<<< Vissza

A képviselők felelőssége

2006. július 14.

Csak ismételt napirendre tűzés után sikerült a képviselőknek elfogadni a város költségvetési rendeletének módosítását. Első körben az ellenzéki polgári frakció nem értett egyet a javaslat néhány pontjával.

Szűcs Lajos alpolgármester felhívta a figyelmet arra, ha nem lép hatályba a módosítás, akkor - többek között - pénzhiány miatt megszűnik a sportorvosi rendelés. A sportorvossal nem tudnak szerződést kötni. Kérte, szavazzanak újra az ügyben.

Karikó-Tóth Tibor sajnálatosnak tartotta a kormánypárti képviselők részéről érkezett célozgatást, miszerint a Fidesz frakciót teszik felelőssé a költségvetési rendeletmódosítás megtorpedózásáért. Kijelentette, hogy a kormánypárti képviselők sora nem teljes (többen hiányoztak) az a baloldali koalíció gondja, problémája. De mivel a kérdés konszenzust igényel, bejelentette, hogy a frakció végiggondolja a döntést, s térjenek vissza a rendelet módosítására.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő megjegyezte: várospolitikusként a képviselők egyéni felelőssége, hogy ki hogyan szavaz.

Karikó-Tóth Tibort a történtekről kérdeztük. Így válaszolt:

- A költségvetéssel foglalkozó témakörökről nekünk az az álláspontunk: mivel a jobboldali értékeknek semmiféle képviselete nincs sem a pénzügyi bizottságban, sem az előzetes döntések meghozatalában, így azokat a döntéseket nem kívánjuk támogatni. Ez mindenegyes esetben így is volt, most is ennek megfelelően hoztuk meg a döntésünket. A problémát nem a Fidesz frakció nemleges szavazata okozta, hanem az, hogy a baloldalról kevesen voltak a teremben. Tehát nem bennünket kellene vádolni negatív hozzáállással. De mivel olyan döntési kényszer is volt a csomagban, ami a város érdekét is képviseli, frakcióvezetőként szóltam, most hajlandóak vagyunk a kompromisszum megkötésére.

Hornyik László (MSZP) fontos politikai eseménynek tartja a helyi ellenzék döntését. Mint mondja, nyolc éve képviselő, de ilyen még nem történt a testületben. Az ellenzék soha nem szavazta meg a költségvetést, de az a kormánypárti többséggel mindig elfogadásra került. Most különböző okok miatt nem volt teljes a baloldali koalíció, így a már elmondottak miatt veszélybe került a költségvetési rendelet módosítása. A Fidesz-frakció önkritikát gyakorolt, fölülbírálta korábbi döntését, s a város működőképességét figyelembe véve megszavazták a rendeletmódosítást. A polgármester pedig köszönettel vette a képviselők felelősségérzetét.

(lovas)


<<< Vissza