XXXVII. évfolyam 28. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Piacvezető pozicióban

2006. július 14.


Irigylésre méltó pályaívet futott be hat éves működése során a szentesi alapítású, távközlési eszközökkel foglalkozó cég, a MetalCom-R Kft. A napjainkra piacvezetővé fejlődő vállalat nyitott a helybeli kultúra, sportélet támogatására is. Mielőtt megalapította a céget, Bozó Zoltán (képünkön) az Antenna Hungáriánál és annak jogelődjeinél dolgozott 1995-ig, aztán kereskedelemre váltott, marketinges irányban képezte magát. Borászati cégeknél dolgozott, majd egy holland-magyar vegyesvállalat kereskedelmi igazgatója lett. Onnan került vissza eredeti szakmájába, mert meglátott egy lehetőséget.


Bővebben


 

Zene nélkül mit érek én?...
 

2006. július 14.


Egyre gyakrabban halljuk a rádióban, látjuk a tévében, de itthon nagyon sokan személyesen is ismerjük őt. Abebe Dani, azaz Bebe, régóta a Back II Black együttes sikeres énekese, de azért mégis "szentesi-csongrádi" fiatal! Igaz, sajnos ritkán tud már haza járni, de azért kifaggattam, hogyan viszonyul most a régi otthonához, hogyan emlékszik vissza az itt eltöltött időkre.


Bővebben


 

Plakátok, szemetelők és...
 A felújított tér nem gyakorlásra való

2006. július 14.


Sokszor leírtuk már, de újra és újra szólni kell róla. A plakátokról. A város központjában, a Kossuth utca kék színű villanykandeláberein is megtalálhatók. Elcsúnyítva ezzel a városképet.
Megszoktuk, hogy a mutatós oszlopok arra valók, hogy a közvilágítást szolgálják. Egy darabig meg is becsülte ezt a polgár, de újabban mintha megfeledkeztek volna az illemről: rájuk ragasztanak, pedig máshol is volna a plakátok számára hely.


Bővebben


 

Vizet tisztítottak az óceánnál

2006. július 14.


Nyers József alezredes, parancsnokhelyettes jelenlétében ünnepélyes keretek közt került sor július 11-én a Steadfast Jaguar 2006 NATO-gyakorlaton részt vett magyar víztisztító szakasz állományának visszafogadására.
A csapat a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár víztisztító századának 23 fős szakaszából, a hídépítő zászlóalj 8 fős biztosító rajából, és a logisztikai zászlóalj 7 fős logisztikai rajából állt. A magyarok az eltelt hat hétben hazájuktól távol, az Afrika északnyugati partjához közeli Zöldfoki-szigeteken részesei voltak egy új koncepció főpróbájának. Ennek során a NATO sikeresen valósította meg a katonák és technikai eszközök kiszolgálásának feltételeit, annak ellenére, hogy a térség infrastrukturális lehetőségei erősen korlátozottak. A gyakorlat ideje alatt a magyar víztisztító szakasz munkája kulcsfontosságú jelentőséggel bírt.


Bővebben


 

Isten éltesse a nagymamákat!
 

2006. július 14.


Július a nagymamák hónapja. Azon az alapon, hogy e hó 26. napján ünneplik Jézus Krisztus nagyanyjának, Szent Annának emlékét az ország 133 templomában.

A Szent Anna-templomban immár 28 éve szolgálok. Tizennégy évig mint kinevezett lelkipásztor, tizennégy évig pedig mint nyugdíjas, aki boldogan áll e minőségben is e templom népének rendelkezésére.


Bővebben


 

A szomszéd város megsegítése
 145 éve történt - Erőszakos adóbehajtás (III.)

2006. július 14.


Oroszi Miklós szentesi polgármester

1861 júniusában tovább folytatódott az erőszakos adóbehajtás Csongrád megyében. A megye helységei közül a legnagyobb áldozatokat változatlanul Csongrád városa hozta, ahol a több száz császári katona már három hete szorongatta a lakosságot. A város tartalékai kifogyóban voltak. A további kitartáshoz elengedhetetlen szüksége volt a megye többi városának és községének segítségére. Segélynyújtási kérelme meghallgatásra talált szomszédainál, így többek között Szentes városánál is.


Bővebben


 

Könyvtári szünet

2006. július 14.


A városi könyvtár július végéig reggel 8-tól délután 4 óráig, szombaton 8 és 12 óra között tart nyitva. Augusztusban két hétig nem fogadják az olvasókat az intézményben, legközelebb augusztus 14-én várják a látogatókat a nyári nyitvatartási rend szerint



 

Szigorú fejadagok
 Évfordulók - 2006.

2006. július 14.


145 éve, 1861. július 8-án Szentes jelentős mennyiségű búzát és élelmiszert küldött az éhező csongrádiaknak.


Bővebben


 

Kisdedóvóktól az óvodapedagógusokig
 130 éves a szentesi óvoda II.

2006. július 14.


Bóné Antalné (Uhrin Irma) Paksi Jánosné (Nagy Etelka)

Az első óvók férfiak voltak, magas elővégzettség - jogi, orvosi, katonai és gimnáziumi tanulmányok - után jelentkeztek a pesti és tolnai képzőkbe. A nők csak az l850-es években jelentek meg a pályán. Az első szentesi óvónő Hugyecz Elíz kisasszony 1876-ban Kolozsváron végzett, s pályázatához több ajánlólevelet is mellékelt. 1890-ig Fröbel rendszer szerint oktatta a szentesi kisdedeket.


Bővebben


 

A képviselők felelőssége
 

2006. július 14.


Csak ismételt napirendre tűzés után sikerült a képviselőknek elfogadni a város költségvetési rendeletének módosítását. Első körben az ellenzéki polgári frakció nem értett egyet a javaslat néhány pontjával.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. július 14.


Nyár van, az aratás, a vakáció, a jól végzett munkák után megérdemelt pihenés ideje. Te mit tervezel? Egyet ajánlok: ne törődj azzal, hogy ki hol, mennyi időt tölthet, neki mire futja. Te magaddal törődj akár itthon maradva is, pihenj engedd el magadat, később kelj ki az ágyból, kedved szerint töltsd el a nappalokat, sétálj, strandolj, látogasd meg, akit régen láttál utoljára, rádiózzál, tévézzél, olvass el egy-két jó könyvet, barátkozzál, beszélgess, szórakoztasd a családodat. A lényeg az, hogy semmi jót ne halogass, mert hamar itt lesz a szeptember...

Véget ért a futball világbajnokság. Az már tudható, hogy mely csoportok távoztak szomorúan, azt is tudjuk, hogy a németeket óriási csalódás érte, de a legnagyobb veszteséget az a csapat szenvedte el, amelyik a döntőben alulmaradt. Mindig a második helyezett a legnagyobb vesztes.

Minden sportoló választ magának kiegészítő sportot, amire szüksége van a jó testi-lelki állapot karbantartásához. Ez a kiegészítő sport csak játék, de most olvastam egy norvég sakkbajnokról, aki a kiegészítő sportját olyan magas színvonalon játszotta, hogy több alkalommal is tagja lehetett Norvégia futball válogatottjának. Egyedülálló teljesítmény. Mellesleg abban bizonyos vagyok, hogy a labdarúgást szabályosan játszotta, mert megtanulta, hogy kell uralkodnia az idegein.

Szeretek anekdotázni és szívesen meghallgatom az ízléses, szellemes vicceket is, csak az "anyósvicceket" nem állhatom. Tudod, ki az anyósod? A feleséged édesanyja. Rajta ne gúnyolódjál, ne tedd nevetségessé, amint a saját édesanyádat sem teszed.

Szívesen elnézegetem a karikatúrákat, csupán azt nem szenvedhetem, hogy minden rossz lányt, "olyan" nőt mindig vonzónak ábrázolnak, a feleségeket pedig olyan formátlanoknak, hogy rájuk nézni sem lehet. Én a szép feleségek nevében tiltakozom az efféle általánosítás, pontosabban hamisítás ellen.

Dr. Imre Ernő



 

Életcélja: a betegeken segíteni
 

2006. július 14.


Immár második éve, hogy az Ápolónők Nemzetközi Napján a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának lehetősége van arra, hogy szakdolgozót jutalmazzon. Idén Csongrád megyében Gózonyné Sarkadi Nagy Eszter (a képen balról), az onkológia osztályvezető főnővére részesült elismerésben, "Az Egészség Ápolásáért" díjat kapta.


Bővebben


 

Kreatív tábor
 Próbatételeken vettek részt

2006. július 14.


Július 3-9 között "Kreatív tábor" volt Magyartésen, a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség Tábor Központjában. A nagyrészt Szentesről, Nagytőkéről és Szolnokról érkező, 12-15 év közötti résztvevők számos próbatételen estek át. Három kisebb csoportba osztva mérték össze erejüket az együtt töltött hét során. A különféle sportmérkőzések mellett (foci, röplabda, ping-pong, kardvívás) drámajátékok, vitajátékok, média műhelyek, számháború, illetve egy kincskereső játék révén mérhették össze erejüket a csapatok. Ugyanakkor - a pihenés nevében - nem maradt ki a programból a strandolás/városnézés és a kézműveskedés (sógyurma, hennafestés) sem.



 

Képviselők-választás előtt

2006. július 14.


Lapunk sorozatot indított, melyben bemutatjuk a szeptemberben leköszönő önkormányzati képviselőket. Két kérdésre vártuk válaszukat: egyrészt tervei közül mit sikerült megvalósítania az elmúlt négy évben, illetve tervezi-e az újabb megmérettetést az őszi képviselő-választáson, vagyis indul-e újra a mandátumáért.


Bővebben


 

Aki mindig élt a lehetőségekkel

2006. július 14.


A Petőfi Cukrászda által létrehívott Közéleti Kávéház júliusi vendége Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöke volt. Az előző meghívott, dr. Papp Zoltán, a Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályának főorvosa mutatta be, majd esemény-dús életútjáról mesélt.


Bővebben


 

Ötven éve egy forró nyári napon...

2006. július 14.


1956. július 7-én Kotvics-Varga Imre és Valkai Julianna megjelentek a szentesi házasságkötő teremben Botos Imre és Gránicz Ferenc tanúkkal, hogy Szendrődi József anyakönyvvezető előtt közösen kijelentsék házasságot kötnek.
Ennek éppen 50 esztendeje. E jeles évfordulót családi körben ünnepelték meg a múlt héten és Szabóné Lucz Margit anyakönyvvezető előtt ismét megerősítették az ötven évvel ezelőtt kötött házasságukat.
A házaspárt Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte, aki bizonyította, hogy 50 éve egy mostanihoz hasonló nyári nap volt, mert ő nyolc esztendősen akkor az aratáson segédkezett.
Két gyermeket neveltek fel szeretetben, békességben, akik hat unokával ajándékozták meg őket. Az 1932-ben született Imre bácsinak egyetlen munkahelye volt: a Termál Szövetkezetben dolgozott 1959-től 1992-ig, amikor nyugdíjba ment. Feleségével már az elemi iskolában találkoztak, de egy táncos mulatság pecsételte meg későbbi sorsukat.

(Kép és szöveg: Vidovics)



 

Tolvajok rendőrkézen
 

2006. július 14.


Kerékpárt lopott ismeretlen tettes egy héttel ezelőtt Szentesen. Az elkövetőt később Csongrádon, a helyi kollégák segítségével fogták el a szentesi rendőrök, és a kerékpár is előkerült.
Egy magánlakás elé, közterületre ültetett dísznövényeket tulajdonítottak el a tolvajok 25 ezer forint értékben. A két tettest gyorsan kézre kerítették a nyomozók, a dísznövények pedig visszakerültek tulajdonosukhoz.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája

2006. július 14.

 

  • Kapros újburgonya leves

  • Fűszeres hússal töltött tök


Bővebben


 

Sikeres pólóslányok
 

2006. július 14.


A Szenteei Vízilabda Klub gyermek leány csapata a 2005-2006 évi bajnokságban országos második helyezést ért el. A küzdelmek 2005. októberében kezdődtek hét csapat részvételével: BVSC, Dunaújváros, Eger, Kecskemét, Szeged, Győr és Szentes. A bajnokság első fordulóját a tavalyihoz hasonlóan 100 százalékosra sikerült teljesítenünk, de aki járatos a sportban, főleg az ilyen korosztályos sportban, az jól tudja, hogy mit jelentenek félévek, hónapok.


Bővebben


 

Aranyra leltek
 

2006. július 14.


A 2005/2006-os tanévben is megrendezték a Diákolimpián a sulipólót. A szentesi iskolák szinte mindegyike részt vet ezen a versenyen.


Bővebben


 

Az első válogatott labdarúgónk
 Emlékek sodrában III.

2006. július 14.


A készülő Szentesi Sportkönyv anyagai között ismét egy olyan névre bukkantak a szerkesztők, aki Szentes első NB I-es illetve válogatott játékosa volt. Neve: dr. Mészáros Károly. A Horváth Mihály Gimnáziumban az 57. érettségi találkozójukon beszélgettem vele.



Bővebben


 

A Kárpátok vonalán
 

2006. július 14.


A St. Jupát Sportegyesület kerékpárosai (Papp Dániel, Dandé Dániel, Vincze Mihály, Fabulya Pál és Valkai Zsolt) július 8-án indultak el a Kárpát-medence romániai részéhez, illetve Erdély alaposabb megismerésére.


Bővebben


 

Csodás gyógyulás műtét nélkül
 

2006. július 14.


A Tóth József utcai Filep-házban nemrég Egészségkuckó nyílt. Varga János terapeuta és Mészáros Gábor-né Marcsi életmód-tanácsadó várják az érdeklődőket és a gyógyulni vágyókat. Varga Jánost a kuckó szolgáltatásairól kérdeztük.


Bővebben


 

Családi események
 

2006. július 14.


Született:

Virágos-Kis Sándornak és Horváth Viktóriának (Kossuth tér 5.) Lilla Niké, Fazekas Csabának és Víg Ilonának (Brusznyai stny 9.) Dorina, Árgyellán László Zoltánnak és Pitrik Anasztáziának (Petrovics u. 9/A) Anasztázia, Veress Lászlónak és Lajkó Saroltának (Dózsa Gy. u. 43.) Orsolya, Vida Jánosnak és Tóbiás Erzsébetnek (Hunyadi u. 17.) Jázmin Natasa, Király Attilának és Szamosközi Anikónak (Honvéd u. 69.) Kitti, Járó Istvánnak és Berkes Évának (Csongrád, Gárdonyi G. u. 2.) Dávid, Sinkó Zoltánnak és Kis Tündének (Csongrád, Pajtás u. 2.) Dóra, Zsirmik Tamásnak és Bujka Máriának (Csongrád, Kenderföldek utcája 3.) Kitti Evelin nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Nagy Tibor (Rozgonyi u. 18.) és Rétfalvi Andrea (Bocskai u. 36/A).

Elhunyt:
Székely Sándor (Dr. Berényi u. 124.), Demeter Gyuláné Maczkó Erzsébet (Honvéd u. 10.), Ibolya Károlyné Diószegi Julianna (Céhház u. 3.), Csikós Istvánné Piti Etelka (Soós u. 30.), Somodi Géza (Nagynyomás 95.), Juhász Lászlóné Szabó Erzsébet Katalin (Törzs K. u. 25.), Cseh Ferencné Tö-
rök Erzsébet (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Csenki Mihály (Csongrád, István u. 3.), Kókai László (Csongrád, Mikes u. 4.), Góg Bálintné Pető Matild (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).



  Vissza a legfrissebb számokhoz