Kapros újburgonya leves
Elkészítés: Fél kg újburgonyát megtisztítunk, kisebb kockára vágunk
és másfél liter vízben puhára főzzük. Egy fazékban kevés margarinon vagy
olajon kis tűzön megpárolunk egy csomó apróra vágott kaporzöldet. Megszórjuk
2 evőkanál liszttel, összekeverjük, majd felöntjük a burgonya főzőlevével.
Sóval ízesítjük, a burgonyával összeforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk
hozzá.
Fűszeres hússal töltött tök
Hozzávalók: 1 kemény húsú, kb. 1 kg-os tök, só, bors, 40 dkg vegyes
darált hús, 2 zsemle, tej az áztatáshoz,
1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, fél csokor petrezselyem,
2 tojás, 8 vékony szelet szalonna, 6 paradicsom, 2,5 dl húsleves, reszelt
sajt, majoranna.
Elkészítése: A tököt vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, magházát
eltávolítjuk. A zsemléket tejbe beáztatjuk, jól kinyomkodjuk. A hagymát
meghámozzuk és finomra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, a petrezselymet
finomra vágjuk, a paradicsomok bőrét lehúzzuk.
A darált húst, az áztatott zsemlét, a hagymát, a fokhagymát, a majorannával,
sóval, borssal, kevés olajjal, petrezselyemmel és a tojással összedolgozzuk.
A két tök belsejét sózzuk, borsozzuk és púposan felhalmozzuk benne a tölteléket.
A szalonnaszeleteket egy tepsibe tesszük, ráhelyezzük a két fél tököt,
mellérakjuk a paradicsomokat, aláöntjük a húslevest, majd előmelegített
sütőben, 25-30 percig pároljuk. Ezután megszórjuk a tetejét reszelt sajttal
és addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul. Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
|