<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. július 14.

Kapros újburgonya leves

Elkészítés: Fél kg újburgonyát megtisztítunk, kisebb kockára vágunk és másfél liter vízben puhára főzzük. Egy fazékban kevés margarinon vagy olajon kis tűzön megpárolunk egy csomó apróra vágott kaporzöldet. Megszórjuk 2 evőkanál liszttel, összekeverjük, majd felöntjük a burgonya főzőlevével. Sóval ízesítjük, a burgonyával összeforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

Fűszeres hússal töltött tök

Hozzávalók: 1 kemény húsú, kb. 1 kg-os tök, só, bors, 40 dkg vegyes darált hús, 2 zsemle, tej az áztatáshoz,
1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, fél csokor petrezselyem, 2 tojás, 8 vékony szelet szalonna, 6 paradicsom, 2,5 dl húsleves, reszelt sajt, majoranna.
Elkészítése: A tököt vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk. A zsemléket tejbe beáztatjuk, jól kinyomkodjuk. A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a paradicsomok bőrét lehúzzuk.
A darált húst, az áztatott zsemlét, a hagymát, a fokhagymát, a majorannával, sóval, borssal, kevés olajjal, petrezselyemmel és a tojással összedolgozzuk. A két tök belsejét sózzuk, borsozzuk és púposan felhalmozzuk benne a tölteléket.
A szalonnaszeleteket egy tepsibe tesszük, ráhelyezzük a két fél tököt, mellérakjuk a paradicsomokat, aláöntjük a húslevest, majd előmelegített sütőben, 25-30 percig pároljuk. Ezután megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul. Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza