XXXVII. évfolyam 11. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Történelmünk legszentebb napján
 

2006. március 17.


Helytörténeti kiállítás nyílt a Megyeházán.

Meglepően sokan jelentek meg március 15-én a Kossuth téren. Az ünnepi zászlófelvonást követően az önkormányzat, fegyveres erők és testületek, helyi párt- és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál.


Bővebben


 

Kistérségben összefogva
 

2006. március 17.


A térség polgármesterei a derekegyházi vadászházban (Fotó: Vidovics)


A szövetkezés, az önkéntes társulás 1992-ben indult el, akkor alakult meg az Árpád Kistérségfejlesztő Egyesület. Úgy érezték, az erőket egyesíteni kell. Ez az összefogás, a társulás más, mint a korábban államigazgatási egységként működő járási rendszer volt.


Bővebben


 

A diktátorhalál ára
 

2006. március 17.


"Az úr a pokolban is úr." Ismerjük e mondást, bár azt senki sem tudja, hogy tényleg úr-e az úr a pokolban.

De azt napjainkban minden látni tudó és látni akaró szem láthatja, hogy a diktátorokat egy szívroham nem tudja egykönnyen elpusztítani, mert a diktátorok elsősorban a lelkek felett zsarnokoskodnak. A lelkek pedig már ilyenek: könnyedén esnek ájulatba, de onnan nehezen térnek észhez.


Bővebben


 

Jókai a szabadságharcban
 A romantika életérzése a könyvtárban

2006. március 17.


Poszler György előadás közben. (Fotó: Vidovics)

A fenti címmel tartott előadást Poszler György a Magyar irodalom remekei sorozatban. A könyvtárban azonban nemcsak Jókai szerepéről, hanem a romantika életérzéséről is szó volt.


Bővebben


 

Kádár és Révai Szentesen
 Évfordulók - 2006

2006. március 17.


100 éve,
1906. március 11-én megalakult a Magyarországi Ácsmunkások Országos Szakegyesületének szentesi csoportja. Elnök Kravacsek Pál; a tagok száma 26 fő.

35 éve, 1971. március 11-én a népszerű Omega együttes nagysikerű koncertet tartott a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. március 17.


Adós vagyok egy gondolattal, amelyet nem sikerült a nőnapra közzé tennem. Most pótolom: ahol módom lesz rá, javasolni fogom, hogy töröljék el az évenként egy napos nőnapot és helyébe, ha nem is az év minden napját, de minden hónap valamelyik, szerintem az első napját tegyék meg annak. Úgy vélem, indoklás nem szükséges és ugye szent a béke?

Az egyszerű beszéd híve lévén, főleg a tévében és a rádióban szereplő hivatásos szereplőket hibáztatom az egyszerű kifejezések helyett nyakatekert kifejezéseik miatt. Íme egy példa: "úgy 11 óra magasságában..." stb. Ahelyett, hogy mondták volna: "11 óra felé" vagy "11 óra körül". Egy időpont lehet pontos, korai, késői, mondhatjuk idő előtt, után, pontban, de az időnek magassága sohasem volt és nincs is.

Egy gondolatot lassan olvass el, ha lehet kétszer egymás után. Akkor van értelme. Annak, amit te gondolsz.

Minden jó érzésű ember azok mellé áll, akit bántanak, sértegetnek, vagy gyanúsítanak. Magamat képzelem a helyükbe.


Te felülsz a madárinfluenzás pánikkeltésnek? Én nem. Továbbra is a pulykahús a kedvencem.

Dr. Imre Ernő

 


 

90 millió paprika-termesztőknek
 

2006. március 17.


Szegvár, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Nagymágocs, Eperjes, Mindszent, Tömörkény, Csanytelek, Felgyő és Baks pritaminpaprika termelői nyertek 90 millió forint támogatást a Leader-program keretében. A térségi vidékfejlesztési terv a kertészkedés meglévő tárgyi feltételeire és a pritaminpaprikára épít, a zöldségnövény egységes és ellenőrzött termesztését, feldolgozását, értékesítését dolgozza ki. Várhatóan májustól tájékoztatókat majd szakmai képzést tartanak az érintetteknek a termelés és az értékesítés teljes folyamatáról. Minőségbiztosítási és szaktanácsadási rendszer is készül, hogy az állandó minőség szavatolható legyen. A bemutató gazdaságokat, a feldolgozáshoz és értékesítéshez szükséges technológiát és berendezéseket további pályázati forrásokból építené ki a társulás.

 


 

Épül a református idősotthon
 

2006. március 17.


Megkezdődött a református idősotthon építése Szentesen. A református nagytemplomi egyházközség az önkormányzattal közösen pályázott a főtéri templom felújítására, egy szociális intézmény kialakítására, valamint az e kettő között lévő Kiss Bálint utca korhű helyreállítására, melyre megközelítőleg egymilliárd forintot nyertek. Ebből az összegből 525 milliót fordítanak az idősek otthona megvalósítására. Most a megrongálódott tetőszerkezetet és a belső falakat bontják a szakiparosok. Az idősek otthona ötven személy befogadására lesz alkalmas, s a liftekkel felszerelt létesítmény minden szempontból megfelel majd az akadálymentes közlekedés előírásainak. A tervek szerint október végére készül el a 900 négyzetméter alapterületű otthon. A gondoskodásra szorulók és az intézmény leendő munkatársai jelentkezését a nyáron fogadják a nagytemplomi református egyházközségnél.

 


 

Tehetségek a Borosban
 

2006. március 17.


A Boros-díj jelöltjei a névadóra emlékeznek. (Fotó: Vidovics)

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola hagyományos rendezvénysorozata, a Boros-napok része a tanirodai kiállítás, melyen az iskolában működő gyakorló diákvállalkozások mutatják be tevékenységüket.


Bővebben


 

Pótolható a baromfikiesés
 

2006. március 17.


A magyar szárnyas egészséges és fogyasztható, ezt hangsúlyozta a Hungerit Zrt.-nél tett látogatásakor Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. A keddi szakmai megbeszélést követően az államtitkár válaszolt a sajtó kérdéseire is, közben az asztalon a baromfifeldolgozó vállalat termékeiből kínáltak finomságokat.


Bővebben


 

Helyt adva
 

2006. március 17.


Farkas Sándor Fidesz-MPSZ Csongrád megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelőltje március 7-én kifogást nyújtott be az OEVK Választási Bizottságához. Levelében kitért arra, hogy március 4-én délután 4 órakor Szentesen a Télbúcsúztató Karneválon a hangosbemondó azt közölte, hogy csak azok szállhatnak fel a városnéző kisvonat szerelvényére, akik az MSZP-re szavaznak. A karnevált a város önkormányzata rendezte.

Az OEVK a benyújtott kifogásnak helyt ad és megállapítja, hogy Huzl Tibor megsértette az 1997. évi C. törvény 3.§ c.) pontjában foglalt "esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között" alapelv rendelkezését. Bizonyítékul csatolták Huzl Tibor a Tshu-tshu vonat vezetője által Szirbik Ímre polgármesterhez intézett levelét, amelyben elismeri a jogszabálysértést. A sérelmezett kijelentés megtételére - nyilatkozata szerint - senki nem kérte fel, így a felelősség őt terheli.

A választási kampány egyes kérdéseiről szóló törvény megállapítja, hogy Ve. szervi hatálya alá nem tartozó állami, illetve önkormányzati szervek és testületek tagjai, valamint tisztségviselői - így országgyűlési, illetve helyi önkormányzati képviselő, polgármester stb. - feladat- és hatáskörgyakorlásával összefüggő tevékenységének vizsgálata, megítélése nem tartozik az OVB hatáskörébe. A választási bizottság a város Önkormányzata általi jogszabálysértést nem állapíthatja meg. Huzl Tibor a Ve. hatálya alá nem tartozó rendezvényen olyan magatartást tanúsított, amely megütközést váltott ki a rendezvény látogatóiból, ugyanakkor lakóhelye az országgyűlési egyéni választókerület határán kívül esik.

 


 

Autópályától az euróig
 Kóka János a fejlesztéspolitikáról

2006. március 17.


Szűcs Lajos (SZDSZ helyi elnöke), Kóka János és dr. Gombos András. (Fotó: Vidovics)

Szentesen járt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Sajtótájékoztatóján a szabad demokrata politikus a párt és a szaktárca eredményeiről, céljairól beszélt.


Bővebben


 

A lázító teológus
 

2006. március 17.


Hajdú Lajosra emlékeztek március 14-én, kedden a Kiss Bálint Református Általános Iskola falán elhelyezett emléktáblánál. Kisnemesi családba született 1813. július 16-án, iskoláit szülővárosában, Szentesen végezte, majd a debreceni kollégiumban tanult teológiát. Szülővárosába három év külföldi tanulmányút után tért haza, 1845-ben a mai református iskola elődjének lett igazgatótanára. A szabadságharcban politikai cikkeket jelentetett meg, sőt 1849. július 1-jén lázító beszédet is mondott, és általános felkelésre buzdította a szentesieket. 1849 szeptemberében elfogták, és börtönbe vetették. A haditörvényszék kötél általi halálra ítélte, ezt később 20 év vasban eltöltendő várfogságra és vagyonelkobzásra módosította. Közkegyelemmel szabadult 1856-ban.

Az iskola diákjainak emlékműsora után Karikó-Tóth Tibor igazgató, majd a Fidesz MPP képviseletében Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Kálmán János helyi képviselő és Antal Balázs Tibor helyezte el az emlékezés koszorúit.

 


 

Tíz éve Lendület-ben a klub
 

2006. március 17.


Az ünnepség egy pillanata a vezetőséggel.

Vidám hangulat és nótaszó fogadott március 11-én délelőtt a MÁV állomás melletti oktatóban. A MÁV Lendület Nyugdíjas Klub rendezett ünnepséget 10 éves jubileumuk alkalmából. 150 főre terítettek a házigazdák. A Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke, az Idősügyi Tanács tagja, Horváth László és felesége is eljött a rendezvényre, valamint a dél-alföldi vasutas nyugdíjas klubok Békéscsabáról, Mezőtúrról, Szegedről.


Bővebben


 

Fából faragott történet
 

2006. március 17.


Kulbert György (középen) és a Végtelen történet. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Kulbert György most a letisztulás korszakában faragja csodálatos és kifejező szobrait, melyekből kiviláglik a szegvári alkotó Istenhez fűződő viszonya, de a fizikai valóság támasztotta elvárások is.


Bővebben


 

Zenetanulás - horgászengedélyért
 

2006. március 17.


A Közéleti Kávéház márciusi vendége Mihály Béla, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója volt. A múlt hónap meghívottja, Mészáros Zoltán kérte fel a 28 éve Szentesre költözött tanár urat, a Városi Fúvószenekar vezetőjét, hogy meséljen magáról.


Bővebben


 

A Bartók est elé
 

2006. március 17.


Ebben az esztendőben emlékezünk meg 20. századi magyar zeneművészetünk egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjéről, zenepedagógusáról, és nem utolsó sorban zenetudósáról, Bartók Béláról.

Születésének 125. évfordulója tiszteletére állítottak öszsze a szervezők egy igen szépnek, és Bartókhoz méltónak ígérkező, nagyszabású hangversenyt a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében, melyre március 23-án, csütörtökön este fél hatkor kerül sor.

Minden nemzetnek kötelessége megemlékezni, mi több, közös emlékezetben tartani nagyjait, hiszen a kultúrák, így kultúránk története csakis együttes emlékezetünk és az ebből fakadó tiszteletünk által maradhat fenn. Csakis ilyen módon kerülhet az utókor, a későbbi közönség vele kapcsolatba. Egy-egy évforduló különleges alkalmat kínál nagyjaink előtt való főhajtásra és arra, hogy ismételten egy kicsivel többet szóljunk róluk. Több szó, gondolat, és dallam csendüljön fel tiszteletükre, többet olvassunk, beszéljünk az ünnepeltekről A Bartók év kiváló lehetőség, hogy ünnepelhessük Őt. Személyiségét, művészetét felelevenítsük, újból megszerettessük, kiváltképp ifjú zenebarátainkkal.

Talán ezen a hangversenyen is bebizonyosodhat, hogy a bartóki zene kiállta az idők próbáját, avatott szakemberek és zenében jártas diákok is el tudnak varázsolni e különleges, jellegzetes, magával ragadó világgal. A zene hivatása is beteljesülhet ezen az estén is, azzal a megható együttmuzsikálás nyújtotta élménnyel, amit egy ilyen koncert kínál.

E hangverseny résztvevői azok a "lajthás" zenetanár kollégák, akik hivatásukból fakadóan szeretik, tisztelik és továbbadják a komolyzenét, s akik reméljük egyre több diáknak adhatják át a zene szeretetének lényegét. Bizonyság legyen erre ez az esti hangverseny is, ahol bátor, ügyes tanítványaikat is hallhatjuk muzsikálni. Hangszerszólók, kamaraegyüttesek, a zeneiskola vonószenekara és a petőfis kórus próbálja megidézni Bartók Béla korát, és művészetét. És próbálja közelebb hozni Bartókot az embert, a muzsikust, a hazáját, szülőföldjét szerető művészt. Próbálkozzunk meg a közelébe férkőzni mi is.

Mészárosné Surányi Olga

 


 

Negyvenezer a nyomravezetőnek
 

2006. március 17.


Három kerékpárt loptak el az elmúlt hétvégén a város különböző pontjairól ismeretlenek. A bringák közül egyet találtak meg eddig a nyomozók.

Testi sértés miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki a Tesco parkolójában ütött meg egy másikat néhány nappal ezelőtt.

Nem ütött, hanem poharakat és hamutartókat dobált egy fiatalkorú szentesi férfi nőnap másnapján az egyik helyi sörözőben.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. március 17.


  • Sóskaleves
  • LibaraguLibaragu
  • Gyümölcspuding


Bővebben


 

Ez már vízilabda volt!
 

2006. március 17.


Berki edző győzelmi öröme (Fotó: Vidovics)

És Papp Gábor tizenhét másodperccel a vége előtt bebombázta! A közönség ekkor már tombolt, a Szolnok egyenlíteni nem tudott, így egy nagyszerű mérkőzésen Legrand-Szentesi VK-győzelem született a férfi vízilabda OB I szombat esti találkozóján. Káprázatosan kezdett a Szentes, hiszen Torday, Juhász és Plézer góljaival aránylag gyorsan három-null volt már ide. Az első negyed második fele azonban a kissé későn ébredő Szolnoké volt, így döntetlennel tértek pihenőre a csapatok.


Bővebben


 

A túrázók új elnöke
 

2006. március 17.


A képen a leköszönő szakosztályvezető Badár Sándor (balról) és utóda Kása Erzsébet.


A Szentesi Kinizsi Természetjáró Szakosztálya a közelmúltban ünnepelte huszonöt éves fennállását. A születésnapi ünnepbe üröm is került, mert a sok szép sikert elért szakosztályt huszonöt éven át irányító Badár Sándor szakosztályvezető lemondott tisztségéről. Utóda Kása Erzsébet lett.


Bővebben


 

Nagypályás
 

2006. március 17.


Sokan használják a kifejezést egy ember ilyen vagy olyan, de elismerésre méltó teljesítményére, hogy az illető "nem kispályás".

Valószínű, hogy kevesen tudják, hogy a kifejezés összefügg a nálunk is egyik legnépszerűbb labdajáték, a kézilabdázás fejlődésével. A kézilabdát hazánkban is nagypályán, általában a labdarúgópályákon kezdték játszani.


Bővebben


 

Pollákos dzsúdósok
 

2006. március 17.


Március 4-én Tatán rendeztek diákolimpiát a dzsúdósoknak, ahol -57 kg-ban az első helyet Szerdahelyi Anett szerezte meg (HMG, testnevelő Szaszkó Norbert).

Ugyanezen a napon Dunaföldváron a diákolimpia régió bajnokságán is részt vettek a Pollák DSE cselgáncsosai. Eredmények, diák A 1994.: 1. Muzsik Katalin (-32 kg, Koszta isk., testnevelő: Szabóné Borbás Edit), 1. Kalydy Patrícia (-50 kg, Koszta isk., Szabóné Borbás Edit), 1. Gila Nóra (-56 kg, Koszta isk., Janiga Lászlóné), 2. Csó Regina (Kiss B. isk., Vincze László).

Diák B 1995.: 2. Kürti Varínia (-44 kg, Szt. Erzsébet isk., Kovács Nóra), 3. Máté Dániel (-41 kg, Fseb. isk., Szvoboda Gergely), 1. Valkai Béla (-55 kg, Klauzál isk., Kuruczné Szabó Anikó). Diák C 1996.: 5. Tyityán Bendegúz (-36 kg, Klauzál isk., Vidovicsné Faragó Boglárka).

Március 5. Budapest UTE Edzőcsarnoka ifjúsági OB 7. Korim Anett (-57 kg).

Március 11. Diák A (1994) Diákolimpia Országos Döntő Debrecen.

7. Muzsik Katalin (-32 kg,), 1. Kalydy Patrícia (-50 kg, mindketten Koszta isk., Szabóné Borbás Edit), 2. Gila Nóra (–56 kg, Koszta isk., Janiga Lászlóné), 5. Csó Regina (-56 kg, Kiss B. isk., Vincze László).

 


 

Sakk-siker
 

2006. március 17.


Február 25-én Szegeden rendezték meg a Csongrád megyei sakk diákolimpia egyéni döntőjét. Városunkból 23 fő vett részt a versenyen.

A II. korcsoportos lányok versenyében első helyezést ért el Szalaji Renáta, a Petőfi S. Ált. Iskola 3. osztályos tanulója, aki ezzel bejutott az országos döntőbe. (Edző: Kőhal-miné F.J. és V. Volosin.)

Harmadik helyezett lett Bődi Arianna a Klauzál G. Ált Iskolából.

A fiúknál a legeredményesebb versenyzők: Miskolczi Máté (Petőfi), Illés Gyula (Klauzál), Korbel Alex (Klauzál), Koplándi Péter (Deák), Cseuz Csaba (Szt. Erzsébet).

 


 

Szenzáció: élen a Legrand!
 

2006. március 17.


A tizenkét győzelemnél tartó Legrand-Szentes NB I-es futsal csapata hétfő óta a magyar bajnokság élén áll! A maga nemében szenzációs hír persze nem azt jelenti, hogy már ünnepelhetjük az új bajnokot, viszont a játékosok eddigi szereplése minden várakozást felülmúló. Hétfőn hazai pályán nyertek Szarvas Zsolték 5-2-re a Rubeola FC Csömör ellen, és mivel az addigi listavezető Gödöllő 7-4-re kikapott a Cső-Montage-tól, így a Legrand a tabella tetejére ugrott. Koncz Zsolt játékos-edző szerint a Csömör alaposan felkészült a Szentesből, hiszen a betömörülő védekezésükkel nem tudtak mit kezdeni a vendéglátók támadói. Különösen nehézzé vált a mérkőzés az után, hogy a Rubeola megszerezte a vezetést. Szerencsére még a szünet előtt sikerült fordítani, ám a második játékrészben egyenlíteni tudott a Csömör. Innentől kezdve aztán kizárólag a hazai nézők örülhettek gólnak, ötig meg sem állt a csapat.

Koncz Zsolt mindenkit arra kér, még mindig ne örüljenek előre a drukkerek, hiszen roppant nehéz találkozókon keresztül vezet az út a felsőházi rájátszásig. Itt van mindjárt a hétfő esti, Magyar Kupa-győztes Gödöllő elleni derbi, azt követően jönnek a Kanárik, és a Cső-Montage. Szívós, maszszív védekezéssel, alázatos csapatmunkával lehet szép eredményt elérni a Gödöllő otthonában Koncz meglátása szerint. Kerepeczky eltiltása lejárt, így ő is a csapattal tarthat március 20-án.

H. V.

 


 

Családi események
 

2006. március 17.


Született:
Bucsi Henriknek és Gergely Saroltának (Alsórét 104.) Henrik, Doma Gábor Dánielnek és Turi Ágnesnek (Arany J. u. 22.) Maja Inez, Ugrai Jánosnak és Kovács Katalinnak (Kisér u. 104.) János, Anderkó Lászlónak és Berezvai Erikának (Brusznyai stny. 6.) László nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Csendes Tamás (Bocskai u. 6.) és Merza Ágnes Katalin (Temető u. 10.), Garaba László (Bercsényi u. 77.) és Szilágyi Emese (Wesselényi u. 110.), Varga Zoltán (Csongrád, Dobó u. 2.) és Biró Judit Ágnes (Burián L. u. 2.).

Elhunyt: Kiss Lajosné Nagy Julianna (Apponyi tér F. ép.), Kovács István (Koszta J. u. 14/A), Molnár Sándor (Temető u. 21.), Széles Istvánné Öröm Ilona (Sima F. u. 14.), Fejes Antal (Dr. Berényi u. 119.), Jani Ferenc (Apponyi tér I. ép.), Hanusz Piroska Ilona (Magyartési u. 28.), Bari József (Mágocsi út 2.), Szalkai-Szabó István (Csongrád, Bercsényi u. 18.), Táborosi Antal (Csongrád, István u. 20.), Kelemen István (Csongrád, Széchenyi u. 30.), Deák István (Csongrád, Bethlen G. u. 19.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz