<<< Vissza

A szomszéd város megsegítése
145 éve történt - Erőszakos adóbehajtás (III.)

2006. július 14.

Oroszi Miklós szentesi polgármester

1861 júniusában tovább folytatódott az erőszakos adóbehajtás Csongrád megyében. A megye helységei közül a legnagyobb áldozatokat változatlanul Csongrád városa hozta, ahol a több száz császári katona már három hete szorongatta a lakosságot. A város tartalékai kifogyóban voltak. A további kitartáshoz elengedhetetlen szüksége volt a megye többi városának és községének segítségére. Segélynyújtási kérelme meghallgatásra talált szomszédainál, így többek között Szentes városánál is. A csongrádi elöljáróság kérvényére a szentesi tanács az alábbi határozatot hozta:


"Csongrád városát - mely a törvénytelen adót zsaroló császári katonaság embertelen pusztításait hetek óta anélkül tűri, hogy az adóból csak egy fillért is fizetett volna, sőt képesek inkább minden képzelhető nyomort kiállani, sem mint a nemzet által kitűzött pályáról lelépjenek - anyagilag segélyezendi, nehogy a zsarolók további pusztítása őket végínségre juttassa..."

A tanácsi végzést megvitató szentesi képviselő-testület a következő nyilatkozatot tette:

"A felolvasott határozat a testület szívsugallatát tolmácsolja, örömmel osztja a segélyezési ajánlatot, s tekintve pénztárunk szegénységét, s azon körülményt, miszerint azon veszélynek, melyben most szomszédainkat segítjük, nem tudjuk mely percben lehetünk kitéve, határozza: miszerint a város közpénztárából hetenként Csongrád város mindaddig segélyeztessék 200 austr. forinttal (osztrák értékű pengőforinttal), míg körülményeink ezt engedik, vagy míg szükségeltetik..."

A segély megszavazását követően Oroszi Miklós szentes polgármester levelet intézett Csongrád megye alispánjához. Ebben méltatta a megyei bizottmány július 3-i határozatát, kijelentvén: "...Nem tévesztette hatását lelkes polgárainknál a T. megyének azon buzdító szavai, mellyel a Keresztény tatárjárás békés szenvedésére buzdít." Elismerő szavakkal szólt a csongrádiak példamutató helytállásáról, majd beszámolt a szentesi képviselő-testület segélynyújtási határozatáról. A segély megszavazását a következőkkel indokolta: "...Tettük ezt, mert azon meggyőződésben élünk, hogy amidőn mi ezen szomszéd szenvedő testvéreinknek teljes vandalizmussal kirótt nyomorán csekély ajánlatunkkal egy hajszálnyit segítünk, melegebb részvéttel veendik azt most, midőn csak a szenvedett károk helyrepótlásában fáradozhatunk. - Tettük ezt, mert édesen reményljük, hogy T. Alispán úr hazafias érzelmével a megye egyéb községeire oda fog hatni, hogy a nyomorgatott csongrádiak segélyezésére most s tehetségükhöz mérten ajánlatokkal járuljanak. Így azt hisszük, hogy Csongrád város kitartása nem kényszerül megszakadni, s a kitartással megadjuk azt a fényt a Tisza-vidékünknek, melyre az országgyűlés Csongrád város oly jelentőleg fölhívta, s buzdító példa lesz azon községekre, kik a próbáltatás nehéz perczeiben szenvednek, szégyenítő azokra, kik gyávák voltak meghajolni..."

Labádi Lajos


<<< Vissza