<<< Vissza

Plakátok, szemetelők és...
A felújított tér nem gyakorlásra való

2006. július 14.

Sokszor leírtuk már, de újra és újra szólni kell róla. A plakátokról. A város központjában, a Kossuth utca kék színű villanykandeláberein is megtalálhatók. Elcsúnyítva ezzel a városképet.

Megszoktuk, hogy a mutatós oszlopok arra valók, hogy a közvilágítást szolgálják. Egy darabig meg is becsülte ezt a polgár, de újabban mintha megfeledkeztek volna az illemről: rájuk ragasztanak, pedig máshol is volna a plakátok számára hely.

Szentesen legalább 25 olyan hely van, ahova előzetes engedély és díjfizetés nélkül el lehet helyezni a plakátokat - mondja Kóczán István, a közterület-felügyelet vezetője. Kérik is a lakosságot, tartózkodjanak a hirdetmények ilyetén való kihelyezésétől.

- A helyi rendelet semmi ilyen plakátolási módot nem engedélyez. Ha az illető személyt be tudják azonosítani, azonnali feljelentést tesznek még a megbízó ellen is. Ugyanez vonatkozik az áramelosztó szekrényekre is, a veszélyt jelző feliratot leragasztják. Ezt talán a Démász Rt. is megunja, leszedeti, majd utána ráterheli az önkormányzatra. Ami azután a feljelentések sorozatát indítja el. Mi szívesen segítünk abban, hol vannak a városban ezek az ingyenes hirdetési felületek. A legszigorúbban fogunk eljárni az ügyben - jelenti ki a közterület-felügyelő.

És máris rátér a következő témára: a járdán, közterületen történő kerékpározásra. Az épülő Szent Miklós téren, a Nagy Ferenc (leendő sétáló) utcában és a fő utca járdáin gyakran találkozunk bringásokkal. Mint mondja, igaz, hogy ma még nincs megoldva a kerékpáros közlekedés a központban, máig is az úttest szolgál kerékpáros közlekedésre, de vannak, akik a kevésbé balesetveszélyesnek hitt járdát választják a gyalogosok közti kerékpározásra.

- A járda, a köztér nem erre való. A Kossuth utcán semmi nem tiltja a szabályos kerékpározást. A járdán mindenképpen tilos! A rendőrséggel, polgárőrökkel közösen ellenőrzéseket végzünk a területen, a vétkezők szigorú bírságra számíthatnak.

Kóczán István szól arról is, hogy fiatalok mountain bike kerékpárral a fölújított téren, a padkákon, virágágyás szegélyeken gyakorolnak. Rongálják az újonnan kialakított tárgyakat. Ezt is fokozottan ellenőrzik majd. Mint mondja, van erre kialakított terület a sportpályán és a Művelődési és Ifjúsági Ház környékén, ahol gördeszkával, mountain bike kerékpárral lehet ezt a sportot űzni.

És akkor a parlagfű! Minden évben előjövő téma. Most szórja a magvait, a gaz sok embernek okoz kellemetlenséget, allergiát. Június 30-ig le kellett vágni, a növényvédelmi szakszolgálat járja a területeket, ahol észlelnek parlagfüvet, ott bírságot szabnak ki. Természetesen a közterület-felügyelet is segíti munkájukat.

A városban több helyen is van illegálisan kialakított szemétlerakó. Leginkább a volt szeméttelep és környéke az, ahol a nemkívánatos szemét megtalálható. Mint megtudtuk, figyelőszolgálat alakult, s ha tetten érnek valakit ilyen ügyben, azonnali följelentés lesz az eredménye.

- Csak a legális Berki-telepre szállítható szemét. Évente egy alkalommal öt mázsáig bárki ingyen szállíthat oda. A növényi hulladékot is díjmentesen kivihetik a komposztáló telepre. De ha bejelentik (kötegelve, fóliazsákban), a ház elől is elszállítják. Óvjuk a város tisztaságát! - figyelmeztet a közterület-felügyelő.

Lovas József


<<< Vissza