<<< Vissza

Életcélja: a betegeken segíteni

2006. július 14.

Immár második éve, hogy az Ápolónők Nemzetközi Napján a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának lehetősége van arra, hogy szakdolgozót jutalmazzon. Idén Csongrád megyében Gózonyné Sarkadi Nagy Eszter (a képen balról), az onkológia osztályvezető főnővére részesült elismerésben, "Az Egészség Ápolásáért" díjat kapta.

- Nagyon kellemesen érintett - mondja. Meglepetésszerűen szervezték meg, és az osztály dolgozói titokban tartották előttem. Úgy érzem, a díj, amit kaptam, egy csapatmunkának az elismerése, az itt dolgozó kollégáimnak a jutalma is egyben. Hosszú időt töltöttem az egészségügyben. 1968-ban végeztem Szegeden a Kossuth Zsuzsában, ott kezdtem dolgozni a baleseti sebészeten. Öt év után kerültem Szentesre, a traumatológiára, majd a véradóban dolgoztam és elvégeztem egy hematológiai szakosítót. Jelenleg az 1992-ben alakult onkológiai osztályt vezetem mint főnővér. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy amikor kezdtem, olyan kollektívába kerültem, amiből a mai napig profitálok. Mindig nagyon jó főnökeim voltak. A szerencsém folytatódott akkor is, amikor 1992-ben pályakezdő fiatalokkal kezdtem dolgozni. Ezek a kolléganőim a mai napig itt dolgoznak. Közben férjhez mentek, gyermeket szültek, de nem hagyták el a pályát, ahogy ma az egészségügyben dolgozókra jellemző. Csak azok maradnak itt, akik hivatásból dolgoznak. Rossznak látom az oktatást, hogy megszűntek a középiskolák, és csak főiskolák vannak, mert az onnan kikerült dolgozók nem maradnak meg a betegágy mellett. Nehéz helyzetben van ma az egészségügy a szakdolgozók szempontjából, kevés a létszám, nagyobb megbecsülést és anyagi elismerést érdemelnének. Én mindig arra tanítottam a dolgozóimat, hogy a beteg embert úgy kell nézni, hogy mi lenne, ha mi lennénk betegek vagy a mi hozzátartozónk.

- Miért választotta az egészségügyi pályát?

- Már általános iskolás koromban is érdekelt a biológia. Az embereken való segítés volt a döntő, ezt tűztem ki életcélomnak. Az egészségügyön belül is lehetett volna más lehetőségem, de számomra mindig fontos volt a betegek életminőségének javítása, és az empátiám a beteg ember iránt végigkísért. Nehéz és rögös pálya volt ez. Jelenleg felmondásomat töltöm, mert nyugdíjba megyek. Sok negatívum éri az embert ebben a szakmában, mert mindig vártuk a jobbat, a nagyobb megbecsülést erkölcsileg és anyagilag, de nem jött. Ennek ellenére úgy érzem, elértem azt, amit elképzeltem.

- Mi a főnővérek feladata?

- Sajnos ma a pénz dominál, és az, hogy minél többet teljesítsen egy osztály. Ez elvonja az időt a betegektől, nagyon sok adminisztrációs feladat van, vigyáznunk kell arra, hogyan tudunk takarékoskodni. Sok olyan teherrel jár ez a munkakör, ami nem a mi feladatunk lenne. Az onkológia harminc ágyas osztály, éves viszonylatban körülbelül 5500 esetszámunk van, ennyi beteget látunk el, ezen kívül 1000-1500 ambuláns beteg ellátása is a feladatunk. Orvos kollégáim bevonnak engem szakmailag, tájékozott vagyok minden betegről, egy reggeli referálás is a feladatom a betegek állapotáról, terápiájáról. A fizikai munka mellett jelentős a pszichés megterhelés is, mert ha valaki megtudja a diagnózisát az orvosától, én és a kolléganőim válaszolunk a sok-sok mentálhigiénés kérdésre.

M. A.


<<< Vissza