<<< Vissza

Autópályától az euróig
Kóka János a fejlesztéspolitikáról

2006. március 17.

 
Szűcs Lajos (SZDSZ helyi elnöke), Kóka János és dr. Gombos András. (Fotó: Vidovics)

Szentesen járt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Sajtótájékoztatóján a szabad demokrata politikus a párt és a szaktárca eredményeiről, céljairól beszélt.

Az SZDSZ az egyetlen párt, mely koherens vidékpolitikával rendelkezik, jegyezte meg elöljáróban a minisztert vendégül látó dr. Gombos András, környezetvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselőjelölt. Úgy gondolja, az ország lakosságának 64 százalékát kitevő vidékiek életesélyeit közelebb kell vinni a folyamatosan fejlődő nagyvárosok lakosságához.

Az autópálya-fejlesztést az elmúlt négy év legnagyobb programjának nevezte Kóka János, aki Szegedről érkezett, ő is lefutotta aznap az M5-ös új, 14 km-es szakaszát. A kormány célja volt megduplázni az autópályák hosszát, elérni az 1000 km-t, 2015-re pedig szeretnék, hogy a települések 90 százalékából harminc percen belül a pályára lehessen jutni. A vasút-fejlesztés a következő négy év céljai közé tartozik, 2012-re szeretnék elérni, hogy a legnagyobb városokat gyorsvasút kösse össze. Ezen a miniszter 160 kilométer/órás, uniós normáknak megfelelő közlekedésbiztonsági berendezéssel ellátott vasutat ért. A Szentes-Szolnok közötti vonalról az a véleménye: nem járja, hogy az útvonal egy 17 kilométeres szakaszán csak 40 km/órás sebességgel közlekedik a vonat.

A liberalisták fejlesztéspolitikáját úgy foglalta össze: versenyképességet és fenntartható fejlődést helyez a középpontba. Az ország, még ha a politika bele is rondít, töretlenül fejlődik, évi 4-4,5 %-kal, mondja Kóka, s így folytatja: gazdasági csoda, ami az utóbbi tíz évben történt. A liberálisok készek elvinni a balhét, hogy rend legyen az államban. Szerinte ki kellene húzni a papírról 5-6 minisztert és minisztériumot, de nincs szükség minden parlamenti és önkormányzati képviselőre, államtitkárra sem. Ezt megcsinálták a minisztériumban, s ma 15 milliárddal kevesebbet költenek, mint egy éve. Megjósolták neki, nem lesz tartós a működése, de a miniszter azt is bevallja: akkor érzi, hogy jól csinálta, "ha az ellenzék és a szocik együtt üvöltenek". A Fidesz mindent ingyenessé tenni akaró politikáját kommunizmusnak nevezi. A szocialisták mérsékeltebbek, de adni ők sem tudnak, nincs miből, jegyzi meg. Az SZDSZ országos listájának második helyén álló politikus úgy látja, a liberális párt az egyetlen tényező a mai magyar politikában, amely 2010-re úgy akar eurót, hogy tudja, hogyan vezet oda az út: 2008-tól egykulcsos, 20%-os adó bevezetésén keresztül.

D. J.


<<< Vissza