<<< Vissza

Tolvajok rendőrkézen

2006. július 14.

Kerékpárt lopott ismeretlen tettes egy héttel ezelőtt Szentesen. Az elkövetőt később Csongrádon, a helyi kollégák segítségével fogták el a szentesi rendőrök, és a kerékpár is előkerült.

Egy magánlakás elé, közterületre ültetett dísznövényeket tulajdonítottak el a tolvajok 25 ezer forint értékben. A két tettest gyorsan kézre kerítették a nyomozók, a dísznövények pedig visszakerültek tulajdonosukhoz.

Kedden történt, a délelőtti órákban, hogy az egyik szentesi zálogház előtt a későbbi sértett kiejtett a kezéből egy húszezer forint értékű aranyláncot, amit egy éppen ott tartózkodó személy felkapott a földről, majd ezt követően kerékpárral elmenekült a helyszínről. A gyors rendőri beavatkozás után, a megfelelő személyleírás birtokában, az elkövetőt elfogták, az ékszert megtalálták a nyomozók.

Lapunk többször is beszámolt azokról a lakásbetörésekről, melyek az elmúlt hetekben történtek városunkban. Előrelépést jelenthet az ügyben, hogy a rendőrség látókörébe került egy három fős társaság, akik ellen - a rendelkezésre álló adatok alapján - bizonyíthatóvá vált eddig egy betörés elkövetése, ám elképzelhető, hogy további bűncselekmények is az ő lelkükön száradnak. A csapat tagjait a szegedi rendőrkollégák segítségével állították elő a nyomozóhatóság munkatársai.

Számos falrajzot, graffittit helyeztek el ismeretlen "képző-művészek" tiltott helyeken, így pl. a kórházi Kurca-hídon, a kórház kerítésén, tizenegy, a Démász tulajdonában lévő trafóházon, a Brusznyai sétányon lakóházon, a Bocskai utcában, a Rákóczi utcán jelzőtáblán.

Az elkövetők közül eddig négy személyt állítottak elő a rendőrök, ellenük büntetőeljárás indul minden olyan esetben, amelyben a kár meghaladja a 10 ezer forintot. Egyedül a Démász sérelmére elkövetett rajzok 130 ezer forintot érnek.

Tűzoltók segítségével halászták ki a Kurcából, a művelődési ház közeléből azt a szemeteskukát, melyet a vízbe dobtak ismeretlenek. A szakemberek, ha már ott jártak, két kerékpárvázat is kiemeltek a vízből.

Végül pedig lássuk azokat az eseteket, melyek az elmúlt hónap slágertémái voltak, és amelyek esetleg több odafigyeléssel, nagyobb elővigyázatossággal talán elkerülhetőek lettek volna.

Öt autót loptak el Szentesen majd egy hónap alatt. Tudni kell, hogy közel 2000 személygépkocsi parkol a város belterületén, köztük nagy értékű járművek is vannak. Érdemes, - ha anyagi helyzetünk megengedi - garázsban, zárt területen tárolni járművünket. Célszerű - szintén pénztárcánk függvényében - vagyonvédelmi berendezés beépítése (riasztó, GPS, stb.) az autóba, és ha már rendelkezik valaki ilyennel, akkor kapcsolja is be azt, akár néhány perces megállás esetén is.

Gyakori eset, hogy a kistermelők fóliasátrait, általában szedés előtt, tolvajok látogatják meg, és leszedik a zöldségeket. Célszerű őriztetni ebben az időszakban a fóliákat, sőt vannak cégek, melyek a fóliák elektronikus védelmével is foglalkoznak.

A ligeti uszodába egyre több "szarka" jár hűsölni és lopni. Mobiltelefonok, MP3-as lejátszó, pénztárcák tűntek el, nem kis bosszúságot okozva tulajdonosaiknak. Lehetőség szerint értéket ne vigyenek az uszodába az odalátogatók, ha mégis, akkor ne hagyjuk őrizetlenül táskáinkat, csomagunkat, mindig legyen valaki azok közelében.

Még mindig előfordul, ám lényegesen kevesebb számban, mint néhány éve, a közterületi rongálás ( padtörés, szemetes dobálás, facsemeték kitörése stb.). Hogy ez a szám továbbra is hasonlóan alacsony maradjon, járjunk nyitott szemmel a városban, ne legyünk restek, és értesítsük a rendőrséget, ha valami olyat tapasztalunk, amely törvénysértő, ami csorbítja a városunkról eddig kialakult képet, ami megbotránkoztat.

A városi rendőrkapitányságon dolgozók létszáma csökkent ugyan, de ez az alapfeladatok ellátásában nem okoz semmiféle fennakadást. Természetesen nem tud mindenhol rendőr állni, ezért van szükség arra, hogy ne csak a saját tulajdonunkra, hanem a többiekére is fokozottan figyeljünk oda, és segítsük a megelőzésben a rendőrség munkáját.

H.V.


<<< Vissza