<<< Vissza

Isten éltesse a nagymamákat!

2006. július 14.

Július a nagymamák hónapja. Azon az alapon, hogy e hó 26. napján ünneplik Jézus Krisztus nagyanyjának, Szent Annának emlékét az ország 133 templomában.

A Szent Anna-templomban immár 28 éve szolgálok. Tizennégy évig mint kinevezett lelkipásztor, tizennégy évig pedig mint nyugdíjas, aki boldogan áll e minőségben is e templom népének rendelkezésére.

Ebben az évben az a nagy öröm ér, hogy én lehetek a Szent Anna-templom búcsújának igehirdetője és celebránsa. Ettől eltekintve azonban nagy-nagy szeretettel tudok gondolni minden nagymamára, talán azért is mert gyermekkoromban nagymamám jelentette számomra a legmelegebb, legkényeztetőbb szeretet forrását.

Gondolom, hogy ezzel a nagymama-szeretettel igen sokan vannak úgy, mint én. S biztos vagyok benne, hogy a nagymamák nem csak a templomban dicsérik Istent a legtöbb szájjal, hanem az össztársadalomnak is az ő szívük jósága jelenti a legnagyobb megbízhatóságot.

Ezért úgy gondolom, minden kedves olvasó szívesen veszi, ha azt ajánlom, hogy gondoljunk a szentesi nagymamákra úgy e hónapban, mint ahogy gondolt édesanyjára a nagy költő, Váci Mihály. Tanító volt, és nagy hittel hitt a szocializmusban. Ezért aztán a hivatalos potentátok féltették is tőle a rendszert, s nem bánták, hogy túl hamar adhatták meg neki a végtisztességet korai halála jóvoltából.

Ő becsületes magyar pedagógus volt, s kommunistasága ellenére nagyon hitt édesanyja hitében. Ezért írta róla oly szépen: "Ül az Anyám a templomban,/ Térdeplő, guggoló padban,/ Imádkozik..." Olyan asszonynak tartotta anyját, akinek lelkében a hit olyan, mint a "megdönthetetlen nagy ég." Miatta is félt előre sejtett korai halálától, mert így írt erről: "De az fáj, jaj!/ Csak az fájna/ Ha meghalni úgy találna, hogy mindarra, amit én hittem,/ S hiszek, mire én sorsom tettem, áldását ő nem adná rá,/ Két szent karját ki nem tárná,/ Mosolyogva, életünkre,/ S nem tenné kezét fejemre,/ Elrebegve: "Hát segítsen meg titeket a Jó Isten!"

Úgy érzem, hogy a szabadsággal nehezen bánni tudó magyarságnak igen jót tenne, ha sok jó anya és nagymama tudná áldó kezét életünk felett tartani. Mert a kommunizmus bukása után nagyon nagy szükségünk lenne olyan Váci Mihályokra, akik őszintén hisznek abban, hogy dolguk a haza szolgálata. És akik "százhúszat verő szívvel" teszik dolgukat a köz javára, különösen a szegények üdvére.

Jó lenne biztosnak lennünk abban, hogy sok ilyen lelkű nagymama van még kis hazánkban és kis városunkban is. Isten éltesse őket!

Vági László


<<< Vissza