<<< Vissza

Piacvezető a MetalCom-R
"Sufni-technológiával" kezdték

2006. július 14.

Irigylésre méltó pályaívet futott be hat éves működése során a szentesi alapítású, távközlési eszközökkel foglalkozó cég, a MetalCom-R Kft. A napjainkra piacvezetővé fejlődő vállalat nyitott a helybeli kultúra, sportélet támogatására is. Mielőtt megalapította a céget, Bozó Zoltán (képünkön) az Antenna Hungáriánál és annak jogelődjeinél dolgozott 1995-ig, aztán kereskedelemre váltott, marketinges irányban képezte magát. Borászati cégeknél dolgozott, majd egy holland-magyar vegyesvállalat kereskedelmi igazgatója lett. Onnan került vissza eredeti szakmájába, mert meglátott egy lehetőséget.

- Amikor alapítottam a MetalCom-R Kft.-t, akkor még kifejezetten távközlés-technológiai eszközök telepítése és üzemeltetése volt a cél, - meséli a kezdetekről Bozó Zoltán ügyvezető igazgató. - Abban gondolkodtam hosszú távra, hogy mintegy 8-12 fővel dolgozva éves viszonylatban 50-55 millió forintos forgalmat tudunk majd lebonyolítani.

Ehhez képest az 1999 októberében bejegyzett kft.-nek a következő évben 89 milliós forgalma és 18 munkatársa volt. A fejlődés itt nem torpant meg, igen komoly növekedés következett be az elmúlt években: 2001-ben a forgalom elérte a 240 millió forintot, és 38 fővel zártak, aztán 300 millióra emelkedett a bevétel, 48-as záró létszámmal.


Folyamatosan fejlesztik az acélszerkezeti üzemet. Fotó: Vidovics

Következett 368 millió, majd 658 millió volt már a forgalmuk hatvannégy fős létszám mellett, múlt évben pedig az egymilliárdot is túllépték 135 millióval, 90-100 fős munkatársi gárdával. Az idei évre nagyjából 1,6 - 2 milliárd közötti árbevételre számítanak a MetalCom-nál.

- Az alapítás idején már kijelentettem, nem félünk attól sem, ha nagyobb kihívások jelentkeznek, s azokat kell megoldani - magyarázza az alapító-igazgató.

- Gyorsan rá kellett jönnünk a piaci kihívások láttán, hogy önmagában az eredeti tevékenységünk nem lesz elegendő. A megrendelő körünknek is az volt a kívánsága, hogy komplexebb szolgáltatást nyújtsunk.

A vállalat létrehozott egy saját acélszerkezeti üzemet. Kezdetben sufni-technológiával dolgoztak, ahogyan Bozó Zoltán fogalmaz, ma már az ipari parkban üzemük működik, mely teljesen önálló életet él. Két évvel ezelőtt adták át, fejlesztése folyamatos, létszámban is. Az ügyvezető azzal is büszkélkedhet, hogy a kapacitás-kihasználtság bőven 100 százalékos, ezért helybeli alvállalkozókat is foglalkoztatnak. Megrendelőik köre jórészt a hazai távközlés-technológiában érdekelt cégekből tevődik ki, itt is főként a mobilszolgáltatók, elsősorban a Pannon és a T-mobile. Előző évben kezdtek kereskedelemmel is foglalkozni. Beszállítási tendert nyertek a T-Com-csoportnál, amivel jogosultságot szereztek horvátországi és környékbeli érdekeltségekre is. A MetalCom mára a mobil távközlési beruházási piacon piacvezetővé vált hazánkban. Az ügyvezető maga is belátja, meglepőnek tűnhet, hogy egy szentesi cég konkurenciája tud lenni fővárosi, tehát elvileg jobb kapcsolatokkal bíró vállalkozásoknak. A szentesi nagyvállalatokat követik létszámban és árbevételben, de az ügyvezető megjegyzi, cége igen nehéz piacon van jelen, ugyanakkor a vállalkozás előtt komoly lehetőségek is állnak.

Az ipari parkban egy technológiai kutatásokkal foglalkozó innovációs központot akarnak kialakítani, mely komoly lépést jelentene a városnak is. Tíz-húsz dolgozóval bővítik idén a létszámot. Bozó Zoltán sajnálja, hogy a térségben nehéz távközlési szakembert (pl. villamosmérnököt vagy középfokú végzettségű elektronikai szakembert) találni. Marketinges állásukra viszont két éve nagyon sok pályázat érkezett. Hármuknak munkát ajánlottak, ketten mai napig ott dolgoznak, egyikük a gazdasági igazgató.

A cég neve nagyon sok reklámfelületen felbukkan szponzorként. Beszállítójuk a munkaerőpiac is, ezért fontos, hogy ismertek legyenek. Másrészt, Bozó Zoltán úgy gondolja, aki megteheti, kötelessége támogatni az itteni értékes rendezvényeket. Így mellé álltak a nyári színháznak, s támogatják a sportközpont törekvéseit, de nevük alatt focitorna is fut.
- Arra törekszem, hogy minél több fiatal találja meg itt a számítását, szeressen Szentesen élni - mondja Bozó Zoltán, aki itt született, s egy ideig Pesten is élt, de nem tud elszakadni a várostól. Így folytatja:

- A MetalCom-R Kft. igyekszik mindent megtenni dolgozói elégedettségéért. A céges programok is segítenek abban, hogy minél jobb kapcsolat alakuljon ki a dolgozók közt. A minden májusban megrendezésre kerülő MetalCom-R sport hétvégén pedig vendégül látjuk legfontosabb partnereinket, melynek legfőbb célja, hogy a telefonos kapcsolatokon túl, személyesen is találkozhassunk velük, ápoljuk a kapcsolatokat. A rendezvény helyszínét tekintve ragaszkodunk Szentes városához, hisz ez a város a cég székhelye és szeretnénk megismertetni, bemutatni a vendégeinknek.

Darók József


<<< Vissza