<<< Vissza

Zene nélkül mit érek én?...
Bebe nem akart csöpögős szépfiú lenni

2006. július 14.

Egyre gyakrabban halljuk a rádióban, látjuk a tévében, de itthon nagyon sokan személyesen is ismerjük őt. Abebe Dani, azaz Bebe, régóta a Back II Black együttes sikeres énekese, de azért mégis"szentesi-csongrádi" fiatal! Igaz, sajnos ritkán tud már haza járni, de azért kifaggattam, hogyan viszonyul most a régi otthonához, hogyan emlékszik vissza az itt eltöltött időkre.

- Milyenek voltak az iskolás éveid? Jó gyerek voltál, vagy inkább "rettegtek" tőled a tanáraid?

- Nos, a bölcsiben meg az oviban, ha jól emlékszem, én voltam az egyik legrosszabb gyerek. Ugyanakkor emiatt nagyon sokat kivételeztek is velem. Valószínűleg azért, hogy ne zavarjam folyton a többieket. Volt, hogy néha a kötelező alvások helyett engem inkább elvittek fagyizni az óvó nénik, vagy hasonlók. Az általános iskola már nem maradt meg annyira a fejemben. Szentesen kezdtem az első osztályt, aztán átköltöztünk Csongrádra, és ott folytattam. Kis város mind a kettő és nagy dolgok nem történtek akkoriban velem. Nem tűntem ki különösebben semmiből, csak baromira lusta voltam. Viszont sportolni nagyon szerettem, sok mindent kipróbáltam: vízilabdáztam, kosaraztam, meg ami belefért. Ez aztán folytatódott, még középiskolás koromban is, amikor a Batsányiba jártam. De alapjában véve szerettem kihúzni magam a dolgok alól. A szüleim persze mindig nyaggattak, hogy fiam tanuljál, mert semmi nem lesz belőled.

- Emlékszel, mikor kezdett foglalkoztatni a zene?

- Volt egy gitárom, amit már kisiskolás koromban mindig magammal hurcolgattam. Édesapámtól kaptam ezt a hangszert, amit ugye azért többé-kevésbé már föl is lehetett hangolni, és ezen kezdtem el először bohóckodni. Aztán persze megalakult az első zenekar. Még a régi barátokkal álltunk össze. Nem nevezném én azt még zenélésnek, de ahogy telt-múlt az idő, elkezdtünk dalokat írni. Az első a Kísértetautó volt, mert akkoriban ment a tévében egy ilyen sorozat, és én azt valamiért nagyon imádtam. Tehát megkomponáltuk ehhez az első dalunkat. A gimis éveim alatt ismerkedtem meg Murphyékkel (Mészáros Gábor - Murphy Band), az ő zenekarukban játszottam és énekeltem aztán éveken keresztül, és mikor főiskolára jártam, ott már tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni.

- Hogyan esett a választás a Kodolányi János Főiskolára Székesfehérváron?

- Ez úgy jött, hogy az ősök igen sokáig tiltották a zenélést. Például, amíg Murphyékkel játszottam, meglehetősen gyakran kikaptam otthon. Például olyanokért, hogy már megint hazalógtam a suliból, de még meg sem érkeztem, már mentem is át Szentesre zenélni.

- Megmondták nekem otthon, kész passz, egy szakma azért kellene neked, és akkor én úgy voltam vele, ha ezt ennyire szeretnék, akkor jó, belenyugszom, és végül így jött a főiskola, ahol közgazdaságtant tanultam idegenforgalmi, és szálloda szakon. De sosem kezdtem még semmit ezzel a diplomámmal, valójában azt sem tudom, hol van már... Viszont tény, hogy ezek voltak a legszebb éveim!

- A szüleid mindketten orvosok. Téged sosem szántak hasonló pályára?

- Érdekes, de nem. Sőt, szerintem kifejezetten nem akarták, hogy én is orvos legyek. Meg ezzel azért nagy felelősség is jár - kevés szabad idővel. Én azonban ezt nem óhajtottam vállalni, pláne, hogy mások élete fölött asszisztáljak, vagy hogy megoperáljak valakit... Ez csöppet sem nekem való. Szóval szerintem ők sem akarták, hogy netán én is orvos legyek.

- Szentesen születtél, Csongrádon nőttél fel. Mennyire kötődsz még a régi otthonaidhoz?

- Rengeteg időt elvesznek most tőlem a Back II Blackes munkálatok, valamint játszom színházban, szinkronizálni is szoktam, szóval teljes diliház van. Hétköznap próbák, hétvégén koncertek stb., emiatt elmarad, hogy gyakran haza tudjak járni. De nagyon kellemes emlék számomra az itt eltöltött idő.

- Mit csinálnál, ha nem zenélnél?

- Cseteltem múltkor, s volt egy ilyen kérdés. De nem tudom. Zenélnék. Nem tudok semmi mást elképzelni.

- Nem volt soha más álmod?

- Volt, végül is. De aztán rájöttem, hogy az élet jó irányba terelt engem. Valószínűleg a zene volt a sorskönyvemben megírva. Persze fiatalon szerettem volna én is katona meg kommandós lenni. Még a rendőrtisztire is elmentem felvételizni, sőt Amerikában egyszer a tengerészgyalogsághoz is be akartam lépni (amit egyébként máig nem mertem a szüleimnek elmondani). Egyszer kiküldtek nyelvet tanulni az Egyesült Államokba, pont július 4-e volt, a nemzeti ünnepük, és ilyenkor van a sorozás is. Én pedig fogtam magam és elmentem! Persze aztán nem lett belőle semmi. Ugyanis kiderült, hogy nem vagyok amerikai állampolgár. Esetleg, ha egy évig beállnék sorkatonának, akkor kaphatnék zöldkártyát. De aztán lejárt a vízumom és hazajöttem. Akkor jött a Picasso Branch is, és onnantól indult az én kis életem az ismertség felé.

- A Back II Blackes pályafutásod hogy kezdődött?

- Nos, a Kozsóval kb. kilenc hónapot bírtam ki, mivel ő elkezdett minket csöpögős szépfiúkká varázsolni, nekem viszont ez nem nagyon tetszett, szóval nem akartam folytatni ezt az egészet, és eljöttem. Utána a Back II Blackes fiúk hallottak engem énekelgetni, meg karaokezni, majd volt egy nap, amikor már le is ültünk próbálni, nekik pedig, úgy tűnik, hogy tetszett, amit láttak. Aztán már csináltuk is az új lemez anyagát.

- Könnyen ment a beilleszkedés?

- Azt hiszem, hogy igen. Jó emberek vannak ebben a csapatban. A tolerancia pedig nagyon fontos egy ilyen zenekar életében. Nem is véletlen, hogy novemberben már tíz évesek leszünk.

- Mennyire zsúfolt most az életed?

- Meglehetősen, de azért nem szoktam megvárni azt sem, hogy besokalljak. Olyankor csak kikapcsolom a telefont és elmegyek valahova kicsit.

- Mi az a néhány dolog, amit a legjobban szeretsz az életben?

- A zene, a család mindenek fölött, a barátaim,... és a nők. Valamint élek-halok az öreg amerikai autókért!

Mészáros Mariann


<<< Vissza