<<< Vissza

Aki mindig élt a lehetőségekkel

2006. július 14.

A Petőfi Cukrászda által létrehívott Közéleti Kávéház júliusi vendége Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöke volt. Az előző meghívott, dr. Papp Zoltán, a Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályának főorvosa mutatta be, majd esemény-dús életútjáról mesélt.

Egyik alapelve, hogy az igazság hosszú távon érvényesül. A másik az, hogy a "nem tudom" szókapcsolat nem létezik, olyan van csak, hogy "nem akarom". Kitartónak tartja magát, aki soha nem adja fel, és azt vallja: ha csinálunk valamit, azt csináljuk meg rendesen, vagy ne csináljunk semmit. Fontosnak tartja, hogy az ember tudjon élni a szerencse, a jó hely és a jó idő lehetőségével. Sokáig volt vezetői pozícióban, és azt az elvet vallotta, hogy a döntések lehetőség szerint megegyezésen alapuljanak.

- Orosházi vagyok, de a kardoskúti pusztán születtem. Ez a tanya még ma is áll. Egyéves koromban beköltöztünk Rákóczitelepre, ott éltünk 14 éves koromig. Egyszer majdnem leégett a házunk. Kifigyeltem, hogyan folyik a disznópörzsölés. A haverommal találtunk egy döglött nyulat és úgy döntöttünk, megpörzsöljük. Szalmát tettünk a nyúlra, meggyújtottuk. Égett a szalmakazal, a rőzsekazal, de a lényeg, hogy nem égett le a ház.

A villamosság mindig érdekelte, így Szentesre került az ipari szakközépiskolába, kollégista volt. Nagyon szerettek járni a "löttybe". Falusi iskolából jött, ezért sokat kellett pótolnia, de végül kitűnőre érettségizett, az osztályban egyedüliként. Hoszszú haja miatt örök küzdelmet vívott szüleivel és tanáraival. 1967 szeptemberében ismerte meg a feleségét egy utcabálon. Kecskemétre került főiskolára, a GAMF-ra. Jó tanuló volt, bár rajzolni nem szeretett. Kecskemét, Szentes és Orosháza között ingázott, hol motorral, hol vonattal. Kecskeméten volt katona 21 hónapig, közben az üveggyárba került gyakorlatra, ahol egyszer majdnem agyonütötte az áram. Menyasszonyával közben összeházasodtak, nászútra mentek, majd visszatért a katonasághoz. 1973. november 1-jétől dolgozott a Kontaktánál, szerszámszerkesztő lett. Élete nagy lépései, döntései szinte mindig november első napjához kötődtek. Munkaügyi osztályvezetőnek kérték fel, amit néhány hét gondolkodás után, 1975. november 1-jén elvállalt. Közben családjával fóliáztak is, így összejött a pénzük az első lakásra. 1976-ban megszületett Attila fiuk és megkapták első Trabantjukat. Elkezdte Pesten a felsőfokú munkaügyi tanfolyamot, párhuzamosan a miskolci egyetem gépészmérnöki karával. 1980-ban megszületett Anikó lányuk. 1981-ben egy négylakásos társasház építésébe kezdtek, egy év múlva beköltöztek. Közben a közgazdasági osztály vezetésével is megbízták. 1988-ban lett önálló a szentesi gyár, ő ekkor lett főosztályvezető. 1987-ben ismét beült az iskolapadba, mérnök közgazdásznak tanult. A Kontavill-nél megüresedett az igazgatói munkakör, kollégái biztatták, hogy pályázzon. 1990. november 1-jén lett igazgató. Úgy döntöttek, hogy társasággá alakulnak. Egy szakmai befektető kopogtatott az ajtajukon, így kerültek a Legrand csoportba. 1992. november 1-jén lettek részvénytársaság, nem sokkal később aláírták a privatizációs szerződést. Teljesen megújult a gyár. 2003-tól megszaporodtak a nézeteltérései a Legrand egyes személyeivel, a cég menedzsmentjét illetően ugyanis eltérő nézeteket vallottak. A vállalatcsoport vezetői úgy döntöttek, hogy május 14-étől Károlyi László lesz az új műszaki igazgató.

Úgy véli, korrektek voltak vele, sokat köszönhet a Legrandnak, sikeresnek érzi a munkáját. Azóta szabadúszó. 2004-ben Szentes város díszpolgára címet kapott.

M. A.


<<< Vissza