüleik kérése ellenére nem tudtuk Beátáékat világversenyekre kivinni, és továbbra sem áll módunkban tizenéves gyermeket külföldre utaztatni, - nyilatkozta a klubelnök. Országos, területi és megyei versenyeken, övvizsgákon vesznek részt azok a sportolóink, akik erre már felkészültek. Remek idei eredményekről is beszámolhatok: országos utánpótlás versenyen Széles Levente katában (formagyakorlat) második, Sipka Angéla katában és kumitében (küzdelem) egyaránt III. helyezést szerzett.

- Volt erőnk megújulni, mondja Léhi. Az edző, Sipka Gábor néhány hónap alatt, még két évvel ezelőtt újraindította az edzéseket, melyek jelenleg a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban folynak. A sportklub elnöke azt mondja, eljutott hozzá már olyan kritika is, hogy ők nem tagjai a magyar wado-ryu szövetségnek, holott ez esetben nem tudnának országos megmérettetésekre nevezni. Véleménye szerint a különbséget szabadidő és versenysport között látni kellene, ők ingyen végzik munkájukat, az edzések látogatásáért minimális tagdíjat kérnek. - Úgy gondolom, nem egy újabb egyesületre lenne szükség, hanem összefogásra, hiszen a legnehezebb években, amikor klubunk szárnyai alá vette a sportágat, sikerült jó eredményeket elérő, a megyei és országos vezetőség által is elismert csapatot kialakítani, hangoztatja Léhi Gábor, aki szerint az újabb, most már városi szintű rivalizálás nem viszi előre a sportágat. Szeretné, ha együttműködhetnének.

D. J.


<<< Vissza